ΧΑ: Με ποια χαρτιά κάνουν «σεφτέ» οι ξένοι

Τι δείχνουν οι πρώτες συνεδριάσεις του 2014. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αναδιαρθρώσεων. Ποιους τίτλους περιλαμβάνουν τα «καλάθια» αγορών. Πώς το ράλι των ομολόγων βγάζει αγορές και στο Χ.Α. Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα.

ΧΑ: Με ποια χαρτιά κάνουν «σεφτέ» οι ξένοι

Με ίδια συνταγή και ίδιους πρωταγωνιστές ξεκίνησε, χρηματιστηριακά, η νέα χρονιά καθώς για άλλη μία φορά τα hedge funds πυροδοτούν ένα μίνι ράλι, προεξοφλώντας την περαιτέρω μείωση του ρίσκου χώρας.

Μετά από μόλις τέσσερις συνεδριάσεις εντός του 2014 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη περίπου 10%, ενώ την ίδια στιγμή οι τρέχουσες αποτιμήσεις για κάποια blue chips και mid caps προσεγγίζουν, ήδη, τις ετήσιες τιμές στόχους! Από την άλλη, η αύξηση του volatility και του όγκου των συναλλαγών μετά τη διάσπαση των 1.200 μονάδων δείχνει ότι το «θερμό χρήμα» ποντάρει σε συνέχιση της ανοδικής πορείας.

Από την περασμένη Τρίτη, όταν και επαναδραστηριοποιήθηκαν οι ξένοι επενδυτές, στο Χ.Α. κυριαρχούν τα «καλάθια» αγορών. Πρόκειται για τακτική που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα hedge funds όταν θέλουν να αγοράσουν Ελλάδα.

Το έναυσμα, αυτήν τη φορά, είναι η προσδοκία για περαιτέρω μείωση του ρίσκου χώρας, τάση που αφορά όλη την περιφέρεια της ευρωζώνης και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην πρόσφατη δημοπρασία 10ετών ομολόγων από την Ιρλανδία καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 11 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,54%.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής, διεθνώς, ρευστότητας οι επενδυτές παραμένουν διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυξημένες εισροές στις τελευταίες συνεδριάσεις στα ομόλογα για ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης, προκαλώντας αντανακλαστική άνοδο και στις μετοχές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 7,74%, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 2010, ενώ αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,34% σημειώνοντας με τη σειρά του υψηλό 2,5 ετών.

Εφόσον οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίσουν να κινούνται καθοδικά, τότε οι αποτιμήσεις των μετοχών θα συνεχίσουν να σημειώνουν άνοδο λόγω της ανατίμησης που θα φέρει η μείωση του ρίσκου και η δημιουργία συνθηκών για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνουν χρηματιστές.

Ταυτόχρονα με τις αγορές καλαθιών από τα hedge funds εκδηλώθηκε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η τακτική μηνιαία αναδιάρθρωση θέσεων από την πλευρά emerging funds.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αναδιαρθρώσεων

Οι αναδιαρθρώσεις θέσεων από τα emerging funds εξηγούν τα πακέτα μετοχών που άλλαξαν χέρια χθες σε τίτλους όπως η Τιταν, η ΜΟΗ κι η Jumbo. Τα κεφάλαια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές μείωσαν τις θέσεις τους στους παραπάνω τίτλους, ενώ αντίθετα τις ενίσχυσαν στους τίτλους των ΟΤΕ, Alpha και Πειραιώς.

Τα hedge funds από την πλευρά τους είναι καθαροί αγοραστές στον ΟΤΕ, καθώς συνεχίζει να αποτελεί το φθηνότερο, συγκριτικά, τίτλο της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., ενώ μάτσαραν την προσφορά των emerging στη Motor Oil και στον κοινό τίτλο της Τιτάν, προσδοκώντας ότι στη μεν MOH τα περιθώρια διύλισης έχουν πιάσει πάτο και θα κινηθούν ανοδικά, στη δε Τιτάν ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης τσιμέντου και στην εγχώρια αγορά.

Τέλος καθαροί αγοραστές ήταν τα hedge funds και στα warrants των τραπεζών ποντάροντας στις διαφαινόμενες αλλαγές που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr η κυβέρνηση επιδιώκει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση - ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, και θέλει να περιλαμβάνεται και δυνατότητα απεμπλοκής του ΤΧΣ από το εργαλείο των warrants μέσω υποβολής προαιρετικών δημόσιων προτάσεων για επαναγορά των warrants με αντάλλαγμα μετοχές.

Πρόκειται για ανοικτό θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ως εκ τούτου ενδέχεται να μην συμπεριληφθεί σε αυτήν τη φάση στο σχέδιο νόμου.

Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα της υπερβολικής ευφορίας

Με τις τιμές των δεικτοβαρών μετοχών να βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΕΛ.ΠΕ. και Coca Cola HBC, πάνω από τις τιμές στόχους που είχαν δοθεί το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί απότομη διεύρυνση στην προσφορά τίτλων, ιδιαίτερα αν υπάρξουν συνθήκες και αφορμές που θα επαναφέρουν βραχυχρόνια αστάθεια ή αβεβαιότητα.

Παράλληλα, το μέγεθος των θέσεων που έχουν «χτίσει» πλέον τα hedge funds σε ελληνικές μετοχές μπορεί να έχουν διττό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΟΠΑΠ τα funds κατέχουν πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου με τιμές κτήσης έως και 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Παράλληλα, υψηλή συσσώρευση θέσεων εμφανίζουν και οι τραπεζικές μετοχές, ενώ μεγάλες θέσεις διατηρούν hedge funds και σε τίτλους όπως ΟΤΕ, ΕΛ.ΠΕ., ΜΟΗ, Τιτάν κ.ά.

Τεχνικά, ωστόσο, η αγορά θα δείξει την ποιότητα της κίνησης στο πρώτο διορθωτικό κύμα. Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η αντίσταση στις 430 μονάδες δύσκολα θα διασπαστεί με την πρώτη προσπάθεια, ενώ οι 400 μονάδες αποτελούν αντίστοιχα το πρώτο επίπεδο στήριξης του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v