Eurobank Equities: Σπάει ο «φαύλος κύκλος» για τις ελληνικές τράπεζες

Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί. Επαρκής η ικανότητα για απορρόφηση των απωλειών. Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας, που η αγορά τείνει να αγνοεί. Οι αποτιμήσεις και τα σενάρια.

Eurobank Equities: Σπάει ο «φαύλος κύκλος» για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς προχωρά η Eurobank Equities, σημειώνοντας πως προτιμά την Εθνική και την Alpha λόγω των σχετικά ισχυρότερων θεμελιωδών τους και της ελκυστικής αποτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την Αlpha Βank στο 1,90 ευρώ ανά  μετοχή από 2,20 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “buy”, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,50 ευρώ από 3,20 ευρώ με σύσταση “buy” και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,60 ευρώ από 2,50 ευρώ προηγουμένως με σύσταση “hold”. Για την Πειραιώς, πάντως, σχολιάζει πως θα μπορούσε να υπεραποδώσει στην περίπτωση ολοκλήρωσης πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν το κεφάλαιό τους, χωρίς να προκαλούν «αραίωσή» του.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Eurobank Equities, οι ελληνικές τράπεζες έσπασαν τον φαύλο κύκλο του β’ εξαμήνου του 2018 και η ανάκαμψή τους αναμένεται να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, η ανάκαμψη από την αρχή του έτους (+26%)  διορθώνει την υπερβολικά απαισιόδοξη άποψη που σχετίζονταν προηγουμένως με τις ελληνικές τράπεζες. Η χρηματιστηριακή βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα κατά περίπου 50%, καθώς διάφορα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη, ενώ θεωρεί πως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει βασική ανησυχία.

Κατά τη Eurobank Equities, οι πιέσεις για διόρθωση παραμένουν λογικές, υποδηλώνοντας πως δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών. Όπως εξηγεί, κατά την εκτίμησή της, αυτό που περιγράφει καλύτερα το τρέχον στάτους των ελληνικών τραπεζών είναι πως χρειάζεται να επιτύχουν το ελάχιστο σε όρους μείωσης των NPEs μέχρι το 2021, με βάση τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, ενώ εξαρτάται από αυτές να επιταχύνουν τα σχέδιά τους, ει δυνατόν, προκειμένου να επανέλθουν νωρίτερα στην κανονικότητα. Η Eurobank Equities θεωρεί πως η όποια επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των NPEs δεν θα πρέπει να έρθει σε βάρος των συμφερόντων των μετόχων, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να θεωρηθεί ως “net positive”.

Η ανάλυση της Eurobank Equities υποδηλώνει πως η ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν τις απώλειες παραμένει επαρκής: εντοπίζει τρεις βασικές παραμέτρους, που είναι 1) το χρονικό πλαίσιο της διόρθωσης, 2) ο ρυθμός ανάκτησης και 3) η ικανότητα των τραπεζών να απορροφούν απώλειες. Η Eurobank Equities καταλήγει στο συμπέρασμα πως, κατά μέσο όρο, οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους στο χρονικό πλαίσιο που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές χωρίς την ανάγκη επιπλέον κεφαλαίων (ακόμα και αν οι ρυθμοί ανάκτησης είναι χαμηλοί), ή ακόμα και να επιταχύνουν τη διαδικασία διόρθωσης αν οι ρυθμοί ανάκτησης είναι μεγαλύτεροι.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας, τους οποίους η αγορά τείνει να παραβλέπει: 1) σύντομα ίσως γίνουν διαθέσιμα νέα εργαλεία για να στηριχθεί η διόρθωση των ισολογισμών, 2) η δευτερογενής αγορά NPE φαίνεται τώρα πως είναι λειτουργική, 3) το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία φαίνεται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, 4) οι τιμές real estate φαίνεται πως έπιασαν πάτο το 2016-2017, υποδηλώνοντας προοπτική ανόδου στις αποτιμήσεις των εγγυήσεων.

Πάντως, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλό τριετίας σε απόλυτη βάση (στο 0,23 x P/TBV) και χαμηλότερα του μέσου όρου τριετίας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (0,28x P/TBV). Η Eurobank Equities εκτιμά πως η περαιτέρω επαναξιολόγηση είναι ζήτημα χρόνου, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να υπεραποδώσουν έναντι  των τραπεζών της ΕΕ, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Η χρηματιστηριακή θεωρεί πως αν υπάρξει πραγματική πρόοδος στα πιθανά νέα εργαλεία για τη μείωση των NPEs, σε συνδυασμό με μια πιθανή επιτάχυνση των σχεδίων των τραπεζών για μείωση των NPEs, η αγορά θα μπορούσε να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς την επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v