Με χαμόγελα υποδέχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την έκδοση εταιρικού ομολόγου από τον ΟΠΑΠ, την πρώτη θετική εξέλιξη μετά από τόσες και τόσες αρνητικές για τον κλάδο.
«Υπήρξαν βέβαια και πέρυσι δύο σημαντικές ανάλογες εκδόσεις, της MLS και της Housemarket, αλλά το μέγεθος και το κύρος του ΟΠΑΠ πιστεύω πως είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω ώθηση στο θεσμό, ιδίως όταν πληροφορούμαι πως και άλλες ισχυρές επιχειρήσεις δρομολογούν ανάλογες κινήσεις» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας.
Η αλήθεια είναι πως από το 2015 μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά για τον χρηματιστηριακό χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα και πριν από το 2015.
Ειδικότερα, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στο ΧΑ από τα 127 εκατ. ευρώ του 2014, υποχώρησε στα 86 εκατ. το 2015 και στα 61 εκατ. πέρυσι. Όσο για φέτος, από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα πρέπει να βρισκόμαστε γύρω ή και κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ.
«Αν λοιπόν το 2015 (έτος έκτακτης ενίσχυσης και από την δεύτερη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) τα προ φόρων κέρδη της ΕΧΑΕ διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ, γίνεται φανερό ότι στους υπόλοιπους μήνες του 2017 δεν αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών, τότε οι φετινές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρείας θα είναι ιδιαίτερα πενιχρές και για ορισμένους ίσως δούμε ένα νούμερο που να προσεγγίζει το μηδέν» δηλώνεται χαρακτηριστικά.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το Euro2day.gr ζήτησε την άποψη τεσσάρων γνωστών παραγόντων της αγοράς, σχετικά με το πώς το προϊόν των εταιρικών ομολόγων θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματιστηριακή αγορά.
Χρυσοχοϊδης: Ποιούς επενδυτές θα προσελκύσουν τα ομόλογα
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χρυσοχοΐδη, διευθύνοντα σύμβουλο της φερώνυμης ΑΧΕΠΕΥ, «η ανάπτυξη των εταιρικών ομολόγων μπορεί να βοηθήσει, αλλά αυτό θα γίνει κυρίως μεσομακροπρόθεσμα.
Το θετικό είναι πως το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να προσελκύσει εκείνη την κατηγορία των επενδυτών χαμηλότερου ρίσκου που εστιάζει σε συγκεκριμένες αποδόσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τις εταιρείες που θέλουν να δανειστούν. Άρα μπορεί να υπάρξει ζήτηση τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τις επιχειρήσεις.
Το ζήτημα για τις χρηματιστηριακές εταιρείες δεν είναι τόσο οι κάποιες προμήθειες που θα εισπραχθούν, όσο το γεγονός ότι μέσω των εταιρικών ομολόγων θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις του χρηματιστηρίου με το επενδυτικό κοινό. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως το χρηματιστηριακό κοινό της δεκαετίας του 1990 είχε γαλουχηθεί από τα ομόλογα της ΕΤΒΑ. Μέσω των ομολόγων αυτών, οι αποταμιευτές είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν «πορτοφόλια», μέρος των οποίων στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο χρηματιστήριο.
Κάτι τέτοιο ελπίζουμε να γίνει και τώρα: Οι εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων να προσελκύσουν τους αποταμιευτές, ή και να δημιουργήσουν νέους, όσο αυτό είναι δυνατόν στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Και από τα «πορτοφόλια» που θα δημιουργηθούν, ένα ποσοστό να κατευθυνθεί στην αγορά μετοχών.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μετά τον ΟΠΑΠ και άλλες εταιρείες αντίστοιχου βεληνεκούς, (όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, η ΤΙΤΑΝ, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια) θα ακολουθήσουν και αυτές με αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις».
Μωραϊτάκης: Σημαντικά οφέλη για τις ΑΧΕ
Προς την ίδια κατεύθυνση και οι εκτιμήσεις του προέδρου της Nuntius Χρηματιστηριακής κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη: «Τα οφέλη από την ανάπτυξη μιας ισχυρής εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων, σε μικρό βαθμό μόνο σχετίζονται με τις όποιες προμήθειες καρπωθούν οι ΑΧΕ. Και εξηγούμαι.
