Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε η Beta τα αποτελέσματα τριμήνου

Άλλο ένα µικρό πρώτο τρίµηνο σε έσοδα από τις εισηγµένες, λέει η Beta, που κάνει λόγο για επιχοκές επιδράσεις αλλά και δυσκολία σύγκρισης λόγω των πολλών περυσινών εκτάκτων. Οι πρωταγωνιστές, τα συμπεράσματα και οι προβλέψεις για τη συνέχεια.

Πώς είδε η Beta τα αποτελέσματα τριμήνου

Άνοδο 17,2% στα λειτουργικά κέρδη, 1,5% στον κύκλο εργασιών, αλλά πτώση 104,9% στα κέρδη μετά από φόρους, εμφάνισαν στο τρίμηνο 203 εισηγμένες εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Beta Χρηματιστηριακή.

Οι εταιρείες αυτές εμφάνισαν συνολικό κύκλο εργασιών 16.533.215 ευρώ, με λειτουργικά κέρδη 1.552.126 ευρώ, ενώ αθροιστικά είχαν ζημιές 355.169 ευρώ.

Από τις 203 επιχειρήσεις που εξέτασε, οι 78 ήταν κερδοφόρες (με τις 27 να εμφανίζουν αύξηση κερδών, τις 26 μείωση και τις 25 να επιστρέφουν στην κερδοφορία), ενώ οι 125 ήταν ζημιογόνες (με τις 74 όμως να περιορίζουν τις ζημιές τους, τις 33 να τις αυξάνουν και τις 18 να επιστρέφουν σε ζημιές).

Όπως αναφέρει στο σχόλιό του ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta, Μάνος Χατζηδάκης, «Θετική γενική εικόνα αλλά µε πολλούς αστερίσκους αφήνει η δηµοσίευση του α' τριµήνου. Το αποτέλεσµα των καθαρών κερδών στις εµποροβιοµηχανικές εταιρίες βρίσκεται ουσιαστικά στο µηδέν (+5 εκ. ευρώ), γεγονός που σηµαίνει ότι µετά από πολλά τρίµηνα αναδιαρθρώσεων, εξόδου από την αγορά αδύνατων ή αθέµιτων ανταγωνιστών και ανεπαρκούς χρηµατοδότησης σε γενικό επίπεδο οι απώλειες βρίσκονται υπό έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά το σηµείο χωρίς επιστροφή για πολλές εισηγµένες έχει παρέλθει, ειδικά σε όσες οι ζηµιές παραµένουν επαναλαµβανόµενες και σταθερές ξεκινώντας από το λειτουργικό επίπεδο ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι παίζονται οι καθυστερήσεις για όσες δεν καταφέρουν έστω και τώρα που η οικονοµία ετοιµάζεται να ισορροπήσει να βρουν λύσεις (ρευστότητα, στρατηγικές συνεργασίες, περιορισµό χρέους κλπ) για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Για άλλο ένα τρίµηνο η αυστηρή σύγκριση µε το περυσινό έχει δυσκολίες καθώς η περυσινή χρονιά είναι γεµάτη από έκτακτες εγγραφές και έχει έντονες επιδράσεις από την καταγραφή διαφορετικής αναβαλλόµενης φορολογίας.

Ωστόσο κάποια έκτακτα υπάρχουν και φέτος µε χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τις θετικές επιδράσεις της συµφωνίας Gasprom –∆ΕΠΑ στις εταιρίες παραγωγής ενέργειας, την αρνητική διαφορά αποθεµάτων στα διυλιστήρια και το δυνατό ευρώ το οποίο είχε κατά περίπτωση και θετικές και αρνητικές επιδράσεις ανάλογα µε την εξαγωγική/εισαγωγική επίδοση της κάθε εισηγµένης. Τέλος υπάρχει η εποχικότητα της ζήτησης λόγω της µεταφοράς της Πασχαλινής περιόδου φέτος στο β' τρίµηνο.

