Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές Συνέδριο από το Χ.Α. Βελιγραδίου

Πραγματοποιείται από 14 έως 15 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου με θέμα ”Προς τα πού πηγαίνουν τα Χρηματιστήρια;” (”Where are the Exchanges Heading?”).

Διεθνές  Συνέδριο από το  Χ.Α. Βελιγραδίου
Πραγματοποιείται από 14 έως 15 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου με θέμα ”Προς τα πού πηγαίνουν τα Χρηματιστήρια;” (”Where are the Exchanges Heading?”).

Η συμμετοχή στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου και εκπροσώπων από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως το Euronext, το Deutsche Boerse και το OMX, ανέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει και για τη θέση των ”μικρότερων” χρηματιστηρίων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων έχει ενταθεί ιδιαίτερα, προκειμένου να επιτευχθούν συνεργασίες σε διάφορα επίπεδα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε χθες 14 Νοεμβρίου συζήτηση με θέμα ”Τι κάνει η νοτιοανατολική Ευρώπη, 12 χρηματιστήρια ή μία συμμαχία”.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Καπράλος που συμμετείχε στο πάνελ, τόνισε στην ομιλία του: ”Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται από τη σταδιακή ενοποίηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, είναι εμφανές ότι θα επηρεάσουν τις αγορές της περιοχής μας. Η στρατηγική που εμείς, τα χρηματιστήρια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε, για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, είναι με μία λέξη ”συνεργασία”. Και προς αυτή την κατεύθυνση τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η δημιουργία ενός συνεπούς ρυθμιστικού πλαισίου, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καθιέρωση ασφαλών και αποδοτικών υποδομών για τις συναλλαγές και την εκκαθάριση, η μείωση του κόστους των διασυνοριακών συναλλαγών και τέλος η δημιουργία ενός ενιαίου σημείου πρόσβασης στις αγορές μας, προς τους διεθνείς επενδυτές. Η επιτυχημένη λειτουργία της Κοινής Πλατφόρμας του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα και για τα άλλα χρηματιστήρια που θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν. Η Κοινή Πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στα χρηματιστήρια, διατηρώντας την αυτονομία τους, να αυξάνουν τις επιλογές για τους επενδυτές τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας τους”.

Συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πάνελ εκτός από τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρο Καπράλο, ήταν επίσης οι: Dr. Heinrich Schaller, Δ/νων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Βιέννης, κ. Marko Simoneti, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Ljubljana, κ. Victor Papazov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας, κα Bistra Ilkova, Δ/νουσα Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας, κ. Stere Farmache, Γενικός Δ/ντής του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου και κ. Alin Seren, Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v