Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκ. Χαρδούβελης: Δέσμη μέτρων για την κρίση

Σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σε παρουσίασή του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Παράλληλα, πρότεινε 9 μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γκ. Χαρδούβελης: Δέσμη μέτρων για την κρίση
Σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σε παρουσίασή του.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδούβελης, σε βραχυπρόθεσµη βάση, η Ελλάδα αντιµετωπίζει λιγότερα προβλήµατα σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες µέλη της Ευρωζώνης, χάρη: στο ισχυρό τραπεζικό σύστηµα, το γεγονός ότι είναι µια σχετικά κλειστή οικονοµία, την έλλειψη καθετοποιηµένων µονάδων παραγωγής, την αύξηση των πραγµατικών µισθών που ενισχύει την
κατανάλωση, τη µείωση των επιτοκίων.

Όπως τονισε χαρακτηριστικά, "βραχυπρόθεσµα, µεταξύ µιας βαθιάς ύφεσης και δηµοσιονοµικών υπερβάσεων, θα πρέπει να επιλέξουµε να αποφύγουµε την ύφεση χωρίς να θυσιάσουµε την µακροχρόνια σταθερότητα και ανάπτυξη.
 
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι οικονοµολόγοι ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια δύσκολων οικονοµικών συνθηκών, σχεδόν ποτέ δεν λαµβάνουν χώρα σοβαρές διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις. Αλλά η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική, επισημαίνει, εξηγώντας ότι η κρίση µπορεί να αφυπνίσει πολίτες και πολιτικούς από µια περίοδο εφησυχασµού λόγω της ασπίδας της ΟΝΕ.

Ο κ. Χαρδούβελης πρότεινε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση μιας βαθιάς ύφεσης. Ειδικότερα, προτείνει:

1. Ανακατανοµή δαπανών
i. Κατανοµή πόρων σύµφωνα µε ένα δηµοσιοποιηµένο σχέδιο βασισµένο σε µια ανάλυση κόστους – οφέλους µε συγκεκριµένες προτεραιότητες και χωρίς να υποκύπτει στις πέσεις συγκεκριµένων οµάδων και συµφερόντων.

ii. Επιτάχυνση των επενδύσεων µε την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των Σ?ΙΤ

iii. Αύξηση του εισοδήµατος πολιτών µε υψηλή ροπή προς κατανάλωση (π.χ. χαµηλο-συνταξιούχοι)

iv. ?ιασφάλιση της αξιοπιστίας του δηµόσιου τοµέα στις χρηµατικές του συναλλαγές µε τους πολίτες στους σηµερινούς δύσκολους καιρούς

2. Αναδιάρθρωση του φορολογικού µηχανισµού

i. Ενίσχυση της διαφάνειας, χρήση νέων τεχνολογιών και καταπολέµηση της διαφθοράς

3. Να επιτραπούν υπερβάσεις στον ΠΥ του 2009, αλλά µε διασφάλιση του προσωρινού χαρακτήρα των µέτρων και της επιστροφής στη δηµοσιονοµική πειθαρχεία µε το πέρας της κρίσης

4. Εξασφάλιση της συνέχισης της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (µε ρυθµό 10% -15% το 2009).

5. ?οµική αλλαγή του συστήµατος υγείας καθώς ο ανταγωνισµός µε τον ιδιωτικό τοµέα επιταχύνεται.

6. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών σε εταιρείες του δηµόσιου.

7. Αντιµετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στο εµπόριο που δηµιουργούν µία τεράστια διαφορά τιµών µεταξύ παραγωγών και καταναλωτών

8. Ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήµατος έτσι ώστε να λαµβάνονται υπόψη οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

9. Επίλυση του ασφαλιστικού (πρόσφατη έκθεση ΟΟΣΑ).

Η παρουσίαση της ομιλίας του κ. Χαρδούβελη δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v