ΧΑ: Γιατί οι πωλητές έχουν ακόμη το... πάνω χέρι

Ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές η αδυναμία διάσπασης των 600 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη. Τα τεχνικά κρίσιμα σημεία για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Γιατί οι πωλητές έχουν ακόμη το... πάνω χέρι

Με κλείσιμο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων συνεχίζει η αγορά των μετοχών, αδυνατώντας ακόμα και να αντιδράσει για μερικές συνεδριάσεις.

Από το τέλος Σεπτεμβρίου, ο βασικός δείκτης του Χ.Α. έχει χάσει περισσότερες από 100 μονάδες ή 15%, χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχει δώσει μια αντίδραση μεγαλύτερη του 6%. Οι πωλητές έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι στην αγορά και ποντάρουν σε αυξημένες εκροές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI σε όλες τις μετοχές που εμπλέκονται στη διαδικασία. Από την άλλη, οι αγοραστές δεν μπορούν παρά να είναι άκρως επιφυλακτικοί, αφού από το υψηλό του Μαΐου και μετά, η στρατηγική που δίνει κέρδη είναι η πώληση όλων των ανοδικών αντιδράσεων. 

Τεχνικά, ο βασικός δείκτης, εφόσον κλείσει χαμηλότερα των 600 μονάδων, θα έχει διασπάσει τη συσσώρευση ανάμεσα στα επίπεδα των 600-660 μονάδων. Το σενάριο της εκρηκτικής κίνησης όχι μόνο παραμένει εν ισχύ, αλλά έχει ενδυναμωθεί από την αδυναμία των αγοραστών να οδηγήσουν τις τιμές ως τις 615 μονάδες. Η τεχνική αντίδραση, που δεν μπόρεσε να υπερβεί ούτε τις 605 μονάδες (συνεδρίαση 21/11), είναι ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο.

To διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από τις αρχές του μήνα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σημειώνουν απώλειες: -27% η ΕΤΕ, -16% η Πειραιώς, -15% η Eurobank και -4% η Alpha Bank. Η αντίστοιχη ζώνη επιφυλακής του δείκτη των τραπεζών, που ήταν οι 450-550 μονάδες, διασπάστηκε και πλέον στο προσκήνιο είναι η περιοχή των 360-400 μονάδων. Στο ανοδικό σκέλος, το οποίο θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το σχέδιο της ΤτΕ, οι αντιστάσεις είναι στις 450 και τις 550 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στην Εθνική Τράπεζα η σημαντική στήριξη στα 1,30-1,35 ευρώ «έπεσε» με φοβερή ευκολία και πλέον μόνο η επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο και έπειτα το 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Παρακάτω είναι τα ιστορικά χαμηλά στο 0,99 ευρώ. Η αρνητική έκπληξη της εξόδου από τους δείκτες MSCI Greece προκάλεσε πίεση στη μετοχή, ωστόσο οι εκροές που εκτιμούν οι ξένοι οίκοι είναι μικρές, της τάξεως των 20-25 εκατ. μετοχών.

Η Αlpha Βank δεν μπόρεσε να επανέλθει υψηλότερα από την περιοχή του 1,15 ευρώ. Η επόμενη ζώνη αντίστασης είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ. Η τιμή του 1,08 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής.

Η Eurobank έχασε το εύρος 0,47-0,60 ευρώ και η τεχνική εικόνα της έχει επιδεινωθεί αισθητά. Η επόμενη ζώνη στήριξης στα 0,40-0,42 ευρώ. Η έξοδος από τον MSCI θα έχει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της μετοχής την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα έχει τις υψηλότερες εκροές από τις τρεις μετοχές. Ανοδικά, οι αντιστάσεις στο 0,48 ευρώ και στο 0,60 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχασε το κάτω όριο στο 1 ευρώ, η απώλεια του οποίου αφήνει ανοιχτό το σενάριο του 0,85 ευρώ. Η επιστροφή πάνω από το 1 ευρώ θα είναι το πρώτο θετικό σημάδι, το οποίο απέχει 7,5%. Θεωρητικά, θα έχει τις μικρότερες εκροές από τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI Greece.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το διάγραμμα του οποίου έχει παρόμοια εικόνα με του Γενικού Δείκτη, η περιοχή των 1.560 μονάδων είναι το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές πάση θυσία, διαφορετικά η επόμενη στήριξη είναι στις 1.470 μονάδες. Η τάση γυρίζει σε θετική μόνο με ανοδική διαφυγή άνω των πρόσφατων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες. Παρά την πτώση, η εικόνα των ταλαντωτών δεν είναι ακόμα σε υπερπωλημένη ζώνη.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v