Από 2009 ο φόρος υπεραξίας για συναλλαγές

Από το 2009 σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον συντελεστή 1,5 τοις χιλίοις που επιβάλλεται σήμερα στις αγοραπωλησίες μετοχών με έναν φόρο υπεραξίας που προκαλεί αντιδράσεις.

Από 2009 ο φόρος υπεραξίας για συναλλαγές
Από το 2009 σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντικαταστήσει τον συντελεστή 1,5 τοις χιλίοις που επιβάλλεται σήμερα στις αγοραπωλησίες μετοχών με φόρο υπεραξίας που προκαλεί αντιδράσεις.

Ο νέος φόρος θα αφορά στις βραχυχρόνιες συναλλαγές προκειμένου να λειτουργήσει και ως κίνητρο για μακροχρόνιες τοποθετήσεις που επιδρούν σταθεροποιητικά στην αγορά. Ακόμη πάντως δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε ο χρόνος που θα προσδιορίζει αν μία τοποθέτηση είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια αλλά ούτε και ο τρόπος φορολόγησης της υπεραξίας.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα μοντέλα φορολόγησης, που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -στις περισσότερες φορολογείται η υπεραξία, όχι όμως σε όλες, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις, όπως η Τουρκία, όπου εφαρμόστηκε κι εν συνεχεία αποσύρθηκε- και εξετάζει κατά πόσον η υπεραξία θα προστίθεται στο εισόδημα, οπότε θα φορολογείται με βάση την εκάστοτε ισχύουσα φορολογική κλίμακα ή εναλλακτικά θα φορολογείται με συντελεστή ανάλογο με αυτόν που ισχύει για τις επενδύσεις σε ομόλογα, καταθέσεις ή repos.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτός ο νέος φόρος έχει προκαλέσει την αντίδραση των χρηματιστηριακών εταιριών αλλά και των εισηγμένων, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να "πιάνει" μόνο Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, ενώ οι μεγαλοεπενδυτές του εσωτερικού και του εξωτερικού θα τον αποφεύγουν, κάνοντας πράξεις από το εξωτερικό.

Από την πλευρά της ΕΧΑΕ, ο πρόεδρός της κ. Σπ. Καπράλος έχει ζητήσει πολλάκις την άμεση κατάργηση του φόρου συναλλαγών, καθώς μειώνει την ανταγωνιστικότητα του χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση ωστόσο δεν προχωρά στη ρύθμιση, προετοιμάζοντας την αντικατάσταση του φόρου συναλλαγών με τον φόρο υπεραξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v