Ποιοι επενδυτές θα κάνουν... καλό Πάσχα

Οι κατηγορίες επενδύσεων και τα Αμοιβαία Κεφάλαια που «έδωσαν χρήμα» από την αρχή του χρόνου έως σήμερα. Ποιες τοποθετήσεις θα υποχρεώσουν τους κατόχους τους σε... φτωχό πασχαλινό τραπέζι. Πόσο κερδισμένοι βγήκαν όσοι τελικά «έμειναν Ελλάδα».

Ποιοι επενδυτές θα κάνουν... καλό Πάσχα

Το 2014 φαινόταν από την αρχή δύσκολη χρονιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν σημαντικές αποδόσεις, που φυσικά κάθε άλλο παρά μπορούσαν να βρεθούν στις καταθέσεις (οριακά επιτόκια) και στα ομόλογα (υψηλότατες τιμές) των «ασφαλών» προορισμών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Έτσι, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αλλά και οι μεμονωμένοι επενδυτές κλήθηκαν να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω εναλλακτικές κατευθύνσεις:

• Τα διεθνή ώριμα χρηματιστήρια, που όμως τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει ισχυρότατο ράλι.
• Μετοχές και ομόλογα από τις αναδυόμενες αγορές, οι οικονομίες των οποίων άρχισαν να εμφανίζουν σοβαρά δομικά προβλήματα.
• Τίτλους του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου, ποντάροντας στο ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει τελικά τα νομισματικά της προβλήματα και οι συγκεκριμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν τάσεις σταθεροποίησης.

Έτσι, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα οι πλέον δικαιωμένοι είναι όσοι επέλεξαν να τοποθετηθούν στον ευρωπαϊκό Νότο, όχι τόσο στο κομμάτι των μετοχών, όσο κυρίως στις τραπεζικές καταθέσεις (υψηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με τον Βορρά) και στα ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) που σημείωσαν μεγάλη άνοδο.

Ακόμη καλύτερα πήγαν τα πράγματα για όσους επέλεξαν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αψηφώντας όσους μιλούσαν για κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ και άλλα σχετικά.

Γενικότερα, με εξαίρεση ίσως τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι υπόλοιπες επενδύσεις είτε συνοδεύτηκαν από σχετικά περιορισμένη πτώση, είτε κυρίως χαρακτηρίστηκαν από άνοδο, η οποία άλλοτε κινήθηκε σε μέτρια και άλλοτε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η «εμπειρία» στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Με βάση τις αποδόσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, από την αρχή του έτους έως σήμερα, φαίνεται πως... καλό Πάσχα θα κάνει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων μεριδιούχων και ιδίως όσοι εστίασαν σε χαρτοφυλάκια εσωτερικού.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία μέχρι και τη 14η Απριλίου, οι αποδόσεις ανά κατηγορία Α/Κ ήταν:

Ελληνικά Μετοχικά: Από τα 33 Α/Κ, όλα σημείωσαν άνοδο μεταξύ του 1,81% και του 8,45%. Η συγκεκριμένη εικόνα πιθανότατα θα έχει επιδεινωθεί αν επιλεγεί το χθεσινό κλείσιμο, λόγω της ενδιάμεσης πορείας του Γενικού Δείκτη.

Σύμφωνα πάντως με τα διαθέσιμα στοιχεία, τις καλύτερες αποδόσεις σημείωσαν τα Α/Κ Πειραιώς Δυναμικών Επιχειρήσεων (+8,45%), Alpha Επιθετικής Στρατηγικής (+8,26%), Ευρωπαϊκής Πίστης Αναπτυξιακό (+8,05%), Alpha Blue Chips Ελληνικό (6,71%), Alpha Trust Hellenic Equity Fund (6,69%).

