Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Νέες τιμές στόχοι από UBS - Εγνατία

Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 26,8 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα προχώρησε η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου στην οποία διατηρεί τη σύσταση ”buy 2”, ενώ ανοδικά αναθεωρεί την τιμή στόχο για την τράπεζα και η Εγνατία ΑΧΕ, στα 27 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση ”accumulate” (συσσώρευση).

Εθνική: Νέες τιμές στόχοι από UBS - Εγνατία
Στα 26,8 από τα 25 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, στην οποία διατηρεί τη σύσταση ”buy 2”.

Εξάλλου, στα 27 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Εγνατία ΑΧΕ σε report με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου, υιοθετώντας παράλληλα σύσταση συσσώρευσης (”accumulate”).

Ειδικότερα, στην ανάλυσή της η UBS επισημαίνει ότι τα ισχυρά αποτελέσματα της Εθνικής για το 2003 οφείλονται κατά κύριο λόγο στα υψηλά μεγέθη των καθαρών εσόδων από τόκους, καθώς και στο ότι τα έξοδα παρέμειναν περιορισμένα.

Παράλληλα, η UBS τονίζει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του δανεισμού προς τη λιανική εμφανίζουν ενθαρρυντικές ενδείξεις υγιούς επέκτασης.

Γενικότερα, η UBS εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου λιανικής (retail) θα παραμείνουν ισχυροί, ενώ οι πιέσεις στα spreads θα είναι περιορισμένες. Μάλιστα επισημαίνει ότι, στα αποτελέσματα του 2003, πραγματοποιήθηκε σειρά λογιστικών αναπροσαρμογών, φέρνοντας έτσι τις οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής πιο κοντά στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Εξάλλου, ο διεθνής οίκος σχολιάζει ότι η σύσταση ”buy 2” βασίζεται στο περιθώριο ανοδικής κίνησης της μετοχής που εκτιμάται στο 16%.

Όπως επισημαίνει η UBS, το ρίσκο το οποίο ενέχει η τοποθέτηση στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας σχετίζεται με τη μετοχική διάρθρωση της τράπεζας, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών. Λόγω της σημαντικής συμμετοχής του δημοσίου στην Εθνική, εξηγεί ο οίκος, οι ερχόμενες εκλογές προσθέτουν στην τυχόν επένδυση και ένα ”πολιτικό παράγοντα”.

Η UBS προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2004 και 2005, κατά 13% και 16% αντίστοιχα, κυρίως λόγω της ταχείας ανάπτυξης του δανεισμού προς τη λιανική, αλλά και της αξιοσημείωτης αύξησης των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.

Ο διεθνής οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τη συγχώνευση σειράς μη χρηματοοικονομικών θυγατρικών της, αλλά και την αντιστάθμιση του goodwill των εν λόγω θυγατρικών και των ζημιών του μετοχικού της χαρτοφυλακίου από υπεραξίες που κατέγραψε σε άλλα τμήματα του ενεργητικού της (κυρίως σε αυτό των ακινήτων).

Μάλιστα, η UBS σχολιάζει χαρακτηριστικά πως αυτές οι κινήσεις αναμένεται να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επίδραση των ΔΛΠ στους μελλοντικούς ισολογισμούς της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εγνατία ΑΧΕ απο την πλευρά της, σε report με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου, αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής στα 27 ευρώ, υιοθετώντας παράλληλα σύσταση συσσώρευσης (”accumulate”). Η τιμή στόχος, είναι κατά 10% αυξημένη έναντι της προηγούμενης.

Η αναβάθμιση της τιμή στόχου, αποδίδεται στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα οργανικά κέρδη της τράπεζας το 2004 και το 2005. Για τα καθαρά κέρδη στα δύο επόμενα έτη, ο Κωστής Σινανίδης της Εγνατία Χρηματιστηριακής, εκτιμά ότι θα εμφανίσουν ετήσια αύξηση 14% και θα διαμορφωθούν στα 412,2 και 472 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, η Εγνατία ΑΧΕ τα χαρακτηρίζει υψηλότερα των εκτιμήσεων. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ακόμα, ότι η Εθνική έκανε κάποια βήματα ώστε να προσαρμόσει τη λογιστική της αξία στα όσα προβλέπουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ γνωστοποίησε ότι η υιοθέτησή τους δεν θα έχει σημαντική επίδραση στον ισολογισμό της.

Σε αυτά τα πλαίσια η ακίνητη περιούσια της τράπεζας αποτιμήθηκε σε τιμές αγοράς, ενώ οι υπεραξίες που προέκυψαν από τη διαδικασία αυτή αντιστάθμισαν μερικώς τις υποαξίες από το χαρτοφυλάκιο τίτλων, καθώς επίσης και το goodwill που προέκυψε από την ενοποίηση για πρώτη φορά 19 θυγατρικών, όπως αναφέρεται στο report.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v