Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές για ελληνικές μετοχές σε διεθνείς δείκτες

Με ειδικό βάρος 0,0068% στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με ειδικό βάρος 0,016% στον δείκτη MSCI EAFE και με ειδικό βάρος 0,0225% στον ευρωπαϊκό δείκτη MSCI Europe θα συμμετέχει η CosmΟΤΕ, η οποία από 1η Μαρτίου εισέρχεται στον MSCI Greece. Την ίδια στιγμή το ειδικό βάρος της μετοχής των ΚΑΕ μειώνεται ελαφρώς στους προαναφερθέντες δείκτες.

Αλλαγές για ελληνικές μετοχές σε διεθνείς δείκτες
Aπό την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της MSCI και του ειδικού τμήματος ”Global Portfolio Trading” της Citigroup, η μετοχή της CosmΟΤΕ, η οποία εισέρχεται στον βασικό δείκτη MSCI Ελλάδος, θα συμμετέχει με ειδικό βάρος 0,0068% στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με ειδικό βάρος 0,016% στον δείκτη MSCI EAFE (που αφορά στους επενδυτές ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ) και με ειδικό βάρος 0,0225% στον ευρωπαϊκό δείκτη MSCI Europe.

H προαναφερθείσα εξέλιξη αντιστοιχεί σε 4,2 εκατ. μετοχές της εταιρίας, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν αγοραπωλησίες τίτλων για 12,6 μέρες από παθητικά funds τα οποία παρακολουθούν τυφλά τους δείκτες και για τα οποία το ρίσκο διαφοροποίησης κινδύνου υπολογίζεται με 267 μονάδες βάσης.

Μία άλλη αλλαγή ελληνικού ενδιαφέροντος αφορά στον τίτλο των ΚΑΕ, καθώς το ειδικό βάρος της μετοχής της εταιρίας μειώνεται ελαφρώς από την 1η Μαρτίου στο 0,0022% (από 0,0029%) στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, στο 0,0052% (από 0,0067%) στον δείκτη MSCI EAFE και στο 0,0074% (από 0,0095%) στον ευρωπαϊκό δείκτη MSCI Europe.

H παραπάνω εξέλιξη αντιστοιχεί σε –0,3 εκατ. μετοχές των ΚΑΕ, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν αγοραπωλησίες τίτλων, για 7,7 μέρες, από παθητικά funds για τα οποία το ρίσκο διαφοροποίησης κινδύνου υπολογίζεται με 212 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πάνω από το 50% των αλλαγών κατά τη συνήθη πρακτική των παθητικών funds λαμβάνει χώρα πριν από την οριστική ημερομηνία αλλαγών των δεικτών (δηλαδή πριν από την 1η Μαρτίου).

Από τις αλλαγές στη σειρά των δεικτών ανεπτυγμένων αγορών της MSCI έγιναν συνολικά πέντε νέες εισαγωγές και καμία διαγραφή.

Πέρα από την CosmΟΤΕ, εισήχθησαν ακόμη η Banca Antonveneta από την Ιταλία, η Corus Group από τη Βρετανία και οι New York Comm. Bancorp και NTL από τις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, υπήρξαν συνολικά 20 αλλαγές στο ποσοστό στάθμισης της ελεύθερης διασποράς των μετοχών (factor) και 776 έμμεσες αλλαγές στα ειδικά βάρη των μετοχών.

Συνολικά οι αλλαγές στην σειρά των δεικτών αντιστοιχούν στο 0,9% του δείκτη MSCI World, στο 1,2% του δείκτη MSCI EAFE, στο 1,4% του δείκτη MSCI Europe και στο 0,8% του δείκτη MSCI Pacific.

Τέλος, σημειώνεται ότι, ενδεικτικά, συνολικά κεφάλαια παθητικών funds ύψους 180 δισ. δολ. χρησιμοποιούν ως δείκτη αναφοράς (benchmark) τον δείκτη MSCI World, 280 δισ. δολ. τον δείκτη MSCI EAFE και 65 δισ. δολ. τον δείκτη MSCI Kokusai, που χρησιμοποιείται για επενδυτές ανεπτυγμένων αγορών εκτός Ιαπωνίας.

Από την άλλη πλευρά, κεφάλαια περίπου 20 δισ. δολ. χρησιμοποιούν ως δείκτη αναφοράς (benchmark) τον δείκτη MSCI Emerging Markets Index, αναδυομένων αγορών. Σ’ αυτή τη σειρά των δεικτών σημειώθηκαν 8 νέες εισαγωγές και 4 διαγραφές.

Ειδικότερα, εισήχθησαν η Braskem από τη Βραζιλία, οι Avichina Ind & Tech και Fujian Zijin Mining από την Κίνα, η Steinhoff Int’l Holdings από την Ν. Αφρική και οι Info Service, Thai Olefins, Kim Eng Securities Thailand και Industrial Finance Corp από την Ταϊλάνδη.

Οι τέσσερις διαγραφές αφορούν στους τίτλους των Digital Globalsoft από την Ινδία, LG Card από την Κορέα, Advanced Info Service FGN και Industrial Finance Corp FGN από την Ταϊλάνδη.

Επιπρόσθετα, υπήρξαν συνολικά 14 αλλαγές στο ποσοστό στάθμισης της ελεύθερης διασποράς των μετοχών (factor) και 156 έμμεσες αλλαγές στα ειδικά βάρη των μετοχών.

Συνολικά, οι αλλαγές στη σειρά των δεικτών αναδυομένων αγορών αντιστοιχούν στο 2,9% του δείκτη MSCI Global Emerging Markets, στο 4,5% του δείκτη MSCI EMEA (σ.σ. στον δείκτη που πριν από τις 31/5/2001 ήταν ενταγμένη και η Σοφοκλέους), στο 2,6% του δείκτη MSCI Asia και στο 1,6% του δείκτη MSCI Latin America.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v