Χρηματιστήριο: Γιατί το decoupling δεν φέρνει αγορές

Αυξημένοι οι κίνδυνοι για τους επενδυτές στο δεύτερο εξάμηνο, με υψηλή επιλεκτικότητα και υψηλότερη μεταβλητότητα στις μετοχικές αγορές. Ποια είναι τα τεχνικά όρια κίνησης για τον Γενικό Δείκτη, την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Γιατί το decoupling δεν φέρνει αγορές

Με υψηλή προσδοκία και μεταβλητότητα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η εγχώρια αγορά μετοχών, παρά τη χθεσινή αντίδραση, συνεχίζει να προβληματίζεται τόσο από το γεγονός ότι ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αγορών, όσο και για τις χαμηλές καθαρές αξίες συναλλαγών μετά και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI και FTSE. Στον αντίποδα, τα κρατικά ομόλογα ήταν τα πρώτα σε επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολογιακών αγορών στο δεύτερο τρίμηνο, με +8%.

Στο παρελθόν, ένα τέτοιο ακραίο decoupling στις αποδόσεις μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων θα δούλευε ως σήμα για αγορές στους μετοχικούς τίτλους, ωστόσο οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν, δεν καθιστούν το σήμα ισχυρό.

Σε διεθνές επίπεδο, η αυξημένη επιλεκτικότητα των επενδυτών και το focus τους σε έναν μικρό αριθμό των μετοχών αποτελεί ισχυρό σημάδι ότι η τρέχουσα ανοδική κίνηση βαίνει προς κάποια κλιμάκωση, την οποία και το εγχώριο χρηματιστήριο μπόρεσε να εκμεταλλευτεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για να γίνει αντιληπτή η επιλεκτικότητα στις αμερικανικές αγορές, το άθροισμα των αποτιμήσεων των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple και Nvidia ή αλλιώς γνωστές με τα αρχικά FANGMAN, διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, 6,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου όσο το άθροισμα του ΑΕΠ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η θετική εικόνα της εγχώριας αγοράς υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιρειών για το 2019 και το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και από τις αποφάσεις τους για τις διανομές μερισμάτων. Το βασικό συμπέρασμα από τις παρουσιάσεις των εταιρειών είναι ότι πολλές από τις σημαντικές μετοχές της αγοράς έχουν τις δυνατότητες για καλύτερες επιδόσεις την επόμενη διετία, αν και εφόσον η οικονομία μπορέσει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Για την πλειονότητα των εταιρειών, μπορεί οι προοπτικές για τις επιδόσεις της επόμενης χρονιάς να προδιαγράφονται θετικές, από την άλλη, όμως, πολλές μετοχές που έγιναν εξόφθαλμα φθηνές τον Μάρτιο, πλέον έχουν ανατιμηθεί σημαντικά ενώ υπάρχουν και αυτές που αποτιμώνται ήδη και σε απαιτητικά επίπεδα.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

Πιο τεχνικά, ο βασικός δείκτης ξεπέρασε και πάλι τα όρια της πρώτης βραχυπρόθεσμης αντίστασης στην περιοχή των 650-660 μονάδων, αν και ο στόχος για την άμεση υπέρβαση των 700 μονάδων δεν φαίνεται να μπορεί να εκπληρωθεί στην παρούσα φάση. Τα τεχνικά όρια της αγοράς δεν έχουν διαφοροποιηθεί μέχρι τώρα και παραμένουν ως έχουν, με το πάνω όριο να οριοθετείτε από τις 740 μονάδες και στον αντίποδα, το κάτω όριο να τοποθετείται στα επίπεδα των 600 μονάδων. Προκειμένου να ενισχυθεί η διάθεση για αυξημένο ρίσκο και πάλι στην αγορά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του δεύτερου εξαμήνου και ειδικά στον τομέα του τουρισμού.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική αντίδραση είναι σε παρόμοιο τέμπο με την ευρύτερη αγορά, στοιχείο που μπορεί να οφείλεται και στις νεότερες σταθμίσεις των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον δείκτη FTSE/AthexLarge Cap. Η περιοχή που θα αλλάξει τη ματιά στην αγορά είναι οι 1.680 μονάδες. Η στήριξη είναι στις 1.525 μονάδες.

Τέλος, για το δείκτης των τραπεζών, η περιοχή των 415 μονάδων αλλάζει σε αρκετά πιο θετική την εικόνα του κλάδου ενώ η στήριξη είναι στην περιοχή των 360 μονάδων.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v