Tο 2019 οι αναδυόμενες αγορές (Emerging Markets – EM) εξακολουθούν να υποαποδίδουν και να δείχνουν στους επενδυτές γιατί θεωρούνται πιο επικίνδυνες αγορές σε σχέση με τις αναπτυγμένες. Μετά την εκρηκτική τους άνοδο το 2016 και το 2017 κατά 50% περίπου, ο δείκτης MSCI Emerging Markets υποχώρησε πέρυσι 15% και φέτος σημειώνει άνοδο 11%, αλλά ορισμένες βασικές αναδυόμενες αγορές σημειώνουν πτώση. Οι πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ στους όρους του ελευθέριου εμπορίου προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις εξαρτώμενες από το εμπόριο αναπτυσσόμενες χώρες και γι’ αυτό αρκετοί επενδυτές απέχουν συστηματικά από τις μετοχές της κατηγορίας αυτής, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαμε να βιώσουμε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε μια σειρά χωρών.
Η άμεση ανησυχία στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές τους σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες και πιο πλούσιες χώρες, είναι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας από τον εμπορικό πόλεμο και τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του δολαρίου.
Η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 30-40 δισ. δολ., ενώ η νομοθετική διαδικασία για περαιτέρω δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων παραμένει ανοικτή υπόθεση, όσο διατηρείται η απόσταση από τη κινεζική κυβέρνηση. Η βασική ανησυχία των διεθνών επενδυτών είναι η πιθανή επίπτωση στην ευρύτερη περιοχή, αφού χώρες όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, είναι μερικές από τις οικονομίες που μπορεί να πληγούν περισσότερο αφού τα αγαθά τους διακινούνται συχνά μέσω της Κίνας.
Η αποχή των «μεγάλων»
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global και της Factset, το πιο σημαντικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο μετοχικό κεφάλαιο (ETF) των αναδυόμενων αγορών (iShares MSCI Emerging Markets – EEM) έχει εισροές μόλις 200 εκατ. δολαρίων, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και δεν έχουν επιστρέψει στην κατηγορία των αναδυόμενων. Σε αυτό δεν βοηθά και η πορεία του δολαρίου, αλλά και των επιτοκίων του. Τα παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια των EM ανέρχονται συνολικά σε 1 τρισ. δολάρια, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το 20% των αμερικανικών μετοχικών κεφαλαίων της τάξεως των 5 τρισ. δολαρίων. Συνεπώς, μια αύξηση κατά 1% των μετοχικών κεφαλαίων των ΗΠΑ σε βάρος των κεφαλαίων των αναδυόμενων αγορών οδηγεί σε μείωση κατά 5% και προκαλεί σημαντικές πτώσεις στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές.
Σε αυτήν την ουδέτερη ουσιαστικά πορεία των ΕΜ, η αποστροφή έναντι του κινδύνου έχει ενισχυθεί περαιτέρω και από την επιστροφή σε επενδύσεις σε ομόλογα υψηλής απόδοσης. Το κυνήγι της απόδοσης των funds έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τοποθετήσεις σε ομόλογα στις ΕΜ έναντι των μετοχών, αφού τo carry trade επιστρέφει και τα high yield των EM από risky προϊόντα έγιναν ελκυστικά.
Ο εμπορικός πόλεμος και το δολάριο
Ένα από τα βασικά αποτελέσματα του εμπορικού πολέμου του Trump είναι η αδυναμία του κινεζικού νομίσματος ρενμίνμπι, το οποίο ενέτεινε τη νευρικότητα στις αναδυόμενες σε συνδυασμό με τη δύναμη του δολαρίου.
Η ισχύς του δολαρίου δημιουργεί φόβους ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, ιστορικά εξαρτημένες από ροή ρευστότητας σε δολάρια, είτε μέσω χρέους είτε μέσω μετοχών, θα ξεκινούσαν τον αγώνα προσέλκυσης περισσότερων δολαρίων για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους σε δολάρια.
Αν και τα επιτόκια των ΗΠΑ βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, βάσει των προβλέψεων των αναλυτών, καθιστούν τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ λιγότερα ελκυστικά και οι παγκόσμιοι επενδυτές τείνουν να αποχωρούν από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σε αυτόν τον ανοδικό κύκλο, ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν τοποθετημένοι στις αμερικανικές μετοχές, χωρίς να αναζητούν αποδόσεις σε άλλες αγορές.
Η διατήρηση του υψηλού δολαρίου και οι φόβοι ότι δυνητικά μπορεί να προκαλέσει κάποια ύφεση στις αναδυόμενες αγορές, όπως σε προηγούμενες δεκαετίες, φαίνεται να είναι υπερβολικοί. Οι αναδυόμενες χώρες είναι πλέον πολύ πιο ανθεκτικές στις εξωτερικές απειλές και λιγότερο εξαρτημένες από τους οικονομικούς κύκλους των αναπτυγμένων χωρών, ενώ οι αποτιμήσεις τους είναι σε πολύ λογικά ή και φθηνά πλαίσια όταν συγκρίνονται με τις αναπτυγμένες αγορές.
Οι αποτιμήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, της Yardeni Research και της MSCI Inc., το forward P/E των αναδυόμενων αγορών είναι στις 12,1 φορές μόλις, ενώ σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές το discount προσεγγίζει το 25%, αφού ο δείκτης ΜSCI World διαμορφώνεται στις 15,6 φορές. Ειδικά σε σχέση με την αμερικανική αγορά και τον δείκτη S&P 500, όπου το forward P/E διαμορφώνεται στις 18,5 φορές, το discount ανέρχεται στο 30%. Τέλος, σε όρους εσωτερικής αξίας και μερισματικής απόδοσης, οι αναδυόμενες αγορές επίσης υπερτερούν σε σχέση με τις αναπτυγμένες: 2,75% μερισματική απόδοση οι αναδυόμενες έναντι 2,45% των αναπτυγμένων και 1,6 φορές δείκτης P/BV έναντι 2,43 φορές ή discount 30%.