"Ουδέτερη" σύσταση διατηρεί η Citi για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο "Έρχεται η άνοιξη στην Ελλάδα;". Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν κάποιες ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, αλλά τονίζουν πως τα περισσότερα θα κριθούν από τη λύση που θα δοθεί για τα κόκκινα δάνεια στη χώρα και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
"Οι βραχυπρόθεσμες τάσεις παραμένουν θετικές" αναφέρει η έκθεση της Citi και συμπληρώνει: "Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες (οικονομικού κλίματος, ΡΜΙ κλάδου μεταποίησης, πωλήσεις αυτοκινήτων κλπ) βελτιώνονται. Το μείζον ζήτημα όμως, είναι τα στρες τεστ και τι θα δείξουν για το μέγεθος των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.
"Παρά τις ατέλειές τους, τα ελληνικά stress test θα μειώσουν τις ανησυχίες για την τεράστια πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών" υποστηρίζει η Citi και συμπληρώνει: "Κατά τη γνώμη μας αυτό θα επιτρέψει στους επενδυτές να προσαρμόσουν τις τοποθετήσεις τους ώστε να συνυπολογίσουν τις μελλοντικές ζημίες από τα στρες τεστ και να υπάρξουν πιο ακριβείς τοποθετήσεις. Μέχρι τότε διατηρούμε ουδέτερη στάση".
Η Citi σημειώνει πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων "που πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ ενώ στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου διαμορφώνεται στο 30% του ΑΕΠ". "Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους των κόκκινων δανείων και της υψηλής εξάρτησης από εγγυήσεις ακινήτων, η μακροπρόθεσμη λύση θα βασίζεται κυρίως σε νέες μεγάλες αναδιαρθρώσεις δανείων που θα στηρίζονται στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την ανάκαμψη στα εισοδήματα και τις τιμές των ακινήτων" αναφέρει η Citi και συμπληρώνει: "Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η βελτίωση της εμπιστοσύνης των δανειστών στο τραπεζικό σύστημα και οι εντεινόμενες πιέσεις σε εκείνους που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, θα συμβάλουν στη μείωση του ρυθμού νέων κόκκινων δανείων".