Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ακτινογραφία των 900 μονάδων

Τα ντεσού από την αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στο ορόσημο των 900 μονάδων. Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι από τις αρχές του 2018 και τα νέα δεδομένα. Τι βλέπουν τώρα οι αναλυτές.

ΧΑ: Η ακτινογραφία των 900 μονάδων

Tο ελληνικό χρηματιστήριο, αργά αλλά σταθερά, δείχνει να κερδίζει το επίπεδο των 900 μονάδων. Στο ίδιο επίπεδο τιμών κινούνταν και στις αρχές του 2018, όμως οι εξελίξεις που ακολούθησαν έστειλαν την αγορά σχεδόν 300 μονάδες χαμηλότερα.

Τώρα, η εικόνα μοιάζει διαφορετική, καθώς τα νέα δεδομένα συνηγορούν στη θεωρία του… μισογεμάτου ποτηριού. Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι μετοχές που έχουν καταγράψει υψηλότατες αποδόσεις. Όμως, το πιο ενδιαφέρον είναι οι μετοχές που έχουν χάσει την ανοδική κίνηση, καθώς σ’ αυτές ίσως να κρύβονται οι επόμενες υψηλές αποδόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ακτινογραφία της αγοράς στις 900 μονάδες, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς δείχνει πολλά για την τάση το επόμενο έτος.

Τα σημαντικά κέρδη από τις αρχές τους έτους για την πλειονότητα των μετοχών έχουν φέρει τον βασικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά και την ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας, σε επίπεδα-ρεκόρ για την τελευταία διετία. Στις αρχές του 2018 και προς τα τέλη του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης είχε και πάλι προσεγγίσει τις 900 μονάδες, με τη μετέπειτα πορεία να είναι ωστόσο έντονα πτωτική έως και το τέλος του έτους. Η πτώση αυτή ήταν της τάξεως του 35% και στο τέλος του Δεκεμβρίου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 600 μονάδες.

Σε αυτή τη φάση, όμως, του Γενικού Δείκτη και των δεικτοβαρών μετοχών, οι εκτιμήσεις είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι ήταν στην πτωτική πορεία του 2018. Κρίσιμο ρόλο στην εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση έχει παίξει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, η πορεία των διεθνών αγορών και οι προσδοκίες για τις τράπεζες. Οι αμερικανικές μετοχικές αγορές που δίνουν τον τόνο, συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και να απέχουν ελάχιστα από τα πρόσφατα υψηλά τους. 

Παρά, λοιπόν, τα -φαινομενικά- ίδια επίπεδα του Γενικού Δείκτη και τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, κάποιες μετοχές κινούνται αρκετά υψηλότερα ή χαμηλότερα απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Επειδή το χρονικό διάστημα είναι μικρό, αυτό δίνει λαβή για να αναλυθούν περισσότεροι οι κερδισμένοι, αλλά και οι μετοχές που έχουν υστερήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι αποστάσεις από τις αρχές του 2018 μπορεί να κρύβουν ποιες μετοχές μπορεί να υπεραποδώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι ποιοι έχουν αποδώσει υπέρμετρα θετικά. 

Οι «μεγάλες δυνάμεις»

Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν διαπραγματεύονταν με δείκτες EV/EBITDA χαμηλότερους από των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών και η άνοδος στις τιμές αυτών των μετοχών ήταν τις περισσότερες φορές δικαιολογημένη. Οι αποδόσεις τους, αλλά και η απόστασή τους από τις αρχές του 2018 μπορεί να περιλαμβάνουν το πιθανό εύρος της κίνησης τους στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τέλος τους έτους.

Σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2018 είναι οι τίτλοι των Profile με +263%, Παπουτσάνης με +119%, Quest Holdings με + 93%, Κέκροψ με +67%, Ικτίνος με +64%, Ιατρικό Αθηνών με +60% και ΕΚΤΕΡ με +50%. Υπάρχουν επίσης αρκετές μετοχές που είναι 30% υψηλότερα. Στον αντίποδα, οι Intralot, MLS, Intracom, MIG, Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, Άβαξ, Τιτάν, Πλαίσιο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μερικές που διαμορφώνονται με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τα υψηλά του 2018.

Για τις τραπεζικές μετοχές, η εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική φέτος και η αίσθηση στην αγορά είναι ότι όσο το κλίμα στο εξωτερικό είναι ευνοϊκό, οι μετοχές των Alpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα συνεχίζουν α υπεραποδίδουν αφού και σε σχέση με τις αρχές του 2018 οι τιμές τους υπολείπονται. 

Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει την υψηλότερη επίδοση φέτος με 272% και στο τρίμηνο είναι +10%. Ωστόσο, σε σχέση με τις αρχές του 2018 βρίσκεται 18% χαμηλότερα ή στα 3,80 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. 

-Για την Alpha Bank, το χαμηλό έτους είναι στα 0,841 ευρώ και η απόδοσή της από τις αρχές του έτους προσεγγίζει το 70%. Ωστόσο, σε σχέση με πέρσι που ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 900 μονάδες, είναι 10% χαμηλότερα αφού ήταν στα 2,09 ευρώ. 

Eurobank διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 75% από τις αρχές του έτους, είναι η μόνη με θετική απόκλιση από τις αρχές του 2018 κατά 3% αφού αποτιμώνταν σε 0,92 ευρώ ανά μετοχή.

-Για την Εθνική Τράπεζα η εικόνα είναι παρόμοια με της Alpha Bank. Εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση από τις αρχές του έτους με 180% και κινείται κοντά στο -10% τις αρχές του 2018 στα 3,42 ευρώ ανά μετοχή 

Στις άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης:

-Για την Coca Cola HBC, η επίδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι θετική από τις αρχές του έτους με +19% και απέχει 9% από την τιμή που είχε στις αρχές του 2018. Το υψηλό της ωστόσο είναι στα 35,20 ευρώ. 

-Για τον ΟΤΕ, η υπεραπόδοση το 2019 έχει φέρει τη μετοχή να κινείται στα επίπεδα των 14 ευρώ και +10% υψηλότερα απ’ ό,τι στις αρχές του 2018. Μαζί με τον τίτλο της Coca Cola HBC έχουν προσφέρει τη μεγαλύτερη βοήθεια στο δείκτη να αναρριχηθεί ξανά στις 900 μονάδες.

ΟΠΑΠ, ο οποίος εμφάνιζε μικρότερη απόδοση από τις λοιπές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, απέχει -10% από τις αρχές του 2018 και φέτος είναι στο 34% και υπολείπεται σε απόδοση του Γενικού Δείκτη. Η απόφαση, ωστόσο, για το μέρισμα της εταιρείας μπορεί να αλλάξει πολλά. 

-Τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν και παραμένουν σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους, σημειώνουν υποαπόδοση σε όλο το διάστημα του 2019 σε σχέση με την αγορά. Από το υψηλό των 9,6 ευρώ απέχουν 10% και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του 2018. 

Jumbo απέχει 13% από την τιμή που είχε στις αρχές του 2018 με απόδοση +45% από τις αρχές του έτους. 

Motor Oil σε όλο το διάστημα φέτος σημειώνει υψηλή μεταβλητότητα και μικρά κέρδη +3,5%, αλλά απέχει +6% απ’ ό,τι στις αρχές του 2018.

-Για τη Μυτιληναίος, η απόδοση από τις αρχές του 2018 είναι -4% και συνεχίζει να υποαποδίδει οριακά της αγοράς σε όλα τα χρονικά διαστήματα φέτος, παρά την υψηλή απόδοση κατά 35% από τις αρχές του έτους. 

Αegean Airlines εμφανίζει θετικό πρόσημο (+11%) φέτος, αλλά παραμένει 11% χαμηλότερα απ’ ό,τι στις αρχές του 2018. 

-Για την ΕΧΑΕ, η απόδοση διαμορφώνεται σε θετικό έδαφος φέτος στο 25%, ενώ από τα χαμηλά δωδεκαμήνου απέχει 35%. Η απόδοσή της σε σχέση με πέρσι ωστόσο είναι οριακά αρνητική και απέχει 19% από την τιμή της στις αρχές του 2018. 

-Οι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κινούνται έντονα θετικά και με παραπλήσια ποσοστά ανόδου από τις αρχές του έτους. Η πρώτη διαμορφώνεται στο +27% και η έτερη στο +49% σε σχέση με τις αρχές του 2018. 

Viohalco συνεχίζει να σημειώνει υψηλότερη άνοδο φέτος από την αγορά, αν και από τα 4,50 ευρώ στο υψηλό έτους απέχει 17% πλέον. Σε σχέση με πέρσι, ωστόσο παραμένει στα ίδια επίπεδα.

-Τέλος, για τον τίτλο της ΔΕΗ, που επίσης σημειώνει πολύ υψηλότερη απόδοση από την αγορά, τα κέρδη προσεγγίζουν το 140% και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί σηματωρό της αγοράς και προεξοφλητικό μηχανισμό του πολιτικού ρίσκου. Σε σχέση με πέρσι τείνει να κινείται στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v