Εκτός από την όποια διαφορά αυτό το γεγονός συνεπάγεται στον τζίρο οι εµπορικές εταιρίες είναι επόµενο να βρεθούν µε µεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και να µειώσουν τις οργανικές ταµειακές ροές αυξάνοντας πιθανώς το βραχυπρόθεσµο δανεισµό τους. Για τις εταιρίες µεταφορών η παράµετρος αυτή είναι καθοριστική καθώς ήδη στο τετράµηνο καταγράφονται µεγάλες θετικές αλλαγές στις αφίξεις τουριστών που συνδέονται και με την Πασχαλινή περίοδο.

Από τις τηλεδιασκέψεις των εταιριών προέκυψε η εξής εικόνα: Το δυνατό φινάλε του περυσινού Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ωστόσο προς το τέλος Φεβρουαρίου η αγορά ανέκαμψε μαζεύοντας τις απώλειες περιορίζοντας την μείωση στις πωλήσεις σε μικρό μονοψήφιο νούμερο. Το τελικό αποτέλεσμα στον τζίρο έδειξε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 1,8% (16,52 δις ευρώ) με βοήθεια από τις κατασκευαστικές εταιρίες (+120 μονάδες βάση ή +150 εκ. ευρώ) οι οποίες μετά από αρκετά τρίμηνα συρρίκνωσης είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται σε κλαδικό επίπεδο κατά 29,4%.

Αν η Βιοχάλκο είχε στο α' τρίμηνο έσοδα κοντά στα 700 εκ. ευρώ-γεγονός όχι απίθανο τηρουμένων των αποτελεσμάτων των θυγατρικών- τότε η πρώτη περίοδος δημοσίευσης των εισηγμένων είχε τον μικρότερο τζίρο όλων των εποχών (17,2 δις ευρώ). Και τούτο διότι η Βιοχάλκο δεν υποχρεούται πλέον να ανακοινώνει και εννεάμηνο προσθέτοντας ένα ακόμα βαθμό δυσκολίας στην παρακολούθηση στην εξέλιξη των βασικών μεγεθών των επιμέρους περιόδων. Όπως και να έχει είναι το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης ήταν πολύ μέτριο από πλευράς εσόδων καθώς κινήθηκε στα χαμηλά επίπεδα του αντίστοιχα αδύναμου περυσινού.

Τα λειτουργικά κέρδη έχουν βελτιωθεί αισθητά κατά 17% στα 1,5 δις ευρώ αντανακλώντας την μείωση του κόστους αλλά και την καλύτερη εικόνα των διυλιστηρίων που είχαν μεγαλύτερη θετική συνεισφορά στο τρίμηνο. Η τελική γραμμή έκλεισε με ζημιές 168 εκ. ευρώ που προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, τα μεγέθη του α' τριμήνου έδειξαν καλύτερη εικόνα στα προ προβλέψεων κέρδη με τις βελτιώσεις να προέρχονται από το κόστος χρηματοδότησης και αφού σε επίπεδο καθαρού επιτοκιακού εσόδου παρατηρείται αύξηση κατά 22,7%. Η επίδοση αυτή δεν πέρασε ακόμα στην τελική γραμμή αφού οι προβλέψεις σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν μεν, ο ρυθμός ωστόσο παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αφήνοντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια για τη συνέχεια. Και οι τράπεζες ωστόσο αρχίζουν να προσεγγίζουν το σημείο μηδέν βοηθούμενες και από βελτιώσεις στο λειτουργικό κόστος μετά από τις πρόσφατες εθελούσιες εξόδους.

