Πώς είδε η Euroxx το Q2 των ελληνικών τραπεζών

Οι αυξημένες προμήθειες και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στήριξαν τα τραπεζικά κέρδη παρά τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Τι εκτιμά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πώς είδε η Euroxx το Q2 των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν κερδοφόρες το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω απομόχλευσης, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Ειδικότερα, η κερδοφορία των Eurobank και Alpha Bank στηρίχθηκε στις υψηλότερες προμήθειες και στα κέρδη από συναλλαγές, αντισταθμίζοντας τις υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες, τις αυξημένες προβλέψεις και τις πιέσεις στα NII λόγω των κινήσεων απομόχλευσης, ενώ τα κέρδη της Eurobank επιβαρύνθηκαν και από τα έκτακτα κόστη που συνδέονται με την εθελούσια έξοδο.

Για την Εθνική, τα μεγέθη Q2 ενισχύθηκαν από τα αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους και τις σταθερές λειτουργικές δαπάνες, ενώ τα καθαρά κέρδη στηρίχθηκαν και από τα κεφαλαιακά κέρδη 60 εκατ. ευρώ από την Πανγαία.

Η Πειραιώς εμφάνισε αυξημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες λόγω αυξημένων προμηθειών και χαμηλότερων προβλέψεων, παρά τις υψηλότερες λειτουργικές δαπάνες στο δεύτερο τρίμηνο.

Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα β' τριμήνου έδειξαν:

- Σχετικά σταθερές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους
- Ισχυρή παραγωγή προμηθειών για όλες τις τράπεζες
- Αυξημένες λειτουργικές δαπάνες εκτός της Εθνικής
- Μεικτές τάσεις όσον αφορά στις προβλέψεις για επισφάλειες.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, όλες οι τράπεζες εμφάνισαν εισροές καταθέσεων από 300 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ύψος των «κόκκινων» δανείων τόσο μέσω οργανικής μείωσης όσο και μέσω πωλήσεων, παραμένοντας σε τροχιά για την επίτευξη των στόχων.

Τέλος, οι βασικοί κεφαλαιακοί δείκτες CET1 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα από 14,8 ως 17,8% για τις τέσσερις τράπεζες το Q2, επηρεασμένοι θετικά από τα καθαρά κέρδη των τραπεζών και τα κεφαλαιακά κέρδη από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Αναλυτικότερα:

- Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν σταθερά σε τριμηνιαία βάση για όλες τις τράπεζες πλην της Εθνικής, που εμφάνισε άνοδο 6,5%. Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (ΝΙΜ) βελτιώθηκαν κατά 4-12 μονάδες βάσης στο τρίμηνο, στο 1,91-2,42% για την Εθνική και την Πειραιώς ενώ επιδεινώθηκαν στο 2,5% για την Αlpha Βank και στο 2,26% για τη Eurobank.

- Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν από 4-36% για όλες τις τράπεζες ενώ η Eurobank επωφελήθηκε κυρίως από τη συγχώνευση με την Grivalia. Οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες ενισχύθηκαν από 0,3% ως 6,2% για όλες τις τράπεζες.

- Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προ προβλέψεων μειώθηκαν για την Πειραιώς (κατά 4,9% λόγω υψηλότερων λειτουργικών δαπανών) και την Εθνική (-0,9% στο τρίμηνο). Στον αντίποδα, βελτιώθηκε η λειτουργική κερδοφορία των Alpha και Eurobank κατά 14-18% λόγω υψηλότερων προμηθειών και εσόδων από συναλλαγές.

- Οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν κατά 21% στο τρίμηνο για την Πειραιώς και κατά 1,4% για την Εθνική, ενώ Alpha και Eurobank εμφάνισαν αυξημένες προβλέψεις κατά 2-11% το β΄τρίμηνο. Το κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε στο 1,4-2,5%.

- Οι δείκτες NPL διαμορφώθηκαν μεταξύ 25,9 και 34,2% από 28,2-33,6% το πρώτο τρίμηνο, με δείκτη κάλυψης στο 69-77,4%. Στην Ελλάδα, τα NPLs μειώθηκαν κατά 0,3-1,7 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες (με τη Eurobank να εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση λόγω της πώλησης του Pillar), πλην της Πειραιώς που εμφάνισε σταθερά NPLs. Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) διαμορφώθηκαν μεταξύ 32,8% και 51,4%. Στην Ελλάδα, το ύψος των NPEs μειώθηκε κατά 0,4-2,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v