Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα της Εθνικής στο Q4, αναφέρουν οι αναλυτές, κρίνοντας παράλληλα θετικά την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους της τράπεζας. Περικοπή τιμής από Cr. Suisse.  

Εθνική: Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις επιβάρυναν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας στο δ΄ τρίμηνο, αναφέρουν οι αναλυτές, κρίνοντας παράλληλα θετικά την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους της τράπεζας και κάνοντας λόγο για θετικά επίπεδα αποτίμησης. Σε περικοπές της τιμής-στόχου προχωρούν ξένοι οίκοι, χωρίς να μεταβάλλουν τη στάση τους έναντι του τίτλου. Πιο αναλυτικά: 

Οι ξένοι

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 20 ευρώ από 30 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Credit Suisse, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση "outperform".

Ο διεθνής οίκος προχωρά παράλληλα σε μείωση των εκτιμήσεών του για τα καθαρά κέρδη του 2009 κατά 14,1% στα 1.550 εκατ. ευρώ και κατά 18,9% στα 1.521 εκατ. ευρώ για το 2010, ώστε να υπολογίζονται οι υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και η χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, εκτός και αν υπάρξει σημαντική περαιτέρω επιδείνωση στις οικονομίες των Βαλκανίων και της Τουρκίας, το ρίσκο για περαιτέρω υποβαθμίσεις είναι σχετικά περιορισμένο και ως εκ τούτου θεωρεί ότι τα τρέχοντα επίπεδα τιμής του τίτλου της Εθνικής αποτελούν ελκυστικό σημείο εισόδου.

Εξάλλου, σε μείωση της τιμής-στόχου από τα 16 στα 12,4 ευρώ για τη μετοχή προχωρά και η UBS, διατηρώντας τη σύσταση "buy" και χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα τπου τελευταίου τριμήνου και ειδικά τα καθαρά έσοδα από τόκους θετικά.

Σε περικοπή προχωρά και η Nomura που μειώνει την τιμή από τα 17,6 στα 16,1 ευρώ με σύσταση "neutral".  

Για ισχυρή κερδοφορία στο δ΄ τρίμηνο κάνει λόγο η JP Morgan, η οποία επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα ήταν μεταξύ των πιο κερδοφόρων ευρωπαϊκών τραπεζών το δ΄ τρίμηνο του 2008. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι προβλέψεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ελληνικές τράπεζες, ενώ τα κεφάλαιά της παραμένουν ισχυρά, με το core Tier 1 στο 7,8% και το Tier 1 στο 9,9%. Ωστόσο, το NAV της τράπεζας βρέθηκε υπό πίεση από τις δραστηριότητες στην Τουρκία και στη ΝΑ. Ευρώπη. Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή της τράπεζας.

Οι Έλληνες

Για ισχυρά αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως η Εθνική αποτελεί το ισχυρότερο θεμελιώδες play του κλάδου, κάνει λόγο η HSBC. Όπως αναφέρει, τα καθαρά κέρδη του δ΄ τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της HSBC, ωστόσο ήταν υψηλότερα του consensus, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις επιβάρυναν την κερδοφορία.

Αντιθέτως, φτωχά χαρακτηρίζει τα βασικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Εθνικής η Marfin Analysis, με τα βασικά κέρδη να διαμορφώνονται 20% χαμηλότερα του consensus και των δικών της εκτιμήσεων, λόγω των υψηλότερων προβλέψεων για επισφάλειες και των έκτακτων δαπανών. Στα θετικά, πάντως, αναφέρει την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία ενισχύθηκαν από τις δραστηριότητες της τράπεζας σε Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑ. Ευρώπη. Επίσης χαρακτηρίζει ικανοποιητική την αύξηση των δανείων. Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της κατά 15% - 20%, λόγω της χαμηλότερης ποιότητας των κερδών της τράπεζας, αλλά και σε προς τα κάτω προσαρμογή των εκτιμήσεών της για τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Στα 17 από 18,5 ευρώ περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η Proton σε έκθεση (18/03) διατηρώντας τη σύσταση outperform. Οι προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας είναι καλύτερες έναντι του ανταγωνισμού διαπιστώνει η χρηματιστηριακή.

Τονίζει ακόμη τις ισχυρές επιδόσεις της Εθνικής σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους, τα οποία ήταν καλύτερα συγκριτικά με αυτά των άλλων τραπεζών, καθώς και τον περιορισμό του κόστους.

Υψηλότερα των δικών της και των συγκλινουσών προβλέψεων βρίσκει η Alpha Finance τα αποτελέσματα έτους, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τόκους παρέμειναν σταθερά παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ακόμη τον καλύτερο του αναμενομένου περιορισμό του κόστους και την κεφαλαιακή δυναμική που παραμένει θετική, καθώς και ότι το momentum στις δύο ναυαρχίδες του ομίλου, τη UBB και τη Finansbank, παραμένει θετικό. Συνολικά τα αποτελέσματα ήταν θετικά και η Alpha Finance διατηρεί τη θετική στάση της για τη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v