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών παρά τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε στα τρία προηγούμενα τρίμηνα παρέμεινε προβληματική χωρίς όμως να σημειώσει δυσμενέστερο ιστορικό ποσοστό. Η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα πυθμένα ζημιών που ναι μεν δεν μπορεί να διασπαστεί με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης από την άλλη πλευρά δεν έχει και τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να βελτιωθεί με γρηγορότερο ρυθμό. Οι συνήθεις ύποπτοι του 39% των κερδοφόρων εταιριών διατήρησαν το συν στην τελική γραμμή ενώ το 61% έμεινε στο κόκκινο. Θα πρέπει πάντως να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να εξαχθούν κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα αφού λόγοι εποχικότητας κρατούν ένα σημαντικό μέρος του πλήθους των εταιριών σε ζημιογόνο αποτέλεσμα που πιθανόν να αντιστραφεί στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Στο λειτουργικό περιθώριο υπάρχουν περισσότερες θετικές ενδείξεις για την συνέχεια αφού το 9,4% είναι 120 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι αν και έχουν παίξει ρόλο κάποιες έκτακτες αρνητικές διαφορές που είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή χρήση. Μόνο από την Jumbo και τα διυλιστήρια που έχουν διαφορετική βάση σύγκρισης λόγω έντονων αποκλίσεων από έκτακτες εγγραφές η βελτίωση είναι της τάξης των 180 μονάδων βάσης στο σύνολο. Το καθαρό περιθώριο κέρδους τέλος έκλεισε στο σημείο ισορροπίας, μια πολύ θετική εξέλιξη δεδομένου των δυσκολιών που αντιμετώπισε το 70% των εταιριών

Πρωταγωνιστές

Αυτή την φορά οι δημοσιεύσεις περιείχαν το στοιχείο της έκπληξης αφού υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τουλάχιστον για τις ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ,ΟΠΑΠ, FFGroup η τελική γραμμή και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από το μέσο εύρος των εκτιμήσεων της αγοράς, αποτέλεσμα το οποίο προήλθε κυρίως από μειώσεις στο επαναλαμβανόμενο κόστος. Καλό τρίμηνο από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση είχαν οι Eurobank Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Jumbo, Καρέλιας, Σαράντης και ΑΒΑΞ.

Από τις μικρότερες εταιρίες σημαντική βελτίωση με άνοδο κερδών παρατηρείται στα μεγέθη των Κυριακίδης, MLS Πληροφορική, Inform Lycos, Ιασώ, AS Company, Info-Quest, Τράπεζα Αττικής, Καραμολέγκος, Κυλινδρόμυλος Λούλη, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη και οι δύο εισηγμένες εταιρίες επενδύσεων.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Frigoglass.

Mε σημαντικές ζημιές ξεκίνησαν την χρονιά οι θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο πλην τις ΕΛΒΑΛ, οι MIG, ΝΕΛ, Πήγασος, Αλουμυλ, Ηρακλής, ΕΒΖ, Forthnet, Περσεας, Γ.Ε. Δημητρίου, Επίλεκτος, Spider, Dionic, ΑΕΓΕΚ, Intracom, Yalco, Δάιος Πλαστικά, Creta-Farm, Σφακιανάκης, Ακρίτας και το σύνολο των εταιριών στις Ιχθυοκαλλιέργειες. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά στο α' τρίμηνο συνδέεται με εποχικούς παράγοντες η οποία στην συνέχεια της χρήσης εξομαλύνεται από την επίδραση της εποχικής ζήτησης. 

Η συνέχεια

Όπως σχολιάζει ο κ. Χατζηδάκης, "θα ήταν πολύ πρόωρο να εξαχθούν κατηγορηµατικά συµπεράσµατα από ένα αδύναµο πρώτο τρίµηνο ειδικά για το πώς θα εξελιχθεί η χρήση αφού στο δεύτερο τρίµηνο καταγράφονται πολλά γεγονότα που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα σε συνδυασµό µε την αύξηση της ζήτησης από τις τουριστικές αφίξεις. Αφενός οι πλήρως ανακεφαλαιοποιηµένες τράπεζες µπορούν να ανοίξουν κάποιες γραµµές χρηµατοδότησης προς τις εταιρίες που έχουν τις δυνατότητες να αυξήσουν υγιώς το τζίρο τους αφετέρου οι πρόσφατες εκλογές δεν άλλαξαν τα πολιτικά δεδοµένα προκαλώντας ενδεχοµένως συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά.

