Στο όριο θα κριθεί η εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόθεσης ψήφου, που διενήργησαν μεγάλες χρηματιστηριακές καθώς προς το παρόν παραμένει πλήρως αδιευκρίνιστο τι θα πράξουν περίπου 10 βουλευτές.
Με βάση την καταγραφή προθέσεων των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς και αυτών που απαρτίζουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, προς το παρόν δεν συγκεντρώνονται περισσότερες από 172 ψήφοι υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζει στις αναγωγές για τη στάση που θα κρατήσουν όσοι βουλευτές δεν έχουν ακόμη εκφρασθεί δημοσίως σε σχέση με την κρίσιμη εκλογή ή έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν ανάλογα με το πρόσωπο και τη συγκυρία. Εδώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών διχάζονται.
Προς το παρόν, πέραν των 155 βουλευτών της συμπολίτευσης, μόλις 5 από τους υπόλοιπους έχουν διατυπώσει εμμέσως πλην σαφώς πρόθεση να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο. Άλλοι 11 έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υπό διαφορετικές ο καθένας προϋποθέσεις.
Αντίθετα πιο συμπαγής προς το παρόν δείχνει η πλευρά του «όχι», παρότι απέχει από τον πήχη των 121 βουλευτών. Παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, δεν είναι βέβαιο ότι το σύνολο των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων θα τις ακολουθήσει πιστά.
Με δεδομένο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής θα επιδείξουν τη μέγιστη κομματική πειθαρχία, η πλευρά του «όχι» ξεκινά με 99 βουλευτές.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν 6 ανεξάρτητοι (Ανδρουλάκης, Γιαταγάνα, Μακρή, Τζάκρη, Μουτσινάς και Μπόλαρης) οι οποίοι έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ των πρόωρων εκλογών ή έχουν πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο με το πιστόλι στον κρόταφο.
Υπέρ της προσφυγής στις κάλπες έχουν ταχθεί και 9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Επομένως τα σίγουρα «όχι» ανέρχονται στα 114 και μπορούν να φθάσουν τα 119 καθώς υπάρχουν και 5 βουλευτές που προσανατολίζονται στο να καταψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους 10 βουλευτές που προέρχονται από τους ανεξάρτητους καθώς και από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Αυτοί θα κρίνουν εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Οι αναγωγές πρόθεσης ψήφου
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι χρηματιστηριακές εκτιμούν ότι η τρίτη εκλογική διαδικασία, της 29ης Δεκεμβρίου, θα είναι οριακή. Μετά τα τελευταία «όχι» από βουλευτές όπως ο Π. Μουτσινάς και η Νίκη Φούντα, η πιθανότητα να είναι άκαρπη η ψηφοφορία είναι οριακά μεγαλύτερη.
«Αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος έχουν περιορισθεί στο 45%, ενώ τη Δευτέρα η αγορά προεξοφλούσε πιθανότητες της τάξης του 55%» αναφέρει στο Euro2day.gr επικεφαλής ανάλυσης, σημειώνοντας ότι το χθεσινό sell off δείχνει τον αιφνιδιασμό, αλλά και την απομείωση προσδοκιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή του Σταύρου Δήμα δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διεμβολίσει τη δεξαμενή βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα παλεύει για να πιάσει το όριο εισόδου στη Βουλή και η σύμπλευση Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να μην ικανοποιεί βουλευτές που προέρχονται από τη Ν.Δ.
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο κλίμα πόλωσης που δημιουργεί το δίλημμα Πρόεδρος ή εκλογές, επιδιώκοντας να συσπειρώσει όσους βουλευτές κινδυνεύουν να μην εκλεγούν», αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές. Υπό το παραπάνω κλίμα υπάρχουν ελπίδες να επιτευχθεί οριακή πλειοψηφία στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.
Οι εκτιμήσεις για το trading range ως τις 29 Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με αυτά τα οριακά δεδομένα, η αγορά έχει μπροστά της 12 συνεδριάσεις-φωτιά ως και την 29η Δεκεμβρίου, ημέρα όπου θα διεξαχθεί η τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία που απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Το sell off της χθεσινής συνεδρίασης εξηγείται σύμφωνα με χρηματιστές από την επίσπευση της διαδικασίας. Η αγορά διάβασε την απόφαση της κυβέρνησης ως κίνηση διαφυγής από το αδιέξοδο που της προκάλεσε η σκληρή στάση της τρόικας.
«Η ολοκλήρωση της θετικής αξιολόγησης από την τρόικα απαιτεί την ψήφιση των προαπαιτούμενων, και αυτό σημαίνει προληπτικά μέτρα τα οποία αδυνατεί να ψηφίσει η κυβέρνηση. Έτσι επιλέγει τη λύση να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου και να αφεθεί στο κενό η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης» σημειώνει στο Euro2day.gr στέλεχος ξένου επενδυτικού οργανισμού.
Με δεδομένο ότι η πρώτη ψηφοφορία έχει ορισθεί για τις 17 Δεκεμβρίου είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων πριν από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου, δεν πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο μεγάλων ΑΧΕ, το Χ.Α με ορόσημο την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί μεταξύ των 600 και των 1.250 μονάδων. Αν εκλεγεί Πρόεδρος η αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει την ολοκλήρωση της διπλής συμφωνίας με την τρόικα καθώς και αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από ξένους οίκους, καθώς θα έχει κλείσει το κεφάλαιο της πολιτικής αβεβαιότητας για τον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Αν στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το Χ.Α. θα σπεύσει να προεξοφλήσει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας δοκιμάζοντας αρχικά το πρόσφατο χαμηλό των 860 μονάδων, με μικρές πιθανότητες να το κρατήσει. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης θα υποχωρήσει προς τις 600 μονάδες, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά υψηλό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Με βάση τη χθεσινή συμπεριφορά και εφόσον δεν υπάρξουν εντυπωσιακές ανατροπές στο πώς συντάσσονται οι βουλευτές, οι χρηματιστές θεωρούν ότι η αγορά θα διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα στις 17 Δεκεμβρίου όταν και αναμένεται να διενεργηθεί η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες.