Mε αλλεπάλληλες ανοδικές συνεδριάσεις και προεξόφληση θετικών νέων προχωρά η αγορά των μετοχών και των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να δείχνει διάθεση να ακούσει τις όποιες αρνητικές ειδήσεις όσο προσεγγίζουμε την ημερομηνία-σταθμό της 11ης Μαΐου.
H απόφαση της κυβέρνησης να αναδιοργανώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης έκανε «κλικ» στους γρήγορους, ενώ σταδιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον απέκτησε μεγαλύτερη ορμή από την ανοδική κίνηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους πλην των τραπεζών.
Το μέγεθος της ανοδικής αντίδρασης αποτυπώνεται στον Γενικό Δείκτη έντονα, αφού από τις 22 Απριλίου, οπότε σημείωσε νέο χαμηλό έτους στις 691 μονάδες, έχει κινηθεί με σημαντικά κέρδη, που προσεγγίζουν το 20%, ξεπερνώντας με ευκολία το ψυχολογικό όριο στις 800 μονάδες. Ειδικά η «έκρηξη» της Πέμπτης στις τραπεζικές αξίες προήλθε από τη δήλωση του Cœuré της ΕΚΤ ότι δεν αποκλείεται αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων, εάν πλησιάζει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών.
Η ενίσχυση της ανοδικής κίνησης στην αγορά μετοχών τροφοδοτείται και από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ειδικά του δεκαετούς, αλλά και του τριετούς. Η πτωτική πορεία των αποδόσεων συντελείται σε παράλληλο χρόνο με την αγοραστική εκτόξευση στο Χ.Α. με το ελληνικό δεκαετές, έπειτα από το υψηλό του στο 13,5%, να βρίσκεται να κάνει πράξεις σε επίπεδα χαμηλότερα του 10,6%, με στόχο στο θετικό σενάριο να διασπάσει το κομβικό σημείο του 10%.
Θεωρητικά πάντως το ράλι ανακούφισης μπορεί να έχει σύντομη διάρκεια ζωής αν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6/5, η επιτροπή της κεντρικής τράπεζας αποφασίσει να αυξήσει το haircut που επιβάλλεται στα ελληνικά χρεόγραφα με αντίκρισμα την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω ELA.
Τα δύο σενάρια
Την ίδια στιγμή, όμως, με γνώμονα και τα σχετικά πρόσφατα αποτελέσματα του 2014, σε θεμελιώδες επίπεδο αρκετές από τις δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές δικαιούνται τις ανώτερες αποτιμήσεις που εμφανίζουν πλέον.
Μάλιστα, θα μπορούσαν να κινηθούν και σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί η ζητούμενη εξομάλυνση στο πολιτικό σκηνικό και θα επανέλθουν οι οικονομικές συνθήκες σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Συνεπώς, στα πλαίσιο μιας θετικής εξέλιξης έως στις 11/5, στο θετικό σενάριο θα μπορούσε να επιχειρηθεί άνοδος έως τις 870 μονάδες αρχικά ή και έως τα πρόσφατα υψηλά στις 950, η οποία να υποστηρίζεται τόσο υπό το πρίσμα του ράλι ανακούφισης όσο και από την αποτύπωση καλύτερων αποτιμήσεων στο Χ.Α. σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Στον αντίποδα, από την πλευρά των απαισιόδοξων επισημαίνεται ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο για τους αγοραστές, ειδικά αν η συμφωνία είναι εκ νέου ασαφής ή έχει τα χαρακτηριστικά της 20ής Φεβρουαρίου ή οδηγήσει τη χώρα λόγω των ενδοκυβερνητικών ασυμφωνιών σε δημοψήφισμα.