Άρα οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να αρχίσουν να κεφαλαιοποιούνται πιο έντονα οι προσπάθειες των διοικήσεων των εισηγµένων. Σε αυτή την φάση το δυνητικό περιθώριο βρίσκεται προς τα πάνω διαπιστώνεται δε βελτίωση σε µια σειρά από δείκτες που δείχνουν µια προοδευτική είσοδο σε θετικό πρόσηµο: Επανέναρξη έργων παραχωρήσεων, αύξηση στις αφίξεις τουριστών, αύξηση αριθµού πωλήσεων αυτοκινήτων, σταθεροποίηση εγχώριας κατανάλωσης καυσίµων, µείωση κόστους καταθέσεων είναι µερικές διαπιστωµένες βελτιώσεις που αναµένεται να αποτυπωθούν στο επόµενο τρίµηνο.

Υπάρχει ωστόσο και συνέχεια: Η αύξηση του κύκλου εργασιών στον ΟΠΑΠ µε την εγκατάσταση των VLTs στο β' εξάµηνο θα βελτιώσει την κερδοφορία του.

Κοιτάζοντας µακρύτερα η εκµετάλλευση του «Ελληνικού» καθώς και άλλες αποκρατικοποιήσεις (λιµάνια, ύδρευση, κλπ) δηµιουργούν δυνητικά νέα περιθώρια δραστηριότητας για τις εισηγµένες. Εδώ ίσως ο χρόνος αναµονής να είναι πολύ µεγαλύτερος ωστόσο το στοιχείο της προσδοκίας υπάρχει πλέον στην αγορά και έχει αρχίσει να κεφαλαιοποιείται κατά περίπτωση.

Το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται και τοποθετήσεις σε όλο το φάσµα των µετοχών του Χρηµατιστηρίου. Αποδεικνύεται ότι η ανάκαµψη των µεγεθών δεν είναι οµοιόµορφη και οι επιµέρους διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των µετοχών θα πρέπει να εξετάζονται ως προς την ορθότητα τους. Η δεύτερη φάση της ανόδου της αγοράς έχει περισσότερη εστίαση στα επιµέρους παρά στο γενικό. Ενδεχοµένως ακριβά ΡΕ και προοπτικές επιβίωσης δεν συγκινούν πια. Από την άλλη πλευρά έχει διαπιστωθεί ότι η αγορά έχει αποκτήσει αντανακλαστικά είναι πιο αποτελεσµατική και επιβραβεύει ή τιµωρεί καλά νούµερα ή αστοχίες.

Παραµένουµε θετικοί στις βασικές µας επιλογές που αφορούν τα τρία θέµατα που έχουµε επιλέξει σαν κύριους καταλύτες για το 2014: Αποκρατικοποιήσεις, Ανάκαµψη, Αναδιαρθρώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγουµε τις ∆ΕΗ, ΜΕΤΚΑ, Alphabank,και Ελλάκτωρ. Μας αρέσουν ακόµα Jumbo, Πλαίσιο, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ λόγω ισολογισµών και υψηλού betaστις διακυµάνσεις της εγχώριας ζήτησης όπως και οι Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω των εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας.

Παραµένουµε τέλος θετικοί για µικρότερες εταιρίες που έχουν αποδείξει ότι οι επιδόσεις τους δεν είναι συγκυριακές: Κρι- Κρι, Elton Χηµικά, Κυριακίδης Μάρµαρα, Πλαίσιο, Iκτίνος, Ευρωπαική Πίστη, Eurobank Properties, Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack και Autohellas. Αν η εµπορευσιµότητα των εταιριών αυτών βελτιωθεί τότε θα αρχίσουν να κεφαλαιοποιούν τα καλά µεγέθη και την επιτυχία των διοικήσεων τους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v