Tα κρυφά μηνύματα της Citi για τον τραπεζικό κλάδο

Σε ποια 4 σημεία για τις ελληνικές τράπεζες εστιάζει η Citi. Πόσο εκτιμάει τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια». Οι προβλέψεις για την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων. Γιατί συστήνει αγορά για την Alpha.

Tα κρυφά μηνύματα της Citi για τον τραπεζικό κλάδο

Η Citigroup όχι μόνο μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά 47% φέτος και κατά 29% για το 2019, αλλά παραμένει ουδέτερη για τον κλάδο, καθώς εκτιμά ότι οι προσπάθειες μείωσης των NPEs θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών, με υπαρκτούς κινδύνους εκτέλεσης τόσο σε οργανικές όσο και σε μη οργανικές στρατηγικές.

Εξαίρεση είναι η Αlpha Βank, για την οποία συστήνει «αγορά» και αυξάνει σημαντικά την τιμή-στόχο για τη μετοχή της, λόγω της ισχυρότερης ικανότητάς της να απορροφά τα ρίσκα εξαιτίας του υψηλότερου δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 και της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίων λόγω της μικρότερης συμμετοχής του DTC.

Μεγαλύτερη σημασία από τις τιμές-στόχους είναι τα τέσσερα σημεία που εστιάζει: τα κεφαλαιακά μαξιλάρια από τα stress tests, την πορεία μείωσης των NPEs, το cost of risk των επόμενων ετών, αλλά και η αποτίμηση των μετοχών τους σε σχέση με την Ευρώπη.

Για τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, η Citigroup εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν buffers της τάξεως του 4,9%-5,4% για την Τράπεζα Πειραιώς ή 2,4-2,7 δισ. ευρώ, 6,8%-7,3% για τη Eurobank ή 2,5-2,7 δισ. ευρώ, 7,9%-8,4% για την Εθνική Τράπεζα ή 3-3,1 δισ. ευρώ και 10,2%-10,7% για την Alpha Bank ή 5-5,2 δισ. ευρώ.

Για τα NPEs βλέπει:

- Υψηλότερες νέες εισροές: Οι εισροές νέων ΝΡΕs για την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι έως και το τέλος του 2019 αυξάνονται κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των δανείων είναι χαμηλότερη κατά 2,5 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν ενσωματώσει στα μοντέλα τους χειρότερες μακροοικονομικές παραδοχές σε σύγκριση με το παρελθόν (άνοδος του ΑΕΠ, διαθέσιμο εισόδημα), που επηρέασαν τα ποσοστά των re-default και τις καθαρές εισροές ΝΡΕs.

- Αυξανόμενες πωλήσεις δανείων κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο καθώς στοχεύουν σε επιπρόσθετες πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ από το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι έως το τέλος του 2019 ή 1,6 δισ. ευρώ συνολικά.

- Υψηλότερες διαγραφές αφού οι τράπεζες αυξάνουν το ποσό των διαγραφών κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου στο χαρτοφυλάκιο του retail.

Αναφορικά με το cost of risk, η Citigroup γίνεται πιο επιφυλακτική για τις 4 συστημικές τράπεζες. Προβλέπει CoR 1,3% για την Εθνική Τράπεζα, 1,5% για τη Eurobank, 1,7% για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Βank ενώ το 2019-2020 υποθέτει μια μέτρια μείωση κατά 0,2% ανά έτος.

Τέλος, η Citigroup υπολογίζει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι διαπραγματεύσιμες στις 0,4 φορές σε όρους λογιστικής αξίας για φέτος. Κατά την άποψή τους, το discount σε σχέση με την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη δικαιολογείται από τη χαμηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων που αναμένεται τα προσεχή έτη αλλά και από τους κινδύνους εκτέλεσης που σχετίζονται με τον καθαρισμό του ισολογισμού.

Για το 2018, η Αlpha Βank αποτιμάται 0,38 φορές την ενσώματη λογιστική αξία της, η Πειραιώς 0,26 φορές, η Eurobank 0,42 φορές και η Εθνική 0,55 φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v