Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως δείχνει η τεχνική ανάλυση. Η μεταβλητότητα «εισαγωγής», τα εγχώρια προβλήματα και ποια επίπεδα σηματοδοτούν αντιστροφή της υφιστάμενης τάσης.

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Οι όποιες εξελίξεις στα θέματα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, δύσκολα θα αποτελέσει καταλύτη για την πορεία των μετοχών. Παράλληλα, οι εξελίξεις στις αγορές των ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδας θα έχουν βαρύνουσα σημασία στις τραπεζικές μετοχές των δύο χωρών.

Μέχρι τώρα ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει απώλειες άνω του 20% σε ένα μήνα και 40% στο τρίμηνο, ενώ ο Γενικός Δείκτης και ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνουν απώλειες 9,5% στον μήνα και 16% στο τρίμηνο. Αν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών κάποιες μετοχές είναι ήδη σε υπερπωλημένες ζώνες, ένα νέο sell off στη Νέα Υόρκη πιθανότατα δεν θα επιτρέψει να εκδηλωθούν συνθήκες ανάληψης ρίσκου στην αγορά.

Πιο τεχνικά, η πτωτική κίνηση που ξεκίνησε από τις 710 μονάδες ως το χθεσινό (11/10) χαμηλό στις 610 μονάδες, πτώση 14%, θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο σκέλος μιας βαθύτερης διόρθωσης. Η πτωτική δυναμική στην αγορά θα αντιστραφεί, αν μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις 710 μονάδες. Ως αυτό το επίπεδο, οι αγοραστές μπορούν να οδηγήσουν την αγορά, με αρωγό τις τράπεζες και ένα ήρεμο κλίμα στην αγορά των ομολόγων και στο εξωτερικό. Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 710-715 μονάδες και επιστροφή για επιβεβαίωση ως στήριξη. Αν ωστόσο το κλίμα στο εξωτερικό συνεχίσει να είναι αρνητικό, τότε μετά τις όποιες επιμέρους τοπικές αντιδράσεις, η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τις 600 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η εικόνα απαιτεί πολλά για να βελτιωθεί ουσιαστικά. Για να αλλάξει η τροχιά, απαιτείται διάσπαση των 560 μονάδων, επίπεδα που είναι περίπου 15% υψηλότερα από τα τρέχοντα. Θετικός ωστόσο ο διπλός πάτος στις 455 μονάδες.

Η Αlpha Βank διατηρεί ως στήριξη τη ζώνη των 1,15-1,18 ευρώ και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Το ζητούμενο είναι η επιστροφή πάνω από τη ζώνη των 1,37-1,40 ευρώ, τα οποία και να επιβεβαιώσει, αφού μέχρι στιγμής το -1,30 -1,33 ευρώ αποτελεί ταβάνι.

Στην ΕΤΕ, η καθοδική διάσπαση του επιπέδου του 1,5 ευρώ βρήκε στήριξη μέχρι τώρα στο 1,35 ευρώ και πλέον η ζώνη των 1,50-1,56 ευρώ θα πρέπει να διατηρηθεί ως ισχυρή στήριξη. Αντίσταση στα 2 ευρώ και αλλαγή εικόνας προς το θετικότερο, με διάσπαση των 2,22 ευρώ.

Η Eurobank βρέθηκε στο 0,48 ευρώ και όσο παραμένει κάτω από τη ζώνη του 0,66 ευρώ δεν αλλάζει εικόνα ενώ σημαντική αντίσταση είναι η περιοχή 0,59-0,60 ευρώ. Χαμηλότερα πλέον, η ζώνη των 0,46-0,48 ευρώ θα πρέπει να σταματάει όλα τα πτωτικά σενάρια.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,01 ευρώ και πλέον τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά του 1,34 ευρώ είναι τα επίπεδα που πρέπει να ξεπεράσει η μετοχή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή των 1.600 μονάδων αποτελεί το σημείο που θα πρέπει να κερδίσουν και να κρατήσουν οι αγοραστές. Η εκ νέου απώλεια θα φέρει στο προσκήνιο τις 1.550 και τις 1.500 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v