Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Προτιμώνται ευρωαγορές - blue chips ΗΠΑ

Τα διεθνή χρηματιστήρια - μεσοπρόθεσμα - θα διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία, καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ευνοϊκά επίπεδα και η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank στη νέα τριμηνιαία έκδοση: ”Global Economic & Market Outlook”.

Eurobank: Προτιμώνται ευρωαγορές - blue chips ΗΠΑ
Τα διεθνή χρηματιστήρια - μεσοπρόθεσμα - θα διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία, καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ευνοϊκά επίπεδα και η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank στη νέα τριμηνιαία έκδοση: ”Global Economic & Market Outlook”.

Βεβαίως δεν παραλείπουν να τονίσουν πως οι αρνητικές εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο στα χρηματιστήρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (1-3 μήνες).

Σε ένα περιβάλλον σταθερής παγκόσμιας ανάπτυξης, άφθονης παγκόσμιας ρευστότητας και υψηλών εταιρικών κερδών, αναμένουν ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ.

Οι κ. Χαρδούβελης, Μαλλιαρόπουλος και η κ. Κοσμά, που επιμελήθηκαν την έκδοση συνιστούν κυρίως τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έναντι των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ καθώς οι εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης εξαρτώνται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα η κερδοφορία τους να είναι περισσότερο ευάλωτη σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού κύκλου (1991-2001), οι μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης είχαν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από αυτές των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης από το 1994 μέχρι την ύφεση του 2001.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας - αναφέρουν οι ίδιοι - η υπερ-απόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2002, φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της. Οι σχετικές αποδόσεις μετοχών εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης έναντι εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση με τον οικονομικό κύκλο (Διάγραμμα 6).

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, ένας αξιόπιστος δείκτης του οικονομικού κύκλου είναι η Δεινότητα Ανεργίας (Unemployment Stress), η οποία εκτιμάται ως το γινόμενο του ποσοστού ανεργίας και της διάρκειας της ανεργίας.

Ο δείκτης αυτός αποτελεί εύρημα των αναλυτών της Eurobank: Αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και μειώνεται σε περιόδους οικονομικής άνθησης, ενώ τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερό του σημείο συνιστούν μεταβολή του τρέχοντος οικονομικού κύκλου. Τα τρέχοντα επίπεδα του δείκτη συνηγορούν στην εκτίμηση της Eurobank ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού κύκλου, καθώς οι πρώτες έχουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση διεθνώς και είναι κατ’ επέκταση λιγότερο ευαίσθητες σε μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, περισσότερο ελκυστικές θεωρούν οι οικονομολόγοι της Eurobank τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε σύγκριση με αυτές των αμερικανικών και των αναδυόμενων αγορών.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προτιμούν, επίσης, τις μετοχές ιαπωνικών εταιριών σε σχέση με τις αμερικανικές, καθώς η ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει και το γεν έχει υποτιμηθεί σε πραγματικούς όρους έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων κατά 30% την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών.

---Ρυθμοί ανάπτυξης-Πληθωρισμός-Επιτόκια

ΗΠΑ:

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομολόγων της Eurobank, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται κυρίως λόγω της διόρθωσης στην αγορά ακινήτων. H οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους έως και τον μήνα Σεπτέμβριο κατά 10,2%. Δεδομένου ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί περίπου το 6% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η διόρθωση στην αγορά ακινήτων έχει ήδη αφαιρέσει 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2006 και αναμένεται να συνεχίσει να επιδρά αρνητικά και το επόμενο έτος. Η πορεία της οικονομίας το 2007 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον δεύτερο γύρο των επιδράσεων από την αγορά κατοικίας στην ιδιωτική κατανάλωση. Μέχρι στιγμής, η κατανάλωση των νοικοκυριών δεν έχει αντιδράσει αρνητικά στη διόρθωση της αγοράς κατοικίας, καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2006 λόγω της σημαντικής αύξησης των μισθών και της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της διόρθωσης στην αγορά ακινήτων θα είναι μακροχρόνιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των τιμών των ακινήτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κειμένου, πάνω από 5% της συνολικής αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά την περίοδο 1999-2006 οφειλόταν στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. Κατά συνέπεια, ακόμη και αν οι πραγματικές τιμές των κατοικιών σταθεροποιηθούν τα επόμενα 5-7 χρόνια στα σημερινά επίπεδα, η κατανάλωση των νοικοκυριών προβλέπεται να μειώνεται κατά 0,7% τον χρόνο μέχρι το 2013. Κατά συνέπεια, η κρίση στην αγορά κατοικίας αναμένεται να οδηγήσει σε μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι προβλέπουν οι αναλυτές σήμερα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για το 2007 εκτιμάται ότι ακόμη και μια μικρή μείωση των ονομαστικών τιμών της τάξεως του 1%, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά ¾ της ποσοστιαίας μονάδας, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά ½ ποσοστιαία μονάδα. Συνολικά, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,3% το 2007 από 3,5% το 2006 (Διάγραμμα 1).