Η αγορά των ομολόγων διαφέρει κατά πολύ τόσο από την αντίστοιχη των μετοχών, όσο και από εκείνη των παραγώγων. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος είναι διεθνώς πολλαπλάσιες από τις μετοχικές και αυτό σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου η εγχώρια αγορά ομολόγων μπορεί να συγκεντρώσει σημαντικού ύψους κεφάλαια, εφ’ όσον υπάρξουν κατάλληλοι χειρισμοί.
Το θετικό λοιπόν για τις χρηματιστηριακές εταιρείες είναι ότι θα έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο πελατολόγιο, το οποίο μέσα σε ένα περιβάλλον διαφορετικών συνθηκών και προοπτικών θα μπορούσε να επενδύσει ένα ποσοστό των αποταμιεύσεών του σε μετοχές.
Καραμανώφ: Ο κίνδυνος για τις μετοχές
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Καραμανώφ, διευθύνων σύμβουλος της Καραμανώφ Χρηματιστηριακής δηλώνει στο Euro2day.gr πως «αναμφίβολα, η έκδοση εταιρικού ομολόγου από τον ΟΠΑΠ αποτελεί θετική εξέλιξη για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία έχει ανάγκη από οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να την αναβαθμίσει.
Επειδή όμως μιλάμε για ένα καινούριο, για την Ελλάδα, προϊόν, θα ήθελα να προσθέσω δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι θα πρέπει οι επενδυτές να ενημερώνονται πλήρως και σωστά για τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους των εταιρικών ομολόγων.
Και δεύτερον, επειδή πολύ πιθανόν ένα ποσοστό των επενδυτών που θα τοποθετηθούν στην αγορά των εταιρικών ομολόγων να είναι ήδη χρηματιστηριακοί επενδυτές, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί στα εταιρικά ομόλογα ένα τμήμα των κεφαλαίων που θα ετοποθετείτο στο ΧΑ».
Δεπόλας: Διέξοδος για εταιρίες τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα
O κ. Παύλος Δεπόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακής υποστηρίζει ότι σε μια αγορά που αναζητά διεξόδους και νέα προϊόντα ήρθε να προστεθεί ένα νέο προϊόν για την Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά. Πρόκειται για τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα στο Χ.Α. των οποίων η αρχή έγινε με την έκδοση της HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ -ΦΟΥΡΛΗΣ) και της M.L.S. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. και συνεχίζεται με την ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ ύψους 100 - 200 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο αναμένεται να προσφέρει διέξοδο σε αρκετές εγχώριες εταιρείες που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια ή να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων τους μέσω του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο κ. Δεπόλας, αναμένεται να προσδώσει κινητικότητα και ενδιαφέρον μεταξύ των θεσμικών επενδυτών σε μια περίοδο περιορισμένου εύρους εναλλακτικών ευκαιριών τοποθετήσεων με σχετικά χαμηλό κίνδυνο.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ικανοποιητικό επενδυτικό προϊόν για τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές αφού συγκεντρώνει σωρευτικά τα παρακάτω πλεονεκτήματα.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος (π.χ. θυρίδες) καθώς και τραπεζικές καταθέσεις χωρίς τους περιορισμούς των capital controls. Για την συγκεκριμένη έκδοση το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι πολύ μικρό (1.000 ευρώ) και διασφαλίζει σημαντικά υψηλότερη απόδοση (3%-4%) σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις (0,50%-0,70%) ενσωματώνοντας σχετικά χαμηλά επίπεδα ρίσκου. Επίσης είναι εύκολα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στο Χ.Α. και αποτελούν ένα ορθολογικό τρόπο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου των επενδυτών.
Εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού εγχώριου περιβάλλοντος, ο θεσμός των διαπραγματεύσιμων ομολόγων μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ανανέωση και ενδυνάμωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καταλήγει ο κ. Δεπόλας.