Citigroup: Ποια ελληνικά ομόλογα κερδίζουν από την αναβάθμιση της S&P

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έρχεται ακριβώς όταν το χρέος ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, σημειώνει ο οίκος. Πώς εξηγεί το παράδοξο και για ποιες σειρές ομολόγων βλέπει σύγκλιση με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων.

Citigroup: Ποια ελληνικά ομόλογα κερδίζουν από την αναβάθμιση της S&P

Η S&P αναβάθμισε την Παρασκευή την Ελλάδα σε BB, με θετικές προοπτικές, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Citigroup. Αυτή η δράση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις της, αλλά ήρθε νωρίτερα από ό,τι οι προσδοκίες της Citi.

Οπως επισημαίνει, η εντεινόμενη ανοδική πίεση στην αξιολόγηση προσθέτει πολλές στηρίξεις και θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της σύγκλισης των περιθωρίων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στα ομόλογα των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά τις μακρές ωριμάνσεις. Αυτό αυξάνει επίσης την πεποίθηση της Citi για το trade που πρότεινε μεταξύ των 4ετών και 15ετών ομολόγων των δύο χωρών.

Η αναβάθμιση της S&P στη βαθμολογία της Ελλάδας κατά 1 βαθμίδα σε BB και η μεταβολή της προοπτικής σε θετική πηγαίνει τη χώρα σε απόσταση δύο βαθμίδων μακριά από την επενδυτική αξιολόγηση, η οποία φαίνεται προσιτή έως το 2022.

Οι οδηγοί της αξιολόγησης

Η αναβάθμιση έγινε με βάση την εκτίμηση για βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών για την Ελλάδα. Ο οργανισμός αξιολόγησης σημείωσε επίσης το χαμηλό κόστος δανεισμού που καθοδηγείται από το πρόγραμμα αγορά ομολόγων για την πανδημία (PEPP) και τη μακροχρόνια μέση διάρκεια του χρέους που βοηθούν στη βιωσιμότητα του αυξημένου χρέους.

Οι θετικές προοπτικές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αναβάθμιση εντός των επόμενων 12-18 μηνών με την ταχεία οικονομική ανάκαμψη που ενισχύθηκε από το Ταμείο Ανάπτυξης NGEU και το σχέδιο Hercules, για να μειώσει το NPE των τραπεζών.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίσαμε την πιθανότητα εμφάνισης «ανοδικών κινδύνων» για τις αξιολογήσεις της Ελλάδας αργότερα φέτος, αλλά οι αναβαθμίσεις μετά την Covid έχουν ξαναρχίσει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, εξηγεί η Citi.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι αυτή η αναβάθμιση έρχεται ακριβώς όταν ο δείκτης χρέους έχει ανέβει πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Αυτό επιβεβαιώνει ότι στους οργανισμούς αξιολόγησης, αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή δεν είναι η τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων οικονομικών αλλά οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Έτσι, η μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση είναι πραγματικά καλή για να υπάρξει μια ανοδική βαθμολογία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δει την επαναφορά της βαθμολογίας επενδυτικής βαθμίδας το 2022, καθιστώντας την επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PSPP της ΕΚΤ περίπου ή λίγο αργότερα από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του προγράμματος PEPP (Μάρτιος-2022).

Η S&P αναθεωρεί εκ νέου την αξιολόγησή της για την Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου. Μια αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα δεν θα καταστήσει αμέσως τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για τον δείκτη ομολόγων FTSE Russell EGBI, γι' αυτό απαιτεί βαθμολογία Α. 

Με το άνοιγμα της οικονομίας, χάρη στην πρόοδο του εμβολιασμού, τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι κοντά (ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 4 δισ. ευρώ το 2021) και τα υψηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους Πράσινους στη Γερμανία, εξηγεί η Citi, αναμένουμε συνεχιζόμενη σύσφιξη και σύγκλιση των spreads των ελληνικών ομολόγων με τα ιταλικά στις μακροχρόνιες διάρκειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v