Η ανησυχία για την οικονομία των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε στενότητα στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι μισθοί να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, ο πυρήνας του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 και προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά στη συνέχεια. Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν την πιθανότητα μιας σύντομης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέμβασης της Fed. Δεδομένης της άποψης αυτής για τον πυρήνα του πληθωρισμού, η Fed είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2007. Η πορεία των επιτοκίων θα είναι καθοδική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2007, καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σταδιακά και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα (Διάγραμμα 2).

Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ αναπτύσσονταν μέχρι και το 3ο τρίμηνο του 2006 με ισχυρούς ρυθμούς και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το πρόσφατο ράλι των χρηματιστηρίων. O προβληματισμός σχετικά με τα εταιρικά κέρδη εστιάζεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όταν η κρίση στην αγορά ακινήτων θα μειώσει τη δυναμική του καταναλωτή, οι μισθολογικές αυξήσεις θα πιέσουν τα περιθώρια κέρδους των εταιριών και η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα απορροφηθεί. Η επιβράδυνση της οικονομίας και η αύξηση του μοναδιαίου κόστους εργασίας εκτιμάται ότι θα κάμψουν τη δυναμική των εταιρικών κερδών το 2007, ο ρυθμός αύξησης των οποίων αναμένεται να μειωθεί στο 6,4 % κατά μέσο όρο το 2007 από περίπου 22% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2006 (Διάγραμμα 3). Καθώς οι προβλέψεις των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη είναι πιο αισιόδοξες (10,0% το 2007), εκτιμούμε ότι αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά στην κερδοφορία των εταιριών αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για τις αγορές κατά το 1ο τρίμηνο του 2007.

Ευρώπη, Ιαπωνία:

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εξαιτίας των ευνοϊκών προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές. Ειδικότερα, η Ευρωζώνη φαίνεται λιγότερο ευάλωτη στην επιβράδυνση των ΗΠΑ, καθώς οι ρυθμοί μεγέθυνσης επιταχύνονται και η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση και όχι στις εξαγωγές. Η κύρια συνεισφορά στην εν λόγω ανάπτυξη προέρχεται από τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (Διάγραμμα 4), γεγονός που οδηγεί μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και κατά συνέπεια και της κατανάλωσης, σε μια περίοδο κατά την οποία η επικείμενη αύξηση των έμμεσων φόρων στη Γερμανία κατά 3% τον Ιανουάριο (από 16% στο 19%) αναμένεται να μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η πρόβλεψη των οικονομολόγων της Eurobank είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το 4% στα μέσα του 2007 (Διάγραμμα 5). Αυτό που διαφοροποιεί τις προβλέψεις της Eurobank από αυτές της υπόλοιπης αγοράς είναι: (ι) η ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη που προβληματίζει ιδιαίτερα την ΕΚΤ, (ιι) η πίεση για μισθολογικές αυξήσεις σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και (ιιι) η ιστορική ευκαιρία για την ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό κάτω από το όριο του 2% για πρώτη φορά από την ίδρυσή της.

Όσον αφορά στην Ιαπωνία, η δυναμική της ανάπτυξης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς η οικονομία είναι στην καλύτερη κατάσταση που ήταν ποτέ μετά το 1991. Η αναπτυξιακή δυναμική βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια ζήτηση, μειώνοντας τον κίνδυνο μιας σημαντικής επιβράδυνσης από το εξωτερικό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε θετικά επίπεδα και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης κατά 50 μ.β. --από 0,25% που είναι σήμερα στο 0,75%-- μέχρι τον Ιούνιο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v