Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Εντείνεται η αγωνία για τα χαμηλά free float

Παρά τον χρηματιστηριακό κανονισμό, σημαντικός αριθμός εταιρειών δεν έχει ανακοινώσει τον τρόπο προσαρμογής της μετοχικής διασποράς στο προβλεπόμενο επίπεδο. Ποια είναι τα δεδομένα.

Εισηγμένες: Εντείνεται η αγωνία για τα χαμηλά free float

Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του Ιανουαρίου, εντείνεται η ανησυχία χιλιάδων μετόχων μειοψηφίας σε διψήφιο αριθμό εισηγμένων εταιρειών, καθώς αυτές αφενός δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια διασποράς που επιβάλλει ο νέος χρηματιστηριακός κανονισμός και αφετέρου δεν έχουν ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για το τι προτίθενται να πράξουν.

Η ουσία είναι πως ενώ η διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει ήδη καλέσει από το Σεπτέμβριο του 2023 δεκάδες εισηγμένες εταιρείες να προχωρήσουν σε διεύρυνση της μετοχικής τους διασποράς (τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ, και τουλάχιστον 15% για τις υπόλοιπες) μόλις οι τρεις από αυτές έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί σχετικά και μάλιστα με «τυπικό» και όχι ουσιαστικό τρόπο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να επιδεινώνεται η κατάσταση στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, μετά την υποβολή δημόσιας πρότασης από την Leonidsport. Έτσι, οι αγορές μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη, ανέβασαν το ποσοστό της Beltera στο 72,69%, πέρα από το 7,27% που κατέχει το Υπερταμείο. Πάντως, δεν φαίνεται επί του παρόντος να τίθεται ζήτημα ελάχιστης απαιτούμενης διασποράς στον ΟΛΘ, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το ελάχιστο απαιτούμενο όριο είναι το 15% (κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ).

«Τυπικές» προσαρμογές

Η εισηγμένη εταιρεία Μύλοι Λούλη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο πρόεδρός της (Νικόλαος Λούλης) «προέβη σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση με σύμβαση δωρεάς 70.000 κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου της εταιρείας, στην σύζυγο του Σακελλαρίου Λούλη Δέσποινα του Μιχαήλ με τιμή 3,07 ευρώ/μετοχή». Η ουσία ωστόσο είναι μετά την εξέλιξη αυτή, το ποσοστό των «βασικών μετόχων» υποχώρησε τεχνητά στο 74,93%, δηλαδή οριακά χαμηλότερο από το 75% που απαιτεί ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Οι Μύλοι Λούλη βέβαια δεν είναι η μόνη εταιρεία που έσπευσε να προσαρμοστεί στο «γράμμα» και όχι στην ουσία του νέου κανονισμού (άλλωστε συγκαταλέγεται σε εκείνες που αντιμετώπιζαν το μικρότερο ζήτημα) που θέλει να υπάρχουν επαρκή ποσοστά μετοχικής διασποράς στις εισηγμένες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών, αλλά και για την αύξηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Θυμίζουμε πως ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει το Δεκέμβριο του 2024 και σε δύο άλλες εισηγμένες. Έτσι, στην Εβροφάρμα ενώ οι Πασχάλης και Αθανάσιος Παπαζηλάκης κατείχαν μέχρι πρότινος αθροιστικά το 76,02%, τώρα το ποσοστό τους υποχώρησε στο 72,73% μετά από πωλήσεις τίτλων σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Κάτι ανάλογο είχαμε και στο Μουσικό Οίκο Νάκα, όπου οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Νάκας ρευστοποίησαν (σε φίλα προσκείμενα άτομα όπως λένε κάποιες πληροφορίες) 240.000 μετοχές, με αποτέλεσμα το επίσημο free float να διευρυνθεί στο 25,5%, πιάνοντας έτσι το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του 25%.

Πολλές εκκρεμότητες

Από τις δεκάδες υποθέσεις εισηγμένων που εκκρεμούν, μόνο η Trastor ΑΕΕΑΠ έχει δημοσιοποιήσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα (αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και μερική συμμετοχή του βασικού μετόχου), ενώ η Attica Group δρομολογεί αυτό το χρονικό διάστημα placement προκειμένου να χαμηλώσει το ποσοστό κατοχής του βασικού της μετόχου (86,7%). Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποσοστό πρέπει να πέσει τουλάχιστον κάτω από το 85%.

Αντίθετα, οι περισσότερες διοικήσεις τηρούν στάση αναμονής (δοκιμάζοντας συχνά και την υπομονή των μετόχων μειοψηφίας) ενόψει ίσως και του επικείμενου νόμου για την κεφαλαιαγορά, στον οποίο θα δίδεται η δυνατότητα (υπό ποιους όρους;) οικειοθελούς μετάταξης από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Πάντως, μεταξύ των εταιρειών που καλούνται να προσαρμοστούν παραμένουν, μεταξύ άλλων, εισηγμένες όπως η MIG (οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 87,8%), η ΕΥΑΘ (79%), το Ιατρικό Αθηνών (οικογένεια Αποστολόπουλου και Asklepios κατέχουν το 80,8%), η Βογιατζόγλου (83%), η Μουζάκης, η ΕΛΤΟΝ Χημικά (78,3%, η διοίκηση έχει δηλώσει πως θα ρυθμίσει το θέμα), το Κτήμα Λαζαρίδη (79,58%), η Μπήτρος Συμμετοχών (77,8%, έχει δηλωθεί πως θα ρυθμιστεί το θέμα) και η Moda Bagno (89,5%).

Οι εταιρείες αυτές προκειμένου να μην τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης, θα πρέπει να διαθέτουν μεσοσταθμικό free float για το πρώτο φετινό εξάμηνο που να υπερβαίνει το 25%.

Περισσότερο απαιτητικά είναι τα πράγματα για δύο άλλες εισηγμένες εταιρείες, των οποίων το σημερινό free float υπολείπεται του 10% (αν δεν προκύψουν διαφοροποιήσεις, τότε τον προσεχή Μάιο θα ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους). Η μια είναι η Alpha Real Estate Services, ενώ ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η περίπτωση της υγιέστατης καπνοβιομηχανίας Καρέλιας (94,4%) λόγω και των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των βασικότερων μετόχων.

Το οξύμωρο είναι πως οι βασικοί μέτοχοι δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα σε placements και άλλες κινήσεις που θα μπορούσαν να διευρύνουν τη μετοχική διασπορά των εταιρειών τους, παρά το «θερμό» κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τα τελευταία χρόνια, με τις αποτιμήσεις των εταιρειών να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v