Πού μπαίνει τώρα ο πήχης για τις ελληνικές τράπεζες

Τα θετικά σινιάλα για τον κλάδο που κάνουν τους αισιόδοξους να εκτιμούν ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, οι αποτιμήσεις και οι νέες τιμές-στόχοι για τις μετοχές. Η εικόνα ανά τράπεζα.

Πού μπαίνει τώρα ο πήχης για τις ελληνικές τράπεζες

Στις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν στην περίοδο μετά την πανδημία της Covid-19 περιλαμβάνουν κάποιοι αναλυτές τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, κι αυτό γιατί την επόμενη περίοδο αυξημένης ανάπτυξης είναι ικανές να δανείζουν και να διαθέτουν χαμηλά μονοψήφια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναμφίβολα, μετά και τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, τα θετικά σινιάλα και μηνύματα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς οι αναλυτές αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους και αναμένουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων και αυξάνουν τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους. Ασφαλώς και οι προκλήσεις δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες επιστρέφουν στο προσκήνιο -και όχι μόνο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Οι τιμές-στόχοι για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες αυξάνονται μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου και το guidance για την επόμενη περίοδο, αφού οι αναλυτές βλέπουν ότι τα νέα δεδομένα επιτρέπουν αισιοδοξία για την περίοδο 2022-2023.

Το Χ.Α., επίσης, μετά από καιρό φαίνεται να ποντάρει στις τραπεζικές μετοχές αφού οι επενδυτές βλέπουν ότι ο μετασχηματισμός του κλάδου των τραπεζών έχει επιταχυνθεί από το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», από τις ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων και την ανάληψη εμπροσθοβαρώς του κόστους από τις επερχόμενες τιτλοποιήσεις και τις προβλέψεις λόγω Covid-19.

Παράλληλα, η βελτίωση που καταγράφεται στα προ προβλέψεων έσοδα, τα οποία ευνοήθηκαν από τα κέρδη στα ελληνικά ομόλογα και τα ανθεκτικά βασικά τραπεζικά έσοδα, δίνουν μια σταθερή βάση λειτουργίας.

Τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι προμήθειες θα βοηθήσουν την αντιστάθμιση της πίεσης στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω των τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογηθεί, ότι το κόστος των εκδόσεων για τις ελληνικές τράπεζες θα μειωθεί με τη βελτίωση των NPE και των αξιολογήσεων, ενώ τα πρόσθετα κεφάλαια Τier 1 ή Τier 2 ως κεφαλαιακό αποθεματικό θα έχουν μικρότερο κόστος.

Τα θετικά βήματα των ελληνικών τραπεζών και η πρόοδος στις κινήσεις μείωσης των NPE έχουν σχολιαστεί από το sell side και από τους οίκους αξιολόγησης, αφού βλέπουν ότι οι τιτλοποιήσεις θα μειώσουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες και θα συνδράμουν στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους.

Η εικόνα ανά τράπεζα

Oι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών είναι μέχρι στιγμής μοιρασμένες και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αγορά έχει δώσει τα εύσημα στις τράπεζες που κινούνται ταχύτερα στη διαδικασία της εξυγίανσης. Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών στην ελληνική αγορά το 2021, με αρωγό και τις εισροές κεφαλαίων από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE και MSCI. Ο κλάδος, μετά τη χρηματιστηριακή καθίζηση που υπέστη σε όρους αποτίμησης το 2020, επανέρχεται και απομένει να δούμε αν είναι ακόμα ένα ευκαιριακό ανοδικό ράλι τιμών και ωραιοποίησης αποτιμήσεων ή κάτι διαφορετικό.

• Eurobank: Η μέση τιμή-στόχος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, αλλά και των σχεδιασμών της, έχει κινηθεί ανοδικά, στα 0,97 από 0,92 ευρώ, με θετικό ρυθμό μεταβολής από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. Η τράπεζα, για το 2021 και το 2022, αποτιμάται με δείκτη τιμής προς καθαρή κερδοφορία (P/E) στις 9,91 και 7,15 φορές αντίστοιχα, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου.

Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/ΤBV), η αποτίμηση της τράπεζας τοποθετείται στις 0,62 φορές και τις 0,57 φορές για την περίοδο 2021-2022, στο πάνω εύρος των αποτιμήσεων του κλάδου, αλλά και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται σε 5,3% και 8,1% για τη διετία, που είναι και ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. Η τιτλοποίηση (project «Mexico») το 2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, οδήγησε την τράπεζα, πρώτη, σε μονοψήφιο δείκτη NPEs.

Εθνική Τράπεζα: Η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3,29 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου είναι πάνω από 20% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο δείκτης τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 5,17 φορές το 2021 και σε 5,23 φορές το 2022 σε σταθμισμένους όρους. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/ΤBV), η αποτίμηση της τράπεζας εκτιμάται στις 0,44 φορές και στις 0,41 φορές αντίστοιχα για την περίοδο 2021-2022. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 10,85% φέτος σε 6,62% το 2022. Για την περίοδο 2021-2022, αποτιμάται με αποδοτικότητα ενεργητικού (ROΑ) που θα διαμορφωθεί στο 0,79% φέτος και στο 0,41% το 2022.

• Alpha Βank: Η μέση τιμή-στόχος είναι το 1,42 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου είναι υψηλό, της τάξεως του 28%, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Για την περίοδο 2021-2022, ο δείκτης τιμής προς καθαρή κερδοφορία της τράπεζας θα διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα το 2021 και σε 6,95 φορές το 2022. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/ΤBV), η αποτίμηση της τράπεζας εκτιμάται στις 0,39 φορές για την περίοδο 2021 και στις 0,37 φορές για το 2022. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από αρνητικά επίπεδα φέτος και σε 5,57% το 2022.

• Τράπεζα Πειραιώς: Η τιμή-στόχος είναι στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή και τα περισσότερα τμήματα ανάλυσης, όπως και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, δίνουν ουδέτερη σύσταση. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η αποδοτικότητα των συνολικών κεφαλαίων (αποδοτικότητα ενεργητικού - ROA) προβλέπεται σε αρνητικά επίπεδα φέτος και σε +0,1% το 2022. Με στόχο τη διευκόλυνση της εκκαθάρισης των NPEs, η τράπεζα αύξησε ήδη τα κεφάλαιά της και έχει ήδη ολοκληρώσει την κεφαλαιακή της ενίσχυση με το μέγιστο των επιτρεπόμενων κεφαλαίων ΑΤ1 και Tier 2. Ο δείκτης P/E είναι αρνητικός για φέτος, αλλά μόλις 5,44 φορές το 2022, ενώ σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας ο τίτλος της είναι διαπραγματεύσιμος στις 0,30 φορές φέτος και στις 0,34 φορές το 2022, ο χαμηλότερος μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v