3Ε: Τι εκτιμούν για το τρίμηνο οι αναλυτές(update)

Σε μη υπολογίσιμους παράγοντες, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος στο Ιράκ, εστιάζουν οι αναλυτές τις εκτιμήσεις τους για το α’ τρίμηνο της 3Ε. Τι προβλέπουν Εθνική ΑΧΕ, Marfin Hellenic, Π&Κ, JP Morgan και τι οι δημοσκοπήσεις των Bloomberg και Reuters.

3Ε: Τι εκτιμούν για το τρίμηνο οι αναλυτές(update)
Σε μη υπολογίσιμους παράγοντες, όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος στο Ιράκ, εστιάζουν οι αναλυτές τις εκτιμήσεις τους για το α’ τρίμηνο της 3Ε, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου 2003.

Όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ στο σημερινό report της, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της ελληνικής εταιρίας εμφιαλώσεως αναμένεται να κινηθούν οριακά υψηλότερα των αντίστοιχων περυσινών.

Ειδικότερα, η Εθνική ΑΧΕ στο πρωινό report της (14/5) αναφέρει πως ο τζίρος προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει οριακή κάμψη 0,6% σε σχέση με το περυσινό α΄ τρίμηνο και θα ανέλθει στα 860,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,2% διαμορφούμενος στα 270 εκατ. κιβώτια.

Τα EBITDA της 3Ε, σύμφωνα με την Εθνική, αναμένεται να φτάσουν στα 92 εκατ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα, αυξημένα κατά 6,5%.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters σε αναλυτές, οι πωλήσεις της Coca-Cola θα εμφανίσουν για το α΄ τρίμηνο αύξηση κατά 0,5% έναντι του περσινού α΄ τριμήνου και θα διαμορφωθούν στα 870 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης των EBITDA κάνουν λόγο για 5,4%, ενώ οι καθαρές ζημίες αναμένεται να υποχωρήσουν στα 37,4 εκατ. ευρώ, έναντι 38,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2002.

Άλλωστε, η Π&Κ εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη της 3E θα σημειώσουν άνοδο μόλις κατά 1,8% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις της για 8%, αλλά και από τις αντίστοιχες προβλέψεις της εταιρίας για 7%-9%.

Η σύσταση για την 3E παραμένει overweight, με την τιμή-στόχο στα 17,3 ευρώ.

Ως κύριοι λόγοι παρουσιάζονται η μεταφορά του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών, οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Ρωσία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κρίση στη Νιγηρία και ο πόλεμος στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την Π&Κ, οι πωλήσεις του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο πρόκειται να ενισχυθούν, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις τιμές που επέβαλε στη Νιγηρία και την Ιταλία.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι υποτιμήσεις νομισμάτων σε χώρες όπου δραστηριοποιείται (κυρίως στη Νιγηρία, την Πολωνία και την Ουγγαρία), καθώς και η πλήρη συμμετοχή των πωλήσεων από Dorna και Valser για πρώτη φορά, αναμένεται να περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων.

Τα EBITDA της 3E για το πρώτο τρίμηνο αναμένονται στα 94 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 8,6%, ενώ οι καθαρές ζημίες εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν στα 37,2 εκατ. ευρώ.

Η Π&Κ καταλήγει ότι οι περισσότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν γνωστοί. Τα μόνα απρόβλεπτα περιστατικά ήταν ο ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας και ο πόλεμος στο Ιράκ.

Παρ’ όλα αυτά, η Π&Κ εκτιμά ότι η 3E θα κατορθώσει να ανακάμψει στα δύο επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω των διακοπών του Πάσχα και της έναρξης της θερινής περιόδου, ενισχυμένη παράλληλα και από το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέντε αναλυτών (από Marfin Hellenic, Kappa Securities, EFG Eurobank Securities και Egnatia Securities), που επικαλέστηκε το πρακτορείο Bloomberg, οι καθαρές ζημίες για το τρίμηνο της 3E αναμένεται να παρουσιάσουν συρρίκνωση στα 38,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτιμώνται στα 93,1 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 86,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Οι πωλήσεις της εταιρίας αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στα 877 εκατ. ευρώ, από το ποσό των 866,2 εκατ., σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που επικαλείται το Bloomberg.

Από την πλευρά της, η Marfin Ελληνική, σε flash note εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της 3Ε στις 15 Μαΐου, επισημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα σημαντικό για την εταιρία, όσον αφορά στην κερδοφορία της.

Αναφέρει, ειδικότερα, ότι λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών στο δεύτερο τρίμηνο αλλά και των καιρικών συνθηκών, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακά.

Η Marfin Ελληνική εκτιμά ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου για την 3E (σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα) θα ανέλθουν στο ποσό των 856 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 1,2% σε ετήσια βάση), παρά την προσθήκη των δραστηριοτήτων νερού στην Ελβετία και τη Ρουμανία.

Η Marfin Ελληνική εκτιμά ότι τα EBITDA θα διαμορφωθούν στα 84,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες εκτιμώνται στα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση outperform, με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω απόψεις της χρηματιστηριακής επαναδιατυπώνονται στο πρωινό report της με ημερομηνία 14 Μαΐου.

Θετική είναι από την πλευρά της η JP Morgan στην πρώτη της έκθεση για την Coca-Cola 3E, με ημερομηνία 8 Μαΐου. Ο οίκος προβλέπει ότι η 3Ε θα εμφανίσει απόδοση μεγαλύτερη από αυτή των υπόλοιπων εισηγμένων εταιριών εμφιάλωσης, ενώ θεωρεί ως δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή τα 19-20 ευρώ (ή τα 21,53-22,67 δολ. ανά ADR).

Κατά την άποψη της JP Morgan, η εταιρία εμφανίζει ελκυστική αποτίμηση σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας της και έναντι των ανταγωνιστών της.

Για το μέλλον, οι ενδείξεις χαρακτηρίζονται ”ενθαρρυντικές”. Αναλυτικά, για το 2003 τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola 3E αναμένεται να διπλασιαστούν και να διαμορφωθούν στα 67 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v