Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα επίπεδα κόκκινων δανείων κατά 15% περίπου το τέταρτο τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση, ενώ μειώθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της.
Η κάλυψη με ρευστά διαθέσιμα παραμένει σταθερή στο 51% ενώ η μείωση είναι αναλογική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τονίζει ο οίκος.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται σε οργανικά μέτρα καθώς οι τράπεζες είχαν ήδη σταματήσει να ενοποιούν στον ισολογισμό τους τα χαρτοφυλάκια που πουλήθηκαν, ήδη από το τρίτο τρίμηνο.
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν νέους στόχους μείωσης των NPLs την περίοδο 2019-2021, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει τον δείκτη NPLs για τον κλάδο κοντά στο 10% το 2021.
Η μεγαλύτερη είδηση για τις ελληνικές τράπεζες έλαβε χώρα τον Μάρτιο, όταν συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στην προστασία πρώτης κατοικίας, που λογικά θα μειώσουν τα ρίσκα στα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων. Το πλαίσιο προστασίας κατέστη πιο περιοριστικό μετά και τη συμφωνία με τους επίσημους δανειστές.
Επιπλέον, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για αποφασιστική μείωση των NPLs λογικά θα επιτρέψει την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων. Ο οίκος εκτιμά ότι η Alpha Bank κυρίως, και σε δεύτερο βαθμό η Εθνική, λογικά θα επωφεληθούν περισσότερο από το σχέδιο, καθώς θα τους επιτρέψει την ταχύτερη μείωσης των NPLs σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, λόγω υψηλότερων δεικτών βασικών εποπτικών κεφαλαίων.
Ο νέος νόμος Κατσέλη
Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, το νέο πλαίσιο προστασίας περιλαμβάνει μια βασική αλλαγή που έλειπε από τον νόμο Κατσέλη. Οι αιτήσεις για προστασία πλέον περιλαμβάνουν τη διαδικασία προέγκρισης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην ακύρωση υποθέσεων που δεν προκρίνονται για προστασία από τους πιστωτές, χωρίς να οδηγούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας και εκτιμώνται περίπου στις 135.000 στα τέλη του 2018.
Οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί στη διαδικασία της προέγκρισης θα πρέπει να επανυποβληθούν και ελεγχθούν εκ νέου. Η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι από τις 55.000 αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί από τα δικαστήρια, το 33% έχει απορριφθεί καθώς δεν ήταν συμβατές με τις νομικές απαιτήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Όταν μια αίτηση περνά τη διαδικασία προελέγχου, οι τράπεζες προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης του δανείου. Εάν ο πελάτης προτιμά να στραφεί στο δικαστήριο αντί της ρύθμισης που προτείνει η τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλλει το 30% της δόσης έως ότου υπάρξει ακρόαση στο δικαστήριο. Όταν υπάρξει συμφωνία στο δικαστήριο, ο οφειλέτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση που θα καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν δεν καταβάλλει τρεις δόσεις, χάνει το καθεστώς προστασίας και ανοίγει ο δρόμος για τον πλειστηριασμό.