Ελληνικά Ομολογιακά: Από τα 15 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας όλα σημείωσαν άνοδο και μάλιστα τα δέκα απέδωσαν πάνω από 20%! Πρωταθλητές αποδόσεων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν τα Δήλος Εισοδήματος με 25,68%, Alpha Ελληνικό με 24,95%, Γενική Ομολογιών με 24,42%, Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού με 23,88% και Αττικής Ομολογιών Εσωτερικού με 23,78%.

Μικτά: Από τα 32 Α/Κ της κατηγορίας, όλα σημείωσαν άνοδο 0,33% - 16,45%. Μεταξύ αυτών που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, συγκαταλέγονται τα εξής: ΤΤ-ΕΛΤΑ Θεσμικών Επενδυτών (16,45%), Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών (15,45%), Alpha Ελληνικό Μικτό (15,30%), ΤΤ-ΕΛΤΑ Μικτό (15,29%), Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest Μικτό Εσωτερικού (13,90%).

Διαχείρισης Διαθεσίμων: Το σύνολο των 19 Α/Κ της κατηγορίας κινήθηκε θετικά, σημειώνοντας κέρδη 0,05% - 1,29% (πολύ καλές αποδόσεις αν συνυπολογιστεί πως μιλάμε για μόλις 3,5 μήνες και ότι τα ετήσια συγκρινόμενα τραπεζικά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων δεν υπερβαίνουν το 2,5% σε δωδεκάμηνη βάση). Για τις επιδόσεις τους στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα ξεχώρισαν: Eurobank (LF) Cash Fund με 1,29%, International Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,10%, Ερμής Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,03%, Alpha Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,02%.

Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας: Από τα επτά Α/Κ της κατηγορίας, όλα πλην ενός σημείωσαν άνοδο (ξεχώρισαν τα Triton με 0,81% και Πειραιώς με 0,62%) και μόλις ένα είχε πτώση 0,04%.

Ομολογιακά Διεθνή: Από τα έντεκα Α/Κ της κατηγορίας, όλα πλην ενός σημείωσαν άνοδο, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Ερμής Ομολογιακό 11,60% και International Ευρωπαϊκών Ομολόγων 6,44%.

Κρατικά Ομολογιακά Ανεπτυγμένων Χωρών: Από τα δέκα Α/Κ της κατηγορίας, όλα κατέγραψαν άνοδο (από 0,36% έως και 12%) με σημαντικότερες επιδόσεις αυτές των: Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων με 12%, Τρίτων Εισοδήματος με 5,26% και CPB Eurobond Ομολογιακό με 5,24%.

Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Χωρών: Τα 12 από τα 17 Α/Κ της κατηγορίας υποχρεώθηκαν σε πτώση που όμως δεν ξεπέρασε το 9,8%. Μεταξύ αυτών που σημείωσαν κέρδη συγκαταλέγονται τα Eurobank I (LF) Equity - Middle East North Africa με 14,31% και Eurobank (LF) Equity - Turkish Equity Fund με 4,91%.

Μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών: Από τα 14 Α/Κ της κατηγορίας αυτής, κέρδη σημείωσαν μόνο δύο (καλύτερη επίδοση το NBG International Funds SICAV/European All Stars με +0,14%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση δεν ξεπέρασε το 2,32%.

Και τα δύο Μετοχικά Α/Κ Αμερικής εμφάνισαν πτώση (-0,14% και -2,15%).

Από τα έξι Μετοχικά Διεθνή τα δύο σημείωσαν πτώση έως 5,85% και τα τέσσερα άνοδο. Ξεχώρισαν τα Attica Real Estate με +3,73% και ΤΤ-ΕΛΤΑ Οικολογικό με +2,57%.

Τέλος, από τα τέσσερα Μετοχικά Ευρωζώνης, τα δύο σημείωσαν άνοδο (Πειραιώς Eurozone με 1,09% και Ευρωπαϊκή Πίστη European Opportunities με 0,35%) και άλλα δύο είχαν πτώση έως και 1,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v