ΧΑ: Πόσο καύσιμο μπορεί να δώσει η Moody’s

Γιατί το σενάριο της συσσώρευσης παραμένει το πιο πιθανό. Ποια μηνύματα στέλνουν τα ομόλογα και γιατί είναι κομβική για τον τραπεζικό κλάδο η συμπεριφορά της Εθνικής. Κρίσιμες οι 2.300 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Πόσο καύσιμο μπορεί να δώσει η Moody’s

Από τη Standard & Poor’s και τη Fitch Ratings περίμενε η αγορά των μετοχών και των ομολόγων τη διπλή αναβάθμιση, από τη Moody’s τελικά ήρθε και μάλιστα αναπάντεχα. Το στοιχείο στο οποίο εστιάζει η αγορά είναι η άποψη της Moody’s περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, χωρίς προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Αυτό το δεδομένο προκάλεσε την επιστροφή των αγοραστών, σε μια μέρα με υψηλή νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Τα θέμα είναι αν η Moody’s μπορεί να είναι game changer, αφού παρά το σημαντικό ριμπάουντ από το χαμηλό στις 811 μονάδες, αρκετοί επενδυτές παραμένουν απαισιόδοξοι και συσχετίζουν απόλυτα την πορεία της αγοράς με τις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ και το 10ετές αμερικανικό ομόλογο.

Παράλληλα, η εγχώρια αγορά ομολόγων ανάσανε ελαφρώς από το report της Moody’s, χωρίς ωστόσο το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί από το 4,25%, που είναι το πρώτο όριο. Ταυτόχρονα, σε διαφορετικό timing, μια αναπάντεχη αναβάθμιση από τη Moody’s θα έσπρωχνε την αγορά αρκετά πιο ψηλά. Από την άλλη, ωστόσο, η Moody’s ήταν αρκετά πίσω από τις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης και απλά έκλεισε την ψαλίδα.

Πιο τεχνικά, η επαναφορά πάνω από τις 840/845, που είναι η πρώτη αντίσταση του συστήματος, είναι σημαντική εξέλιξη και η επόμενη ζώνη με σημασία είναι αυτή των 880 μονάδων, με ενδιάμεσα τις 860 μονάδες. Πλέον η στήριξη των 810/815 μονάδων αποτελεί το stop των αγοραστών, ενώ οι πιο γρήγοροι θα έχουν ως σημείο αναφοράς το χαμηλό στις 830 μονάδες.

Χαμηλότερα, ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών αποτελεί την επόμενη ισχυρή στήριξη στις 797 μονάδες. Στο καλό σενάριο, υψηλότερα από τις 860 μονάδες, το επίπεδο των 883/890 είναι ιδιαίτερα σημαντικό όριο αφού αποτελεί την τελευταία αντίσταση πριν από τα επίπεδα των 900/915 μονάδων και τον τελικό στόχο στα υψηλά του 2015 και τις 946 μονάδες, εφόσον η αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Το σενάριο ωστόσο της συσσώρευσης χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά παραμένει το πιο πιθανό, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών, που εξακολουθεί να υπεραποδίδει το 2018 της αγοράς, συνεχίζει να βρίσκεται εντός ενός range 100 μονάδων (890-998 μονάδες), με κρίσιμα ενδιάμεσα επίπεδα τις 925 μονάδες και τις 940/950 μονάδες.

Η πρόσφατη βύθιση στις 892 μονάδες ανέδειξε και πάλι τη σημασία του επιπέδου, αλλά και τα πιθανά σημεία ολοκλήρωσης των διορθώσεων, όσο η αγορά των τραπεζικών μετοχών παραμένει σε θετικό mode. Η προώθηση πάνω από τις 925 μονάδες με αρωγό τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν «laggard» από τις αρχές τους έτους, ενδέχεται να ενδυναμώσει την κίνηση.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τη νέα επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.070-2.080 μονάδες, όπου διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου, ενώ όσο η ανοδική κίνηση διατηρείται πάνω από τις 2.140 μονάδες, ενισχύεται το θετικό σενάριο για τις 2.200-2.235 μονάδες.

Το επίπεδο των 2.300 μονάδων είναι αντίστοιχης σημασίας με τις 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v