H τραυματισμένη εικόνα της αγοράς δεν έχει ακόμα προκαλέσει ερωτήματα στους επενδυτές που έχουν πιο μεσοπρόθεσμη προσέγγιση στις επιλογές τους. Από την άλλη ωστόσο, η ταχύτητα της πτώσης και η κατακόρυφη αύξηση της αξίας των συναλλαγών στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις είναι ικανές να δώσουν σήμα για αλλαγή των συνθηκών στην αγορά.
Η διόρθωση των ελληνικών δεικτών είναι σε πλήρη αρμονία με την πορεία των περιφερειακών ευρωπαϊκών αγορών και η αδυναμία των ελληνικών δεικτών έρχεται σε μια χρονική περίοδο όπου και οι μετοχικοί δείκτες σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία έχουν δώσει βραχυπρόθεσμα σήματα εξόδου.
Το στοιχείο που επιδεινώνει την εικόνα στην εγχώρια αγορά είναι τα σήματα πώλησης που έχει δώσει η πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τα margin calls που τα συνοδεύουν.
Στις τρεις συνεδριάσεις τεχνικά σήματα πώλησης στους βραχυχρόνιους παίκτες έχουν οι δεικτοβαρείς τίτλοι των ΕΤΕ στην τιμή των 2,59 ευρώ, ΟΤΕ στα 10,63 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 12,99 ευρώ, ΔΕΗ στα 11,84 ευρώ, Alpha Bank στο 0,684 ευρώ και Τράπεζας Πειραιώς στο 1,55 ευρώ.
Το έτερο στοιχείο που όμως είναι σημαντικό και μπορεί να προβλέψει τι να περιμένουμε είναι ότι οι ελληνικές μετοχές, παρά την πτώση τους ή τα σήματα πώλησης που έχουν δώσει, δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε συνθήκες oversold.
Η πίεση λοιπόν που παρατηρείται στους δεικτοβαρείς τίτλους όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δεν ακόμα είναι μεγάλη, αφού ο ΟΤΕ βρίσκεται 8,1% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό του, ο ΟΠΑΠ σημειώνει -10,5% και η ΔΕΗ -7,8%. Στις τρεις τραπεζικές μετοχές, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι -14,6%, -12,3 και -15%.
Τι δείχνει το πρόσφατο παρελθόν
Στην τρέχουσα συγκυρία σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων, οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη δεν υπερβαίνουν το 8,2%. Η ελληνική αγορά μετοχών στο πρόσφατο παρελθόν εισήλθε τρεις φορές σε oversold συνθήκες διαπραγμάτευσης και κατά μέσο όρο έχασε 15%.
Η πρώτη ήταν το διάστημα 10/1 - 29/1/14, όπου από τις 1.306 μονάδες έφτασε στο χαμηλό έτους και τις 1.115 (πτώση 15%), με τρεις ενδιάμεσες θετικές συνεδριάσεις σε σύνολο δεκατριών.
Η επόμενη περίοδος είναι στις 3-15 Απριλίου, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 14% σε εννέα σερί πτωτικές συνεδριάσεις. Η τελευταία και πιο πρόσφατη περίπτωση είναι στις 9-19 Μαΐου, όπου σε οκτώ συνεδριάσεις, με μία μόνο θετική στο ενδιάμεσο, η αγορά επίσης έχασε 14% και από τις 1.240 μονάδες προσγειώθηκε στις 1.063, που αποτελούν και το χαμηλό του 2014.
Για τον τραπεζικό κλάδο, που είναι και η αιχμή του δόρατος των πωλητών και στις τρεις περιόδους, συμπεριφέρθηκε διαφορετικά. Στην πρώτη περίοδο του Ιανουαρίου, οι απώλειες ήταν 17%, από τις 204 μονάδες στις 169. Για την περίοδο του Απριλίου, η πτώση προκάλεσε απώλειες στο 15% δείκτη, ενώ στην πτωτική κίνηση του Μαΐου η πτώση ήταν 21% και ο δείκτης ήταν σε αρκετά oversold κατάσταση διαπραγμάτευσης.
Τα επόμενα κρίσιμα τεχνικά νούμερα
Στα θετικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι η πτωτική κίνηση δεν οδήγησε την αγορά χαμηλότερα από τη σημαντική ζώνη άμυνας στις 1.130 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα, μετά την ταχύτατη απώλεια των 1.180 μονάδων, ζώνη που συνέπιπτε με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, η διατήρηση των 1.130 μονάδων είναι κρίσιμη.
H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη
Διαφορετικά, η επόμενη ζώνη είναι το ψυχολογικό όριο στις 1.100 μονάδες, ενώ υπό κάποιες συνθήκες και το χαμηλό της 30ής/1/2014 στις 1.115 μονάδες είναι επίπεδο στήριξης. Ωστόσο, η ουσιαστική στήριξη του Γ.Δ. είναι στις 1.063 μονάδες, χαμηλό του δείκτη για το 2014.
Μέχρι και αυτά τα επίπεδα τιμών, η μεσοπρόθεσμη τάση στην αγορά παραμένει ανοδική. Ο Γενικός Δείκτης είτε θα δείξει διάθεση να κινηθεί σε όρους αντίδρασης προς τη ζώνη των 1.180 μονάδων άμεσα, είτε η τρέχουσα συγκυρία ευνοεί την ταχεία προσέγγιση προς τις 1.130 μονάδες η οποία θα φέρει τους αγοραστές προ των ευθυνών τους.
H τεχνική εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να είναι προπομπός για την πορεία του Γενικού Δείκτη, φθάνοντας πολύ κοντά στη χθεσινή συνεδρίαση (10/7) στη στήριξη των 360 μονάδων. Παρά την ταχεία κάθοδο προς τη ζώνη των 360 μονάδων, ο ταλαντωτή RSI 14 ημερών δεν έχει εισέλθει σε υπερπουλημένη ζώνη (33,03).
H τεχνική εικόνα του FTSE-25
Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών κινήθηκε ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα από τη στήριξη των 155 μονάδων και βρήκε τελικά στήριξη σε αυτό το όριο. Διαγραμματικά, το χαμηλό των 140 μονάδων στις 19 Μαΐου παρέχει ισχυρή στήριξη.