Οι αποφάσεις του οίκου MSCI για τη μείωση της στάθμισης της χώρας στους δείκτες του και η αφαίρεση τριών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Emerging Markets έχουν καταλυτικό βάρος στις αξίες στο Χ.Α.
Tο ενδιαφέρον των αγοραστών θα παραμείνει περιορισμένο όσο υπάρχει το βαρίδι του MSCI στην αγορά. Στις επόμενες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, οι τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο των συναλλαγών, ωστόσο θα επηρεαστούν οι άλλες μετοχές που σχετίζονται με τους δείκτες και το rebalancing.
Τεχνικά, ο βασικός δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση ανάμεσα στα επίπεδα των 600-660 μονάδων και η διάσπαση ενός από τα δύο όρια θα φέρει εκρηκτική κίνηση. Για ακόμα μία φορά, πάντως, η τεχνική αντίδραση δεν μπόρεσε να υπερβεί τις 650 μονάδες (συνεδρίαση 13/11), θέτοντας με αυτόν τον τρόπο το τεχνικό επίπεδο που οροθετεί την ανοδική κίνηση που πραγματοποιείται.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Από τις αρχές του μήνα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σημειώνουν απώλειες: -26% η ΕΤΕ, -22% η Πειραιώς, -15% η Eurobank και -11% η Alpha Bank. Η αντίστοιχη ζώνη επιφυλακής του δείκτη των τραπεζών είναι οι 450-550 μονάδες και στη χθεσινή (15/11) συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών προσπάθησαν να κρατήσουν την καθοδική διάσπαση από αυτό το επίπεδο τιμών οριακά. Αν η στήριξη στις 450 μονάδες κρατάει τους πωλητές, είναι πιθανή μια προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης. Διαφορετικά, ο δείκτης θα κινηθεί προς τα ιστορικά χαμηλά στις 359 μονάδες ή και χαμηλότερα.
Οι αγοραστές συνεπώς θα πρέπει σύντομα να διασπάσουν ανοδικά τις 550 μονάδες για να έχουν ελπίδες. Είναι επίσης γεγονός ότι, παρά τα φημολογούμενα σχέδια περί μερικής ή ολικής επίλυσης του ζητήματος της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης είτε από το ΤΧΣ είτε από την ΤτΕ, οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση μια συνεδρίαση δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν τα νέα.
Πιο συγκεκριμένα, στην Εθνική Τράπεζα η σημαντική στήριξη στα 1,30-1,35 ευρώ διασπάστηκε με φοβερή ευκολία και πλέον μόνο η επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο και έπειτα του 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Παρακάτω είναι τα ιστορικά χαμηλά στο 0,99 ευρώ. Η αρνητική έκπληξη της εξόδου από τους δείκτες MSCI Greece προκάλεσε πίεση στη μετοχή, ωστόσο οι εκροές που εκτιμούν οι ξένοι οίκοι είναι μικρές, της τάξεως των 20-25 εκατ. μετοχών.
Η Αlpha Βank, παρότι θα παραμείνει στον δείκτη MSCI Greece, δεν μπόρεσε να διασπάσει την περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ. Έφτασε γρήγορα στη στήριξη στην ζώνη γύρω από το 1,15 ευρώ, ενώ το 1,08 ευρώ είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής.
Η Eurobank παραμένει εντός του εύρους 0,47-0,60 ευρώ και όσο παραμένει εντός της ζώνης, δεν αλλάζει εικόνα. Η ταχύτατη ωστόσο προσέγγιση του 0,50 είναι αρνητικό για τη μετοχή. Η ζώνη των 0,46-0,48 ευρώ θα πρέπει να σταματήσει τα πτωτικά σενάρια, διαφορετικά θα έρθουν στο προσκήνιο τα 0,40-0,42 ευρώ. Η έξοδος από τον MSCI θα έχει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της μετοχής έως το τέλος του μήνα, γιατί οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα έχει τις υψηλότερες εκροές από τις τρεις μετοχές.
Η Τράπεζα Πειραιώς σταμάτησε αυτή τη φορά πριν από την αντίσταση του 1,25 ευρώ και είναι το επίπεδο που πρέπει να ξεπεράσει η μετοχή για θετικές σκέψεις. Στο κάτω όριο και πάλι κινείται στο όριο με το 1 ευρώ, η απώλεια του οποίου αφήνει κενό στο διάγραμμα και πιθανή στήριξη στο 0,85 ευρώ. Θεωρητικά, ήταν η μόνη με υψηλή πιθανότητα διαγραφής από τον δείκτη και ίσως οι εκροές να είναι μικρές ή και μηδενικές ακόμα.
Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή των 1.590-1.600 μονάδων είναι το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές σε κάθε πιθανό αρνητικό γύρισμα. Η ανοδική διαφυγή άνω των πρόσφατων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα η αντίσταση να έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ισχύ.
Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης