Αποκαλυπτικά είναι τα παρατιθέμενα στατιστικά στοιχεία της ΕΧΑΕ, τα οποία διαμορφώνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε σχέση με εκείνη που προκύπτει από την ανάγνωση του Γενικού Δείκτη.
Η ουσία είναι πως το μη τραπεζικό ελληνικό χρηματιστήριο, όχι μόνο έχει αποφέρει υψηλές αποδόσεις κατά την τελευταία επταετία, αλλά επιπλέον και οι εισηγμένες εταιρείες καταφέρνουν εδώ και χρόνια να ανεβάζουν σημαντικά την κερδοφορία τους και να μειώνουν ολοένα και περισσότερο την εξάρτησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό.
Στον τελευταίο παρατιθέμενο πίνακα, εμφανίζεται η πορεία του Γενικού Δείκτη από το 2007 έως και σήμερα, όπως επίσης και η διαδρομή του δείκτη APIxB για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο APIxB είναι δείκτης τιμών που έχει δημιουργηθεί από την ΕΧΑΕ και παρακολουθεί την πορεία 30 μη τραπεζικών μετοχών.
Ενώ λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 19 Μαΐου του 2017 χαμηλότερα κατά 44,5% από τα τέλη του 2010, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο APIxB είχε κερδίσει 21,2%, πέραν των μερισμάτων που έχουν καρπωθεί οι μέτοχοι.
Μάλιστα, οι τρέχουσες τιμές του APIxB βρίσκονται αρκετά κοντά στα επίπεδα του 2008 και του 2009, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ, δεν υποχρεώθηκαν σε αξιοσημείωτες απώλειες από τα τέλη του 2008 έως σήμερα.
Αντίθετα, όσοι (λίγοι σε αριθμό και… τολμηροί) «ανακάλυψαν» τις μετοχές αυτές μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης (περίοδο 2011-2013) έχουν καταγράψει κέρδη από 4% έως και 105%!
Κατά πόσο όμως αυτή η χρηματιστηριακή άνοδος αποτελεί το προϊόν «φούσκας»; Κάθε επενδυτής μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση και προφανώς κάθε περίπτωση μετοχής διαφέρει από τις υπόλοιπες.
Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια, οι μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις οικονομικές τους επιδόσεις. Χαρακτηριστικά λοιπόν είναι τα παρατιθέμενα στοιχεία των πινάκων 2 και 3, όπου παρουσιάζονται το αθροιστικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και τα λειτουργικά έξοδα του συνόλου των εταιρειών της Κύριας Αγοράς και της κατηγορίας Χαμηλής Διασποράς, πλην των τραπεζών.
Από την παράθεση των συγκεκριμένων στοιχείων, προκύπτει ότι:
• Τα λειτουργικά κέρδη του 2016 ήταν τα υψηλότερα της τελευταίας επταετίας!
• Τα λειτουργικά κέρδη του 2016 παρουσιάζουν συνεχή άνοδο από το 2014 και μετά, με αποτέλεσμα από τα 5,29 δισ. ευρώ του 2013 να διαμορφωθούν στα 8,48 δις το 2016 (άνοδος κατά 60,3%).
• Με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2017, φαίνεται πως η ανοδική τάση των λειτουργικών κερδών συνεχίζεται πιθανότατα και φέτος.
• Η αύξηση του EBITDA συνοδεύτηκε και από μια σταδιακή διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA (ποσοστό επί του κύκλου εργασιών), το οποίο από το 9,7% του 2012 σκαρφάλωσε στο 14,4% του 2016.
• Ένα τμήμα της βελτίωσης του περιθωρίου EBITDA οφείλεται και στα προγράμματα περικοπής δαπανών που υιοθέτησαν οι εισηγμένες εταιρείες. Έτσι, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών (στοιχεία πίνακα 3) από τα 61,02 δισ. ευρώ του 2012 αποκλιμακώθηκαν σταδιακά, υποχωρώντας στα 50,3 δις ευρώ του 2016.
• Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το ότι παρά τις πολιτικές περικοπών δαπανών, οι μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες αύξησαν το 2016 τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά 500 άτομα (από 183,1 σε 183,6 χιλιάδες).
Πέρα όμως από την σημαντική αύξηση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών, αξιοσημείωτη είναι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητάς τους, με ολοένα και μεγαλύτερη απεξάρτησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παρατιθέμενα στοιχεία του πρώτου πίνακα, ο δείκτης του τραπεζικού δανεισμού προς τα ίδια κεφάλαια, από το 0,96 (96%) του 2011 μειώθηκε (βελτιώθηκε) σταδιακά χρόνο με τον χρόνο, για να φτάσει το 2016 στο 0,80 (80%).
Αντίστοιχα θετική είναι και η εξέλιξη του δείκτη του συνολικού τραπεζικού δανεισμού προς τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), ο οποίος από το 5,04 του 2011, αποκλιμακώθηκε χρόνο με τον χρόνο, για να προσγειωθεί το 2016 στο 3,37.