Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι άμυνες και το ερώτημα της... ΔΕΘ

Τι σηματοδοτούν οι δύο τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις με υψηλό τζίρο για την αγορά. Τα απόνερα του rebalancing και οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Πώς διαμορφώνονται τώρα στηρίξεις και αντιστάσεις στους δείκτες.

ΧΑ: Οι άμυνες και το ερώτημα της... ΔΕΘ

Η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με συναλλαγές στα 60 εκατ. ευρώ δείχνει ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι πιθανόν το ενδιαφέρον να επιστρέψει στην αγορά των μετοχών, αφού και οι επιμέρους αποτιμήσεις σε αρκετές μετοχές είναι αρκετά πιο ελκυστικές απ’ ό,τι στα τέλη του Αυγούστου. Μετά το rebalancing του MSCI, το οποίο είναι πλέον βέβαιο ότι είχε ουρά και αυτή την εβδομάδα, τα επόμενα ορόσημα είναι η ΔΕΘ, το rebalancing των δεικτών FTSE και η πιθανή αναβάθμιση από τη Moody’s στις 21/9.

Η εποχικότητα του Σεπτεμβρίου τα τελευταία 20 έτη είναι αρνητική και η μέση πτώση του Γενικού Δείκτη είναι 1%, ενώ η καλύτερη επίδοση έγινε το 2013 με +17,2% και η χειρότερη το 2008 με -27,9%. Οι συνθήκες oversold σε αρκετές μετοχές ευνοούν μια ανοδική τεχνική αντίδραση, ενώ είναι σημαντικό να συνεχιστεί και η αποκλιμάκωση στα ομόλογα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Έχοντας διασπάσει τη στήριξη των 700 μονάδων με ευκολία, για να επανέλθει στο προσκήνιο το αισιόδοξο σενάριο, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να πραγματοποιήσει πολλά βήματα. Κατ’ αρχάς, όσο το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές είναι τόσο αρνητικό, πολύ δύσκολα η εγχώρια αγορά, που είναι flows driven, θα μπορέσει να αλλάξει ρότα. Τεχνικά, οι αγοραστές πρέπει να διασπάσουν την περιοχή των 700 μονάδων αρχικά και να τη διατηρήσουν ως στήριξη σε όλα τα pullbacks. Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 730-735 μονάδες. Στον αντίποδα, η στήριξη διατηρείται στις 666 μονάδες και παρακάτω στις 650 μονάδες σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Για τον δείκτη των τραπεζών, η στήριξη είναι στα επίπεδα των 600 μονάδων από τον Νοέμβριο του 2017, αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2016. Για να αλλάξει η τροχιά σε ανοδική, απαιτείται διάσπαση των 760-770 μονάδων, επίπεδα που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τα τρέχοντα. Στον αντίποδα, στη στήριξη στις 600 μονάδες συσσωρεύονται πολλά stop loss, οπότε είναι περιοχή με ιδιαίτερη σημασία καθώς θα προκαλέσει μαζικό κλείσιμο θέσεων.

Στην Αlpha Βank, το ζητούμενο παραμένει η διατήρηση της ζώνης των 1,32-1,38 ευρώ ως στήριξης, ενώ στο ανοδικό σκέλος οι αντιστάσεις είναι στο 1,50 ευρώ, στο 1,63 ευρώ και έπειτα στο 1,71 ευρώ. Σε θετική τροχιά, η μετοχή επιστρέφει πάνω από 1,66 ευρώ. Στην ΕΤΕ, η καθοδική διάσπαση του επιπέδου των 2 ευρώ φέρνει πάλι στο προσκήνιο το 1,90 ευρώ και παρακάτω τη ζώνη των 1,76-1,81 ευρώ. Η ΕΤΕ κινείται ήδη χαμηλότερα από τα επίπεδα του Νοεμβρίου και η αλλαγή σε θετικό βλέμμα είναι στα 2,50 ευρώ. Στη Eurobank, η ζώνη του 0,66 ευρώ προσπαθεί να δώσει στήριξη στη μετοχή γιατί μετά πάει στο 0,60 ευρώ. Στο 0,76 ευρώ αλλάζει τροχιά και θέση. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει κοντά στη ζώνη των 2 ευρώ, που είναι και πολύ ουσιαστική στήριξη. Κίνηση πάνω από τα 2,45 ευρώ αλλάζει την οπτική.

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ζώνη των 1.794-1.810 μονάδων αποτελεί την τελευταία ελπίδα των αγοραστών πριν από τις 1.740-1.750 μονάδες. Θετικό είναι το γεγονός ότι σημαντικές μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC βρίσκονται κοντά σε επίπεδα σημαντικών στηρίξεων. Χαμηλότερα, το επίπεδο των 1.935-1.950 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v