Eurobank Equities: Περιθώριο ανόδου 25% για τις ελληνικές τράπεζες

Αύξηση τιμών-στόχων για την Alpha Bank, την Εθνική και την Πειραιώς. «Buy» για τις δύο πρώτες, αλλά υποβαθμίζει σε «hold» την Πειραιώς. Παρά το αδύναμο ξεκίνημα του έτους, οι προοπτικές για φέτος είναι θετικές, σημειώνει.

Eurobank Equities: Περιθώριο ανόδου 25% για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μικρή αύξηση των τιμών-στόχων για τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Βank και Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η Eurobank Equities με σημερινή της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, στην οποία σημειώνει πως διατηρεί τη θετική της στάση για τον κλάδο φέτος παρά το αδύναμο ξεκίνημα.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, προτιμώμενη επενδυτική περίπτωση γι’ αυτήν παραμένει η Εθνική Τράπεζα, καθώς προσφέρει έναν σχετικά καλύτερο συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών σε ελκυστική αποτίμηση (0,4x P/TBV), ενώ διατηρεί τη σύσταση “buy” για την Alpha Βank, θεωρώντας πως η αποτίμησή της παραμένει ελκυστική, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών της.

Αντιθέτως, υποβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε “hold” από “buy”.

Η τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα ορίζεται στο 0,44 ευρώ ανά μετοχή, για την Alpha Bank στα 2,86 ευρώ και για την Πειραιώς στο 0,26 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της, παρά το αδύναμο ξεκίνημα, παραμένει θετική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2017 καθώς οι παράγοντες που τονίζουν τη θετική της θέση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες. Δηλαδή: α) το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον (ανάπτυξη έναντι της ύφεσης του 2016), β) η βελτίωση του πλαισίου για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και γ) η αυστηρότερη παρακολούθηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, που αυξάνει τις πιέσεις στις τράπεζες για να έχουν καλές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, το α' τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο για τον τραπεζικό κλάδο παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς που επηρέασαν τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες αλλά και τις προβλέψεις.

Σημειώνει, δε, πως οι τράπεζες έρχονται από ένα θετικό 2016 παρά τη στασιμότητα της οικονομίας, καθώς κατάφεραν να γυρίσουν στην κερδοφορία, να βελτιώσουν την ποιότητα της χρηματοδότησης και των στοιχείων ενεργητικού, αλλά και να υπερασπιστούν το ελάχιστο κεφάλαιό τους με βάση τους ρυθμιστικούς κανόνες, που παρέμεινε σε επίπεδα περίπου όσο μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Όπως υπογραμμίζει, όμως, η Eurobank Equities, βραχυπρόθεσμα η αγορά θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιο συγκεκριμένα στην όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συνεπαγόμενη μείωση του ρίσκου (derisking) για την Ελλάδα.

Αργότερα φέτος η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στα θεμελιώδη των τραπεζών και συγκεκριμένα στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, στις χρηματοδοτικές τάσεις και στην ικανότητά τους να παράγουν κέρδη. Το rerating και το derisking δεν έχουν «εξαντληθεί» κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, και παρά την πρόσφατη κίνηση (περίπου 30% τον τελευταίο μήνα) βλέπει περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα (περίπου 25% κατά μέσο όρο) καθώς πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η Eurobank Equities προσαρμόζει επίσης τις εκτιμήσεις της ώστε να ενσωματώνει τις χειρότερες από πριν μακροοικονομικές προοπτικές (στο 1% από 1,5% προηγουμένως), τη δυσμενή τάση για τη χρηματοδότηση και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στην αρχή του 2017, καθώς και τάσεις που αφορούν συγκεκριμένα τις τράπεζες αλλά και διάφορα σχόλια από τις διοικήσεις τους.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν επίπτωση στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες και στο κόστος του πιστωτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities να μειώνονται κατά 44% για το 2017. Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για τα επόμενα δύο χρόνια είναι χαμηλότερες κατά 9%, αντανακλώντας μια αρνητική μεταφορά από την αναθεώρηση του 2017. Από την άλλη πλευρά, δίνει λίγο υψηλότερους πολλαπλασιαστές για τα υπερβάλλοντα κεφάλαια που αντανακλούν τα θετικά βήματα που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα (η φορολογική αντιμετώπιση των πιστωτικών απωλειών, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, ο εξωδικαστικός διακανονισμός), ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v