Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν Morgan Stanley-BofA τα αποτελέσματα της ΕΤΕ

Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “equalweight” και την τιμή-στόχο των 0,40 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και η Bank of America Merrill Lynch το "underperform" με τιμή-στόχο 0,25 ευρώ.

Πώς σχολιάζουν Morgan Stanley-BofA τα αποτελέσματα της ΕΤΕ

Οι ζημιές που ανακοίνωσε για το 2017 η Εθνική Τράπεζα ήταν μεγαλύτερες του αναμενόμενου, αναφέρει η Morgan Stanley, λόγω των αυξημένων προβλέψεων, ενώ το δ’ τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν χαμηλότερα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση καθώς τα οφέλη από τα κόστη χρηματοδότησης δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν την απομόχλευση των δανείων. Επίσης, το κόστος του ρίσκου το δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι του 1,3% που προέβλεπε η Morgan Stanley, με την κάλυψη να αυξάνεται κατά 66 bps σε τριμηνιαία βάση.

Η Εθνική ανακοίνωσε την επίπτωση του IFRS 9, η οποία φέρνει το pro forma fully loaded CET1 του Ιανουαρίου 2018 στο 16,3%, έναντι της συνολικής απαίτησης (SREP) για το 2018 που είναι 12,875%.

Με την κάλυψη των εγχώριων NPEs στο 61% μετά την υιοθέτηση του IFRS 9, η διοίκηση της τράπεζας σηματοδότησε την επιστροφή σε πιο ομαλά επίπεδα κόστους του ρίσκου, και στην κερδοφορία το 2018.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η Εθνική  θα πάει στα stress tests της ΕΚΤ με CET1 περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ό,τι το 2015, με την κάλυψη των NPEs 16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Οι μακροοικονομικές υποθέσεις είναι λιγότερο τιμωρητικές απ’ ό,τι το 2015, ωστόσο ο «άγνωστος» θα είναι το IFRS 9, δεδομένου ότι 1) αυτό θα είναι το πρώτο stress test που θα ενσωματώνει τα μοντέλα αυτά και 2) οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι πρώτες από τις ευρωπαϊκές που θα δοκιμάσουν τα μοντέλα αυτά.  

Η Morgan Stanley διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “equalweight” και την τιμή-στόχο των 0,40 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Η Bank of America Merrill Lynch σχολιάζει πως οι υψηλότερες προβλέψεις οδήγησαν σε απώλειες την Εθνική, ενώ κάνει λόγο για «μικτή» δυναμική στα NPEs.

Όπως αναφέρει, το εγχώριο στοκ των NPEs της Εθνικής συνέχισε να κινείται χαμηλότερα το τρίμηνο, φτάνοντας τα 17,7 δις. ευρώ και ξεπερνώντας τον στόχο του SSM για το 2017 κατά 0,83 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι μειώσεις των NPEs προήλθαν κυρίως από τις διαγραφές του 2017 και φαίνεται πως το 2018 θα οφείλονται κυρίως στις πωλήσεις.

Το 2018, η διοίκηση της τράπεζας αναμένει να μειώσει τα NPEs κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από την πώληση NPEs.

Η BofAML υπενθυμίζει πως σε προηγούμενη έκθεσή της είχε αναφέρει ότι οι ουσιαστικές πωλήσεις εξασφαλισμένων δανείων μπορεί να ενέχουν περαιτέρω πτωτικό ρίσκο για τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Η Bank of America Merrill Lynch διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο 0,25 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, με σύσταση “underperform”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v