Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το Χρηματιστήριο βρίσκει τοίχο στις 800 μονάδες

H αδυναμία της αγοράς να υπερβεί πειστικά το κρίσιμο επίπεδο και οι χαμένες ευκαιρίες στην παρούσα φάση. Η αδυναμία των τραπεζών και η διαφοροποίηση των αποδόσεων. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες.

Γιατί το Χρηματιστήριο βρίσκει τοίχο στις 800 μονάδες

Παρά την προσπάθεια προσέγγισης των 800 μονάδων, στα χαρακτηριστικά της αγοράς παραμένουν η έλλειψη διάθεσης για αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, το συνεχιζόμενο stock picking στα μη τραπεζικά blue chips, τις ελάχιστες πρωτοβουλίες των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και την αδυναμία των τραπεζικών μετοχών.

Ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης είναι αυτός με τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ακόμα μια φορά. Το -15% είναι ήδη αρκετά υψηλό, αν και οι επιμέρους αποδόσεις είναι διαφορετικές. Τράπεζα Πειραιώς -42%, Alpha Bank -19%, Εθνική Τράπεζα -12% και Eurobank -4%.

Η έλλειψη καυσίμων είναι ορατή και η απουσία θετικών ειδήσεων κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες για ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 800-805 μονάδων, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια στις προηγούμενες συνεδριάσεις. H καθίζηση της αξίας των συναλλαγών δεν αποτελεί ποτέ θετικό οιωνό για μια αγορά που προσπαθεί να ανεβεί σε υψηλότερα επίπεδα και το φυσικό επακόλουθο θα είναι ισχυρό profit taking αφορμής δοθείσης, αν η αξία των συναλλαγών παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται η διάθεση της αγοράς να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και προς τις 800 μονάδες είναι δείγμα αδυναμίας, δεδομένου ότι την ίδια χρονική στιγμή, οι ξένες αγορές συνεχίζουν να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.

Για τον Γενικό Δείκτη, το θετικό σενάριο για την πλευρά των αγοραστών είναι να συνεχίσει να δίνει ο δείκτης κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο κινητοί μέσοι όροι (ΚΜΟ) 200 εβδομάδων. Το αισιόδοξο σενάριο ενισχύεται αν υπάρξει διατήρηση άνω των 795 μονάδων, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων θα προκαλέσει και short squeeze στην αγορά.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 742, 721, 709 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 690-683 μονάδες, ενώ επιδείνωση του διεθνούς κλίματος μπορεί να βάλει σε δοκιμασία και τη στήριξη στις 660-650 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν διαφεύγει ανοδικά των 1.970 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1.750 μονάδες ή και προς τις 1.666 μονάδες. Για τη μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1.870 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.899-1.911, 1.935 (stop short σε ημερήσιο) και 1.959-1.967 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1.811, 1.771, 1.753 και 1.725 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, η αντίσταση των 530 μονάδων φαίνεται πολύ μακρινή και οι 490 μονάδες αποτελούν το τρέχον επίπεδο με τεχνική σημασία αλλά και δύσκολη περιοχή αντίστασης. Υπενθυμίζεται ότι για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, το ημερήσιο stop των short θέσεων ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στις 425 μονάδες και τις 390 μονάδες. Παρότι η διόρθωση στην εγχώρια αγορά βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων τεχνικών επιπέδων, η ανοδική ορμή έχει διαταραχθεί και οι αγοραστές πρέπει να αντιδράσουν, γιατί ο χρόνος είναι υπέρ των πωλητών τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v