«Διαπιστώσαμε ισχυρό ενδιαφέρον και αισιοδοξία για τις ελληνικές και λιγότερη αισιοδοξία για τις τουρκικές τράπεζες στη Στοκχόλμη», εξηγεί η HSBC. «Συναντήσαμε πρόσφατα αρκετούς επενδυτές, όπου το κλίμα ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξο για τις τράπεζες που καλύπτουμε. Το ακροατήριο συμφώνησε με την εποικοδομητική άποψή μας για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δήλωσαν απογοητευμένοι από τις πενιχρές επιδόσεις των μετοχών τη φετινή χρονιά», επισημαίνει η HSBC.
Οι επενδυτές αμφισβήτησαν κατά πόσον τα θετικά στοιχεία για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) από την αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για την αύξηση των δανείων και την ποιότητα του ενεργητικού. Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική Alpha Bank και η τουρκική Akbank ήταν οι μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
«Οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και αναζητούσαν τον επόμενο καταλύτη. Οι περισσότεροι επενδυτές που συναντήσαμε, ήταν ανοδικοί για τις ελληνικές τράπεζες, ενθαρρυμένοι από τις σχετικά ισχυρές οικονομικές προοπτικές της χώρας, στο πλαίσιο της Ευρώπης. Ήταν τοποθετημένοι στις μετοχές στην Αlpha Bank (σύσταση Buy), στη Eurobank (σύσταση Buy) και στην Εθνική Τράπεζα (σύσταση Buy).
Η άποψή μας για τις ανοδικές τάσεις στα έσοδα από τις αυξήσεις στα επιτόκια αντισταθμίζουν τις πιθανές αυξήσεις στα έξοδα προβλέψεων το επόμενο έτος», προβλέπει η HSBC. Σε report της, η HSBC τον Αύγουστο πρότεινε συστάσεις αγοράς για τις τράπεζες, με τιμές-στόχους που δίνουν πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου όπως Αlpha Bank 1,45 ευρώ, Eurobank 1,65 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 4,55 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 2,70 ευρώ.
«Μια βασική συζήτηση αφορούσε τους λόγους πίσω από τις πενιχρές επιδόσεις των μετοχών φέτος και τους πιθανούς καταλύτες που έρχονται. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη περάσει από τα αποτελέσματα των τραπεζών και αναμένουμε ισχυρά τριμηνιαία κέρδη το δεύτερο φετινό εξάμηνο, που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες. Ενώ οι συζητήσεις ήταν κυρίως από πάνω προς τα κάτω, οι συζητήσεις σε επίπεδο μετοχών ήταν στραμμένες προς την Alpha Βank», εξηγεί ο οίκος.
Όσον αφορά τις τουρκικές τράπεζες, οι μετοχές φαίνεται να έχουν επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους δείκτες αναφοράς. Οι βασικές συζητήσεις ήταν σχετικά με τη βιωσιμότητα του μακροοικονομικού πλαισίου, τις επερχόμενες εκλογές και τα αποτελέσματα τριμήνου.
«Έχοντας χάσει το ράλι, οι επενδυτές ακούστηκαν χλιαροί για τις τουρκικές τράπεζες. Η έξοδος της Ρωσίας από τους δείκτες αναφοράς αύξησε τη σημασία της Τουρκίας για τα τους επενδυτές που συναντήσαμε. Παρ' όλα αυτά, η τοποθέτησή τους στις τράπεζες ήταν ελαφριά και έχασαν το πρόσφατο ράλι. Οι επενδυτές προσπαθούσαν να κατανοήσουν αν το ράλι έχει συνέχεια και ήταν περίεργοι για:
1) τη βιωσιμότητα της τρέχουσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, 2) την τοποθέτηση των τοπικών επενδυτών, καθώς φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αγορά σήμερα και 3) αν οι ισχυρές τριμηνιαίες επιδόσεις στα κέρδη θα προσέλκυαν τους τοπικούς επενδυτές να αγοράσουν περισσότερο παρά τους διαφαινόμενους μακροοικονομικούς κινδύνους προσαρμογής. Οι επικείμενες εκλογές και ο αντίκτυπός τους στις αποτιμήσεις επίσης συζητήθηκαν, αλλά είχαμε την εντύπωση ότι οι επενδυτές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις κοντινές εξελίξεις, εξετάζοντας τακτικές θέσεις γύρω από τα τριμηνιαία αποτελέσματα», εξηγεί η τράπεζα.