Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζουν έξι οίκοι τα αποτελέσματα της Πειραιώς

Οι περικοπές στο κόστος και τα καθαρά έσοδα από τόκους, στο επίκεντρο του σχολιασμού. Τα σχέδια για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, οι συστάσεις για τη μετοχή και οι τιμές-στόχοι.

Πώς διαβάζουν έξι οίκοι τα αποτελέσματα της Πειραιώς

Στην επίπτωση που είχαν στα αποτελέσματα οι έκτακτες ζημίες 138 εκατ. ευρώ από την εθελούσια έξοδο στέκεται η Bank of America, σημειώνοντας σε έκθεσή της ότι κάποια από τα κόστη του σχεδίου για τη μείωση των NPEs αρχίζουν να φαίνονται.

Όπως επισημάνει, η δημιουργία νέων ροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν ελαφρά μικρότερη, στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017 και 900 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2017. Η διοίκηση είναι βέβαια ότι θα πιάσει τον φετινό στόχο και σε αυτό θα βοηθήσουν οι πωλήσεις δανείων. Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θυμίζει ότι διενεργήθηκαν 410 στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου έναντι 396 στο σύνολο του 2017. H Bank of America διατηρεί τη σύσταση «underperform», με την τιμή-στόχο στα 3,23 ευρώ.

Η Citi διατηρεί σύσταση «neutral» για την ελληνική τράπεζα, με την τιμή-στόχο στα 3,99 ευρώ. Επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα περιορίστηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χάρη κυρίως στον περιορισμό του ELA (2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και κάτω του 1,5 δισ. ευρώ τον Μάιο). Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στην έκθεσή της η Wood υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της. Η τάση στα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν πιο «μαλακή» απ' όσο εκτιμούσε (η μείωση μπορεί να ξεπεράσει το 10% έναντι της πρόβλεψης του οίκου για 7%), αλλά τα μειωμένα λειτουργικά κόστη και οι χρεώσεις για το «κόστος ρίσκου» μπορούν να είναι θετική έκπληξη, αν διατηρηθούν στο σύνολο του έτους οι τάσεις του πρώτου τριμήνου. Η τιμή-στόχος βρίσκεται στα 3,3 ευρώ.

Για τη Euroxx, η σύσταση είναι overweight και η τιμή-στόχος στα 4,9 ευρώ. Σημειώνει την εκτίμηση της διοίκησης της Πειραιώς ότι θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA τους επόμενους μήνες και πως σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει σε απελευθέρωση σταθμισμένου με ρίσκο ενεργητικού 3,5 δισ. ευρώ ή 100 μονάδων βάσης σε όρους CET1. Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση αναμένεται να διαθέσει στην οικονομία περί τα 3 δισ. ευρώ.

Η Alpha Finance διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση, με την τιμή-στόχο στα 4,38 ευρώ. Επισημαίνει στην έκθεσή της ότι η αδυναμία σε καθαρά έσοδα από τόκους υπονοεί μια χρονιά-πρόκληση για την κερδοφορία. Εκτιμά ότι με βάση την αίσθηση που άφησε το μάνατζμεντ πως η εικόνα του πρώτου τριμήνου σε αυτό το μέτωπο θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, η νέα μειωμένη εκτίμηση για τα καθαρά έσοδα από τόκους περιορίζεται στο 1,45 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς ή 13% χαμηλότερα.

Για την Pantelakis Securities, η τιμή-στόχος είναι 3,70 ευρώ και η σύσταση «ουδέτερη». Σημειώνει τις μικρότερες προβλέψεις και τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Αναφέρει ότι η τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων και να πιάσει τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς να δημιουργήσει ανάγκη για επιπρόσθετες προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v