Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Σκελετοί» έδωσαν τη θέση τους στις... υπεραξίες

Οι «μαύρες τρύπες» που εντοπίζονταν παλαιότερα στις λογιστικές καταστάσεις περιορίστηκαν δραστικά. Οι κινήσεις που αποφέρουν αντί για ζημιές σημαντικά έκτακτα κέρδη. Παραδείγματα.

Εισηγμένες: «Σκελετοί» έδωσαν τη θέση τους στις... υπεραξίες

Μπορεί ο χρηματιστηριακός θεσμός να έχει πληγεί έντονα κατά το παρελθόν από φαινόμενα πλασματικών -ή έστω ιδιαίτερα ωραιοποιημένων- λογιστικών καταστάσεων, ωστόσο το θετικό στοιχείο είναι πως τα πράγματα φαίνεται να έχουν βελτιωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Αν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν, μπορεί να θυμηθεί αρκετές ακραίες περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που έδειχναν στις λογιστικές τους καταστάσεις να είναι χρηματοοικονομικά υγιείς, ωστόσο λόγω των «σκελετών» που υπήρχαν, κατέρρευσαν σε μια στιγμή ως χάρτινοι πύργοι, όπως για παράδειγμα η Δυναμική Ζωής, η Ασπίς Πρόνοια, η Ipirotiki Software & Publications, η Betanet και κατά την περίοδο 2018-2020 η Folli-Follie και η MLS.

Ωστόσο, τα δεδομένα σε ότι αφορά στην αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων δείχνουν να έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό προφανώς έχουν παίξει το δικό τους ρόλο η στάση των αρχών (π.χ. της ΕΛΤΕ), αλλά και η εντονότερη ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του επενδυτικού κοινού.

Μια σαφής ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων από εισηγμένες κατά τα τελευταία χρόνια, στις πλείστες των περιπτώσεων, συνοδεύονται από έκτακτα λογιστικά κέρδη και όχι από μεγάλες «τρύπες». Με άλλα λόγια, τα τιμήματα που καταβάλουν οι αγοραστές υπερβαίνουν τις αποτιμήσεις με τις οποίες τα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία αυτά είναι εγγεγραμμένα στα λογιστικά βιβλία των εισηγμένων εταιρειών.

Για παράδειγμα, την τελευταία ημέρα της περυσινής χρονιάς η Lavipharm ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της Pharma Plus, κίνηση που θα της αποφέρει έκτακτα λογιστικά κέρδη στη χρήση του 2024.

Πάντως, την παράσταση των υπεραξιών έκλεψαν μέσα στο 2024 οι όμιλοι Quest και Ideal. O πρώτος θα εμφανίσει πολύ μεγάλα λογιστικά κέρδη τα οποία θα προέλθουν από την πώληση του 20% της θυγατρικής του εταιρείας ταχυμεταφορών ACS (αντίστοιχα επιτυχημένη κίνηση είχε κάνει και προ ετών με την ρευστοποίηση του ποσοστού του στην Cardlink).

Η Ideal έγραψε έκτακτα κέρδη ύψους 74,6 εκατ. ευρώ από την πώληση της θυγατρικής του Αστήρ Βυτόγιαννης (ο όμιλος επίσης είχε σημειώσει πολύ υψηλά κέρδη κατά το παρελθόν από την πώληση της συμμετοχής της στην Tree Cents).

Είχαμε φυσικά και αρκετές άλλες περιπτώσεις θετικών υπεραξιών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Premia Properties, όταν το 2024 είχε πουλήσει οινοποιείο που κατείχε στη Σαντορίνη με λογιστικό κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ, ή όταν η ίδια εταιρεία είχε εκποιήσει ακίνητό της στο Βοτανικό το 2023 (επίσης καταγραφή λογιστικού κέρδους της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ).

Καταγραφή λογιστικών κερδών είχαμε τόσο στις πωλήσεις ακινήτων από τη Lamda Development στην περιοχή του Ελληνικού (βλέπε περιπτώσεις μέσα στο 2024), όσο επίσης από πωλήσεις ακινήτων άλλων εισηγμένων εταιρειών όπως το 2023 της Unibios στην περιοχή της Μαγνησίας, ή της Λεβεντέρης (επίσης το 2023) στον Πειραιά (+318 χιλ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v