Θετικό πιστωτικά (credit positive) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης το swap που ανακοίνωσε η Ελλάδα. Όπως σημειώνει, η συναλλαγή θα αφήσει εν πολλοίς το βάρος του χρέους και τη μέση ωρίμανση αναλλοίωτα, αλλά θα συγχωνεύσει τα χωρίς ρευστότητα ομόλογα του PSI δημιουργώντας περισσότερο συναλλάξιμους τίτλους.
Είναι, σημειώνει, ένα ακόμα θετικό βήμα προς την επιστροφή στις διεθνείς αγορές. Ακολουθεί την περισσότερο περιορισμένη κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον Ιούλιο σε swap τίτλων ύψους 3 δισ. ευρώ με νέα πενταετή ομόλογα.
Η ανταλλαγή του Ιουλίου, θυμίζει η Moody’s, μείωσε την κορύφωση των πληρωμών που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση το 2019 και διεύρυνε τη μέση ωρίμανση του χρέους.
Η νέα πρόταση είναι ανοικτή για τους ομολογιούχους μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και έτσι το συνολικό μέγεθος δεν είναι γνωστό. Η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξει ανταλλαγή ακόμα και του συνόλου των 29,6 δισ. ευρώ των 20 ομολόγων του PSI των οποίων η λήξη είναι μεταξύ 2023 και 2042. Σε αντάλλαγμα προσφέρει πέντε σειρές τίτλων που λήγουν σε πέντε έως και 25 έτη.
Η δομή της συναλλαγής, σημειώνει η Moody’s, κρατά τη μέση ωρίμανση και το συνολικό χρέος αμετάβλητα. Το swap δεν θα αλλάξει το βάρος για την Ελλάδα. Η συναλλαγή θα συγχωνεύσει τα πολλά μη συναλλάξιμα ομόλογα σε πέντε τίτλους με σημαντικά υψηλότερη εμπορευσιμότητα. Τα επιμέρους ομόλογα του PSI είναι μικρότερα του 1,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο και έχουν προσαρμοσμένα μη τυποποιημένα χαρακτηριστικά, όπως warrants ΑΕΠ. Αντίθετα, τα νέα ομόλογα θα έχουν τυποποιημένους όρους, ευθυγραμμιζόμενα με αυτούς που επικρατούν για κρατικούς εκδότες χρέους.
Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει μια πιστωτική καμπύλη με περισσότερη ρευστότητα σε βάθος 25ετίας.
Η βελτίωση στη ρευστότητα και τις συναλλαγές για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στηρίζει την επιστροφή στις διεθνείς αγορές για νέα χρηματοδότηση, καθώς η χώρα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Με εξαίρεση ένα μικρό διάλειμμα το 2014 (και την έκδοση του Ιουλίου), η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου από το 2010. Επιπλέον στις προετοιμασίες του ΟΔΔΗΧ για να βελτιωθεί η ρευστότητα και να εξομαλυνθεί το προφίλ πληρωμών, η Moody’s περιμένει ότι η κυβέρνηση θα χτίσει ένα σημαντικό μαξιλάρι μετρητών, προσμένοντας την έξοδο από το πρόγραμμα, κινούμενη παρόμοια με τη στρατηγική της ιρλανδικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης, πριν τις δικές τους εξόδους από τα προγράμματα διάσωσης και την επιστροφή στις αγορές.