Οι τράπεζες
Παρά την άνοδο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, το μέγεθος της προεξόφλησης των προσδοκιών έχει ξεδιπλωθεί όπως είναι λογικό στον τραπεζικό δείκτη. Η κίνησή του από το χαμηλό των 421,8 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 21ης Απριλίου) έως πάνω από τις 666 μονάδες, αποτελεί ράλι ανακούφισης της τάξεως του 60%. Όσο ισχυρό και αν χαρακτηριστεί, ο δείκτης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εξακολουθεί να σημειώνει πτώση 47% στο εξάμηνο και 32% από τις αρχές του έτους!
Στις επιμέρους αποδόσεις, όπως έγινε στο πτωτικό κύμα, ξεχωρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πρωτοστατεί στην άνοδο και από το χαμηλό του 0,196 ευρώ έχει ανέλθει υψηλότερα κατά 100%, στο 0,396 ευρώ, ενώ πραγματοποίησε έκανε πράξεις και στο 0,413 ευρώ.
Για τη Eurobank η αύξηση της τιμής φτάνει το 69% από το χαμηλό της στο 0,08 ευρώ έως το 0,135 ευρώ σε διάστημα μόλις μερικών συνεδριάσεων.
Για την Alpha Bank, η προεξόφληση των προσδοκιών από τους αγοραστές έθεσε σε κίνηση την τιμή από το 0,20 ευρώ στο 0,31 ευρώ, με την απόδοση να ξεπερνά πλέον το 50%.
Στην Εθνική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει πιο ήπια, τόσο στην πτώση όσο και στον ανοδικό σχηματισμό, με καλύτερη συμπεριφορά σε όλο το διάστημα από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, η ανοδική κίνηση είναι πιο ελεγχόμενη, με την άνοδο από το πρόσφατο χαμηλό στο 0,906 ευρώ στο 1,25 ευρώ να προσεγγίζει το 38%.
Τα επίπεδα-κλειδιά τις επόμενες μέρες είναι το σημείο συζήτησης στην αγοράς, καθώς πολλοί traders δεν έχουν πειστεί για την ανοδική κίνηση, αλλά βλέπουν ότι μπορεί να χάσουν το ανοδικό ριμπάουντ. Η αγορά τοποθετεί τα επίπεδα του 0,40 ευρώ για την Πειραιώς ως το πρώτο πραγματικό τεστ και στη συνέχεια το 0,45 ευρώ.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, αν το επίπεδο του 0,30 ευρώ που ήρθε αρκετά γρήγορα στο προσκήνιο διατηρηθεί, ανοίγει τον δρόμο για το δύσκολο επίπεδο του 0,35 ευρώ και του 0,37 ευρώ. Για την Εθνική η διατήρηση του 1,15 ευρώ έχει ανοίξει τον δρόμο για το επίπεδο του 1,30 ευρώ και έπειτα τα 1,36 ευρώ, ενώ για τη Eurobank η ισχυρή αντίσταση οροθετείται στο 0,15 ευρώ.
Οι άλλες δυνάμεις
Παράλληλα, αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν υποχωρήσει στα χαμηλά έτους την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν πλέον επιστρέψει δυναμικά και προεξοφλούν θετικά σενάρια. Οι μετοχές των ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ σημείωσαν νέα χαμηλά έτους για να επιστρέψουν ανοδικά. Στον αντίποδα, σημαντική υποαπόδοση μέχρι στιγμής σημειώνουν οι ΜΕΤΚΑ, Grivalia Properties και ΟΠΑΠ, οι οποίες απέχουν έως και 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ από τα 4 ευρώ συνέχισε προς τα 5 ευρώ με άνοδο 20%, η ΔΕΗ από τα 4,25 ευρώ επέστρεψε στα 6 ευρώ με απόδοση 48%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με διαδρομή 1,2 ευρώ - 1,72 ευρώ γράφει κέρδη 42% και τέλος η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κινήθηκε σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από το 1,20 ευρώ στα 2 ευρώ, άνοδος που ξεπερνά το 60%.
Η μετοχή της Motor Oil πραγματοποίησε νέα υψηλά έτους πάνω από τα 8 ευρώ ανά μετοχή, ενώ και η Coca Cola HBC απέχει 4% από τα υψηλά της στα 20 ευρώ.