Ως «πιστωτικά θετική» χαρακτηρίζει η Moody's τη μείωση του ELA για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 5,5% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η μείωση αυτή είναι «credit positive», διότι βελτιώνει το προφίλ ρευστότητας και το χρηματοδοτικό προφίλ της τράπεζας, ενώ μειώνει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της ΤτΕ, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε θετική ενέργεια σε επίπεδο αξιολόγησης για τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η Εθνική έχει μειώσει σημαντικά τον ELA τους τελευταίους 17 μήνες, στα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 17,6 δισ. τον Ιούνιο του 2015, χωρίς να χρησιμοποιεί καμία κρατική εγγύηση ως collateral. Η τράπεζα πέτυχε τη μείωση μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων όπως η τουρκική θυγατρική Finansbank και η Αστήρ Παλάς.
Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση του ELA είναι η εισροή καταθέσεων, η τιτλοποίηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η επαναφορά του waiver της ΕΚΤ για τους ελληνικούς τίτλους.
Η Εθνική αυξάνει επίσης τη χρήση της διατραπεζικής αγοράς repo τους τελευταίους μήνες, με το υπόλοιπο αυτόν τον μήνα να ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ, κάτι που βοήθησε ώστε να μειωθεί η συνολική χρηματοδότησή της από την κεντρική τράπεζα.
Η μείωση της χρηματοδοτικής εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα-κλειδί για όλες τις ελληνικές τράπεζες που τον χρησιμοποιούν. Το υπόλοιπο του ELA για την Εθνική είναι το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody's.
Τα ισχυρά στοιχεία για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου σε συνδυασμό με το κυρίαρχο εθνικό δίκτυο υποκαταστημάτων της και την πελατειακή της βάση, υπογραμμίζουν την ισχυρότερη θέση της σε επίπεδο ρευστότητας, με τον καθαρό λόγο δανείων/καταθέσεων στο 89% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 128% που είναι ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.
Η Εθνική αύξησε επίσης τις καταθέσεις της κατά 1,6% σε ετήσια βάση στα 42,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ εμφανίζει εισροές στην Ελλάδα από τον περυσινό Σεπτέμβριο. Η μερική χαλάρωση των capital controls, που εξαιρεί από τους περιορισμούς στις αναλήψεις τις καταθέσεις σε ρευστό που έγιναν από τον Ιούνιο και ύστερα, οδήγησε στην αύξηση κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ των καταθέσεων της Εθνικής το γ' τρίμηνο.
Η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω αύξηση των εισροών καταθέσεων κυρίως από τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να έχουν πάνω από 15 δισ. ευρώ σε μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος.
Η Εθνική βρίσκεται σε καλή θέση για να λάβει ένα ευμεγέθες ποσοστό τέτοιων νέων καταθέσεων, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ELA. Ο σημαντικά χαμηλότερος ELA της Εθνικής μειώνει επίσης τα κόστη χρηματοδότησης της τράπεζας, δεδομένου του επιτοκίου 1,5% που δίνει το «παράθυρο» του ELA έναντι του μηδενικού επιτοκίου της ΕΚΤ, καθώς και των οριακά αρνητικών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά repo.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των 293 μ.β. της Εθνικής στις 30 Σεπτεμβρίου είναι υψηλότερο από τις 292 μ.β. της Πειραιώς ή τις 224 μ.β. της Eurobank, στηρίζοντας τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής και τη βασική πηγή εσόδων της.
Η Moody's εκτιμά πως η ρευστότητα της Εθνικής, η οποία είναι σχετικά ισχυρότερη από αυτήν των άλλων συστημικών τραπεζών, θα τη φέρει σε καλύτερη θέση ώστε να χρηματοδοτήσει νέες ευκαιρίες δανεισμού εν μέσω μιας πιθανής οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας το επόμενο έτος, όταν το ΑΕΠ εκτιμάται να αυξηθεί γύρω στο 1,8%, από 0% φέτος.