XA: Γιατί το θετικό σενάριο έχει... προβάδισμα

Ποια είναι τα κρίσιμα επόμενα επίπεδα του Γενικού Δείκτη. Τι δείχνουν τα διαγράμματα για την πορεία των βασικών δεικτών. Ποιες είναι οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ο ρόλος του διεθνούς κλίματος.

XA: Γιατί το θετικό σενάριο έχει... προβάδισμα

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε με το δεξί, με ισχυρή βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips συνολικά και μπορεί να είναι ενδεικτική των διαθέσεων των ξένων επενδυτών για όλο τον μήνα, ο οποίος είθισται να έχει θετικό πρόσημο.

Μετά ισχυρό profit taking στις εγχώριες μετοχές και στις τραπεζικές αξίες έως τις 16/8, η δυναμική επανεμφάνιση των αγοραστών με αρωγό τα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των εγχώριων ομολόγων και το ευνοϊκό κλίμα στη Wall Street ενισχύουν το θετικό σενάριο.

Η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας, η κίνηση προς τις 880-900 μονάδες και η ευκολία ή μη παραμονής πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων πλέον, θα δείξει πόσο ισχυρή είναι η ανοδική κίνηση που εξελίσσεται.

Από την άλλη πλευρά, εκ νέου προσέγγιση και αποτυχία διάσπασης των 900-905 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα δημιουργήσει εκρηκτικό κοκτέιλ για profit taking. Πάντως, δεν είναι απίθανο η ανοδική δυναμική να ολοκληρωθεί χαμηλότερα από τις 900 μονάδες, ειδικά αν το κλίμα αλλάξει και πάλι στη Νέα Υόρκη.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης θα πρέπει να παραμείνει πάνω από την περιοχή στήριξης στις 845-850 μονάδες. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική και ο στόχος της διάσπασης των 880-900 μονάδων είναι το αμέσως επόμενο πεδίο. Ακολουθεί η περιοχή των 930-950 μονάδων ως επόμενο τεχνικό επίπεδο. Αυτό προϋποθέτει το ευνοϊκό κλίμα στο εξωτερικό και στα ομόλογα να διατηρηθεί και ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα ικανοποιήσουν την αγορά.

Κίνηση χαμηλότερα των 845-850 μονάδων επιδεινώνει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την αγορά από το θετικό της σενάριο. Το ιδανικό είναι ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών σε κάθε περίπτωση διόρθωσης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται λίγο πίσω σε όρους κίνησης από τον Γενικό Δείκτη, η ανοδική πορεία προς τις 2.250/2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης δείχνει χαμηλότερα από τις 2.000 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

O τραπεζικός δείκτης μπόρεσε να πλησιάσει τις 790 μονάδες, που είναι το κρίσιμό του επίπεδο. Αδυναμία διάσπασης του επιπέδου θα τον επαναφέρει στο πρώτο του κάτω όριο, που είναι οι 730 μονάδες και έπειτα οι 660 μονάδες. Υψηλότερα, το πρόσφατο υψηλό στις 850 μονάδες. Πάνω από κει, το short squeeze θα είναι άμεσο.

Η Αlpha Βank επέστρεψε στη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και έχει κινηθεί στο πάνω όριο. Πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,75 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ δεν αποδείχθηκε ισχυρή για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας η τεχνική εικόνα είναι η καλύτερη, κινούμενη σε νεότερο υψηλό για φέτος. Η στήριξη είναι στα 2,40-2,50 ευρώ, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, και έπειτα τα 2,20 ευρώ. Στον ανοδικό, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση των 0,80-0,82 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 0,90 ευρώ. Στο 0,72 ευρώ έδειξε ισχυρή στήριξη στην τρέχουσα κίνηση.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20-3,30 ευρώ και επέστρεψε χαμηλότερα στη στήριξη στη ζώνη 2,20-2,30 ευρώ με ταχύτητα. Με αντίστοιχη ταχύτητα κινήθηκε υψηλότερα από τα 3 ευρώ και πλέον στοχεύει και πάλι στα 3,20/3,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v