Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Πώς είδαν οι ΑΧΕ το deal Lafarge - Orascom

Η συμφωνία που έχουν συνάψει οι Lafarge και Τιτάνας για κοινοπραξία στην Αίγυπτο θα πρέπει να τερματιστεί, μετά την απόκτηση από τη γαλλική εταιρία της Orascom Cement, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων στην περιοχή, εκτιμούν οι αναλυτές. Ποια τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις.

Τιτάν: Πώς είδαν οι ΑΧΕ το deal Lafarge - Orascom
Η συμφωνία που έχουν συνάψει οι Lafarge και Τιτάνας για κοινοπραξία στην Αίγυπτο θα πρέπει να τερματιστεί, μετά την απόκτηση από τη γαλλική εταιρία της Orascom Cement, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων στην περιοχή, εκτιμούν οι αναλυτές.

Μετά την απόκτηση της Orascom Cement από τη Lafarge, η συμφωνία για την κοινοπραξία Τιτάν/Lafarge θα πρέπει οπωσδήποτε να τερματιστεί, σύμφωνα με την HSBC, η οποία τονίζει ωστόσο ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η Lafarge θα πουλήσει το ποσοστό 50% της κοινοπραξίας στην Τιτάν ή αν θα προχωρήσει σε διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων που έχει η κοινοπραξία τους στην Αίγυπτο.

Επιπλέον, οι όποιες εξελίξεις από αυτό το μέτωπο δεν αναμένονται σύντομα.

Με βάση τους πολλαπλασιαστές της εξαγοράς της Orascom και των προβλέψεων της HSBC για τα κέρδη από τα αιγυπτιακά περιουσιακά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το μερίδιο 50% που έχει η γαλλική εταιρία στην κοινοπραξία αποτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

Η HSBC εκτιμά πως οι όποιες εξελίξεις στην περιοχή δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη στάση των επενδυτών για τη μετοχή του Τιτάνα, καθώς η προσοχή παραμένει στραμμένη κυρίως στο outlook των δραστηριοτήτων του ομίλου στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζει ότι οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο αντιπροσώπευσαν το 6,9% και το 8,6% των EBITDA και των κερδών του Τιτάνα στη χρήση του 2006.

Η National Securities- P&K Research κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων στην Αίγυπτο, μετά την εξαγορά της Orascom από τη Lafarge, σημειώνοντας πως η Τιτάν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Lafarge για τον τερματισμό της συμφωνίας τους, δηλαδή της κοινοπραξίας τους για τις δραστηριότητες στην Αίγυπτο.

Η Proton Securities από την πλευρά της αναφέρει πως στο πλαίσιο της συμφωνίας Lafarge - Τιτάνα, οποιαδήποτε κίνηση γίνει στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει από κοινού. Έτσι, υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια: Είτε να πουληθεί το ήμισυ της μονάδας της Orascom στον Τιτάνα είτε να πουληθεί το ποσοστό 50% που έχει η Lafarge στη μονάδα Beni Suef στην Τιτάν. Δεδομένης της κεφαλαιακής δομής της Τιτάν και της στρατηγικής σημασίας της Αιγύπτου, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει θετική εξέλιξη για την εταιρία, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Η Marfin Analysis αναφέρεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τιτάν και η Lafarge θα επαναδιαπραγματευτούν την αρχική τους συμφωνία για κοινή παρουσία στην Αίγυπτο μετά την εξαγορά της Orascom Cement από τη Lafarge.

Υπενθυμίζει ότι η συμφωνία μεταξύ της Τιτάν και της Lafarge αφορά σε όλες τις επενδύσεις στην Αίγυπτο, αλλά η εξαγορά της Lafarge με την Orascom Cement καταπατά τους όρους (η θυγατρική της Orascom στην Αίγυπτο παράγει 10 εκατ. τόνους τσιμέντου ετησίως).

Η Τιτάν και η Lafarge έχουν από κοινού 2 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου συνολικής δυναμικότητας 3,4 εκατ. τόνων (το 11% της τοπικής αγοράς), ενώ έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις για την κατασκευή επιπλέον 1,5 εκατ. τόνων.

Η αγορά της Αιγύπτου, τονίζει η χρηματιστηριακή, αντιπροσωπεύει (2006) το 4% των πωλήσεων του ομίλου Τιτάν και το 7% του EBITDA. Επισημαίνει πως δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις ούτε εάν η στρατηγική της Τιτάν για την Αίγυπτο αλλάζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v