Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... deja vu στο Χρηματιστήριο και τα σενάρια

Τα μηνύματα από την πανομοιότυπη εκκίνηση στο έτος με αυτή του 2015 στο Χρηματιστήριο. Πού εντοπίζονται οι διαφορές. Ο κινεζικός πονοκέφαλος και οι βίαιες κινήσεις στο ταμπλό. Ποιους στόχους θέτει η αγορά, τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Το... deja vu στο Χρηματιστήριο και τα σενάρια

Η δύσκολη συγκυρία στο εξωτερικό, τα «χτυπήματα» στον τραπεζικό κλάδο και οι ισχυρές διακυμάνσεις στις λοιπές μετοχές, προϊδεάζουν για ακόμη μια χρονιά υψηλής μεταβλητότητας στο Χ.Α.

Με το αριστερό ξεκινάει και το 2016, λόγω και των συνθηκών που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές μετοχών με αφορμή την κινεζική οικονομία. Στις λίγες συνεδριάσεις του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν ανέλθει στην πρώτη θέση απωλειών στην Ευρώπη, εκθέτοντας για την ώρα τις θετικές προβλέψεις και εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών για το 2016.

Αν και είναι νωρίς για αρνητικούς συνειρμούς, παρόμοιο μοτίβο είχε η ελληνική αγορά και τον Ιανουάριο του 2015, όταν στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του έτους είχε απώλειες 8%, με τα γνωστά επακόλουθα για όλη τη διάρκεια του έτους.

Φέτος, ο δείκτης FTSE/X.A. Large Cap σημειώνει απώλειες 7,72%, ενώ σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές όπως οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα και Folli-Follie Group, γράφουν ήδη διψήφιες απώλειες. Από την άλλη βέβαια, η εγχώρια εικόνα επιδεινώνεται και από τις κινήσεις στις αγορές των ομολόγων, όπου το spread της διετίας με την Πορτογαλία από το 7,4% στις 31/12, διαμορφώνεται στο 9%.

Τεχνικά, όπως αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, η αντίσταση που έχει πλέον σχηματιστεί στο επίπεδο των 630/640 μονάδων παραμένει κομβική στην ανοδική προσπάθεια. Για όλο το προηγούμενο διάστημα, αποτελεί το επίπεδο στο οποίο οι πωλητές παίρνουν πάντοτε το πάνω χέρι στην αγορά.

Η βίαιη χθεσινή διάσπαση της στήριξης στις 615 μονάδες, η οποία συμπίπτει με το χαμηλό της 25ης Αυγούστου και 1ης Σεπτεμβρίου, αλλά κυρίως της 3ης Αυγούστου του 2015, οπότε πραγματοποιήθηκε η επανέναρξη των εργασιών στο Χ.Α., δεν αποτελεί «καλό οιωνό» για την αγορά, αν δεν υπάρξει άμεση και εξίσου βίαιη ανακατάληψή της.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Η καθοδική διάσπαση των 615 μονάδων θα δώσει ισχυρή ώθηση προς τα χαμηλά των 570 μονάδων, ενώ στη χθεσινή (7/1) συνεδρίαση σημειώθηκε χαμηλό στις 583 μονάδες. Παρακάτω, το χαμηλό του 2015 στις 557/560 μονάδες.

Σε μικρότερα time frames από το ημερήσιο, ωστόσο, αρκετοί τεχνικοί δείκτες εμφανίζουν υπερ-πιεσμένα επίπεδα και το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης είναι μάλλον το πιο πιθανό μέχρι και το επίπεδο στις 625 μονάδες.

Η εικόνα βελτιώνεται ελαφρώς μόνο με κίνηση πάνω από τις 640/650 μονάδες και έπειτα με επάνοδο του δείκτη πάνω από τις 666 μονάδες. Το επίπεδο στις 680 μονάδες θα αποτελέσει το πρώτο επίπεδο αντίστασης στην αγορά που η διάσπασή του θα φέρει αναταραχές στο στρατόπεδο των πωλητών.

Αντιστοίχως, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε ταχύτατα τις 175 μονάδες και πλέον η στήριξη είναι στις 160/162 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλό του 2015, αλλά όπως και στον Γενικό Δείκτη, τα μικρότερα χρονικά διαστήματα δείχνουν κάποια ολοκλήρωση της πίεσης για την ώρα.

Η πρώτη αντίσταση τοποθετείται στα επίπεδα των 180/182 μονάδων. Η προσπάθεια να εισέλθει ο δείκτης πάνω από παραπάνω πεδίο προς τη ζώνη των 190/192 μονάδων μπορεί σε μεταγενέστερο χρόνο να ωθήσει προς το όριο των 200/205 μονάδων, που είναι και το ζητούμενο των αγοραστών.

Η εικόνα για τον FT 25

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v