Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΙΡ: Πώς σχολιάζουν οι ΑΧΕ το deal με Dryships

Τις ανησυχίες της για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει η HSBC στο πρωινό της report, με αφορμή τη συμφωνία αναχρηματοδότησης με την Dryships.

ΠΕΙΡ: Πώς σχολιάζουν οι ΑΧΕ το deal με Dryships
Τις ανησυχίες της για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων προς ναυτιλιακές επιχειρήσεις της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει η HSBC στο πρωινό της report, με αφορμή τη συμφωνία αναχρηματοδότησης με την Dryships, του κ. Γιώργου Οικονόμου.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις ανησυχίες της για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της τράπεζας προς τις ναυτιλιακές εταιρίες, δεδομένου ότι η Πειραιώς είναι η τράπεζα με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία μεταξύ των τραπεζών που καλύπτει. 

Στο γ' τρίμηνο, σημειώνει, τα δάνεια προς ναυτιλιακές ανήλθαν στο 3,6% του συνόλου (στα 1,4 δισ. ευρώ ή το 44% της κεφαλαιοποίησης του ομίλου). Τα δάνεια προς ναυτιλιακές με πλοία χύδην ξηρού φορτίου αντιπροσωπεύουν το 61% του χαρτοφυλακίου, κάτι που η HSBC θεωρεί ως "ξεκάθαρα αρνητικό", λόγω της πρόσφατης κατάρρευσης των ναύλων στην αγορά drybulk.

H Alpha Finance υπογραμμίζει ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία είναι περιορισμένη, καθώς οι τράπεζες έχασαν πολλά χρήματα στον κλάδο τις δεκαετίες του '80 και του '90. Το Δεκέμβριο του 2008, οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια 10,2 δισ. ευρώ στις ναυτιλιακές, αυξημένα κατά 16,7% σε ετήσια βάση.    
  
Για την Πειραιώς, αναφέρει ότι είναι "συντηρητική" στις εκτιμήσεις της, προβλέποντας κόστος ρίσκου στις 124 μονάδες βάσης για το 2009 και στις 114 μονάδες βάσης το 2010, από 62 μονάδες βάσης το 2008.

Η Proton επισημαίνει ότι η Dryships θα καταβάλλει προμήθεια για τη νέα συμφωνία αναχρηματοδότησης, ενώ περιλαμβάνεται ακόμη αυξημένο spread και μειωμένες πληρωμές επί του αρχικού κεφαλαίου κατά 47% και 21% για το 2009 και το 2010 αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v