Νέες εκροές καταγράφονται στα ελληνικά ETF

Οι εβδομαδιαίες εκροές ξεπέρασαν τα 3 εκατ. δολάρια ή 0,6% των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Μεγάλες εισροές σε Αυστρία και «Nordics». Οι μεγαλύτερες εκροές σε Ιταλία και Σουηδία. Ποιες μετοχές επιλέγουν στην εγχώρια αγορά.

Νέες εκροές καταγράφονται στα ελληνικά ETF

Η τέταρτη εβδομάδα της νέας χρονιάς που ολοκληρώθηκε στις 25/1 για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund - ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές συνέχισε με εκροές.

Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αθροιστικά το αμερικανικό Global X MSCI Greece, που είναι και το μεγαλύτερο, και το ευρωπαϊκό Lyxor MSCI Greece διαθέτουν πλέον 415 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 240 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 175 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό. Πλέον, και το ευρωπαϊκό ETF από τις 21 Ιανουαρίου έχει δείκτη αναφοράς τον MSCI Greece ΙΜΙ, ο οποίος αποτελείται από 22 μετοχές. Οι εβδομαδιαίες εκροές ανήλθαν σε 3 εκατ. δολάρια για το GREK και μηδενικές για το Lyxor.

Παράλληλα, η εικόνα και στη γειτονική Ιταλία ήταν αρνητική, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να διαμορφώνονται σε 1.482 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 3,4% και 50 εκατ. δολάρια, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τις αρχές του έτους.

Στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία σημείωσε τις υψηλότερες ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως του 1,6% και 35 εκατ. δολάρια σε απόλυτο μέγεθος, ενώ τις υψηλότερες εισροές εμφάνισε το Ηνωμένο Βασίλειο με 456 εκατ. δολάρια ή 2,2%. Επίσης, πολύ θετική εικόνα για τα Nordics (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Σουηδία και Νορβηγία) με ποσοστιαία άνοδο 5,1% ή 131 εκατ. δολάρια.

Για το Lyxor MSCI Greece IMI, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 25/1 ήταν: Coca Cola HBC με 28,62%, ΟΤΕ με 13,21%, ΟΠΑΠ με 9,27%, Jumbo με 6,27%, Αlpha Βank με 6,57%, Motor Oil με 5,79%, Eurobank με 4,62%, Μυτιληναίος 4,22%, Τιτάν με 4,22% και Εθνική Τράπεζα με 3,13%.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 25/01: ΟΤΕ με 14,74%, ΟΠΑΠ με 7,41%, Αlpha Βank με 7,39%, Jumbo με 5,33%, Eurobank 4,79%, Motor Oil με 4,57%, Μυτιληναίος 3,34% και Ελληνικά Πετρέλαια 3,33%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν οι καθαρές εκροές ύψους 12 δισ. δολάρια, οι οποίες κινήθηκαν από τις μετοχές προς τις αναδυόμενες αγορές.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της εβδομάδας:

• Οι εκροές από τα ETF αμερικανικών μετοχών συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα στα 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εκροές της τάξεως των 7,2 δισ. δολαρίων από ένα και μόνο ETF του S&P 500 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την εβδομάδα που πέρασε, γιατί το εν λόγω ETF χρησιμοποιείται συνήθως για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις και όχι για trading.

• Μέρος των εκροών φαίνεται να συνεχίζει να τοποθετείται στις αναδυόμενες αγορές (πάνω +1,5 δισ. δολάρια σε μετοχές και 826 εκατ. δολάρια σε ομόλογα). Επίσης, μεγάλες εισροές, πάνω από 1 δις δολάρια είχαν ETF με χαμηλό volatility.

• Παρομοίως, οι εκροές από τις μετοχές αφορούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και τα υλικά, ενώ οι εισροές αφορούν πρωτίστως ETF με υψηλή μεταβλητότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v