Γ. Κοντόπουλος: Πέντε «μαξιλάρια» για οικονομία-ΧΑ

Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά για την εγχώρια αγορά που περιμένει την αξιολόγηση της S&P. Οι άμεσες επενδύσεις και η σημασία των καταθέσεων. Τα θεμελιώδη των εισηγμένων.

Γ. Κοντόπουλος: Πέντε «μαξιλάρια» για οικονομία-ΧΑ
Ο Γιάννος Κοντόπουλος

Στην ανάγκη ξεκλειδώματος της δυναμικής που θα προκύψει για την ελληνική κεφαλαιαγορά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννος Κοντόπουλος εστίασε σε θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα ο διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρώπη (και μάλιστα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου πληθωρισμού σε σχέση με τον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου), καθώς και η ελκυστικότερη εικόνα της χώρας στους επενδυτές του εξωτερικού (έρευνα ΕΥ).

Πέραν αυτών, ο CEO της ΕΧAΕ αναφέρθηκε σε πέντε «μαξιλάρια» που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε κάποια μελλοντική στιγμή υπέρ της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς της:

  • Πρώτον, στο γεγονός ότι οι καθαρές άμεσες επενδύσεις το 2022 ήταν για την Ελλάδα οι υψηλότερες και όπως φαίνεται η τάση αυτή θα συνεχιστεί και φέτος. Έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό ότι συνήθως μετά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ακολουθούν και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τους ξένους.
  • Δεύτερον, έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των καταθέσεων (+68,1 δισ. ευρώ, ή +43% από το Δεκέμβριο του 2015) και ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βρίσκεται μόλις γύρω στο 60%, όταν στην Ευρώπη υπερβαίνει το 100%. Η Ελλάδα είναι υπομοχλευμένη (underleveraged), ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Τρίτον, η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο δείκτη «assets/deposits» στην Ευρώπη.
  • Τέταρτον, ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 30,3% έναντι του 80,9% στην Ευρώπη.
  • Και πέμπτον, η χώρα μας χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο μέσο εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με την Ευρώπη (101,17 έναντι 113,64).

Πέραν αυτών, ο Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά δεν βασίζεται μόνο στις μακροοικονομικές εξελίξεις (macro story), αλλά και στα θεμελιώδη δεδομένα των εισηγμένων εταιρειών της (π.χ. μέση μερισματική απόδοση στο 3,4%). Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό, θα συμβάλει στον στόχο για μετάταξη του ΧΑ στις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

15 χρόνια για το ETF του «25άρη»

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης για τα 15 χρόνια λειτουργίας του ETF FTSE-ATHEX Large Cap, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ Παναγιώτης Αντωνόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνουν τα ETFs στο εξωτερικό (πάνω από 11.000 σε αριθμό, άνω των 10 τρισ. δολάρια το ενεργητικό τους).
  • Στα πλεονεκτήματα των ETFs που εστιάζονται στην απλότητα-διαφάνεια, στην προσβασιμότητα και στο κόστος.
  • Στο ETF FTSE-ATHEX Large Cap που καλύπτει περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, επιτυγχάνει αποδόσεις πολύ κοντά στις αντίστοιχες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει ικανοποιητική ρευστότητα, χαμηλό κόστος (αμοιβή διαχείρισης 0,275% που μειώνεται από τα όποια έσοδα προκύπτουν από την ενοικίαση τίτλων), που είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τα άλλα δύο ETFs του εξωτερικού που αναφέρονται στην Ελλάδα και έχει δυνατότητα χρήσης του ως εξασφάλιση.

Τέλος, ο CEO της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ τόνισε ότι πέρα από την απόδοση του δείκτη, οι μεριδιούχοι καρπώνονται κάθε χρόνο δωρεάν νέα μερίδια του Α/Κ, τα οποία προκύπτουν από τα εισπραττόμενα μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v