Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η πίεση στην ΕΤΕ και τα «αντίβαρα»

Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για Γενικό Δείκτη και FT 25. Η αρνητική έκπληξη από την ΕΤΕ και η ενεργοποίηση αγοραστών στο τέλος της συνεδρίασης. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα βαριά χαρτιά.

ΧΑ: Η πίεση στην ΕΤΕ και τα «αντίβαρα»
Νέα δεδομένα διαμορφώθηκαν για την αγορά μετά την χθεσινή βουτιά και την προσπάθεια ανάκαμψης που έγινε στο τέλος της συνεδρίασης. Η πρεμιέρα των νέων μετοχών της ΕΤΕ αλλά και των warrants της, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αλλά και τον όγκο συναλλαγών στην αγορά.

Παρότι η αίσθηση που υπήρχε προσυνεδριακά ήταν ότι θα εμφανίζονταν σημαντική πίεση στον τίτλο του warrant και στη μετοχή, εντούτοις το «κλείδωμα» της μετοχής στο -30% (2,22 ευρώ) και το -94% του παραστατικού τίτλου (warrant) ξάφνιασαν αρκετούς.

Στα θετικά ωστόσο προσμετράται το «ξεκλείδωμα» από το limit down της ΕΤΕ και το κλείσιμο στα 2,39 ευρώ, όταν η σταθμισμένη με τον όγκο τιμή (vwap) ήταν στα 2,33 ευρώ για τη μετοχή και στο 1,22 ευρώ για το warrant.

Πιέσεις εκδηλώθηκαν σε άλλες τραπεζικές μετοχές με τον τίτλο της Πειραιώς στη χθεσινή συνεδρίαση να κινείται σε χαμηλό έτους στα 1,06 ευρώ ή 0,125 ευρώ πριν από το reverse split για την αύξηση.

Πλέον αγορά έχει ισορροπήσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και "έχει πάρει πίσω" σχεδόν όλα τα κέρδη της από τα χαμηλά του Απριλίου και τις 799 μονάδες, αφού χθες ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε χαμηλό στις 806 μονάδες.

Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι και η πλειονότητα των μετοχών - πλην τραπεζών - έχουν προσεγγίσει παρόμοια επίπεδα. Αντίθετα, οι περισσότερες μετοχές του large cap είναι 10%-20% υψηλότερα από τα χαμηλά του δείκτη τον Απρίλη.

Τα συν και πλην

Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης καταγράφεται το γεγονός πως η αγορά μπόρεσε να ισορροπήσει υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας, παρότι η αντίδραση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της ημέρας δεν έφερε το δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας και τις 840 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βραχυπρόθεσμα, η κίνηση προς από τη στήριξη των 799 μονάδων, με μεγάλη ευκολία έως τώρα, δεν είναι ευνοϊκή για τις τιμές των μετοχών. Μεσοπρόθεσμα, η τάση παραμένει θετική υπό την προϋπόθεση ότι ο Γενικός Δείκτης δεν κατέβει κάτω από τις βασικές στηρίξεις και ειδικά χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 799 μονάδων.

Για να έχουμε ανοδικό σήμα θα πρέπει να ξεπερασθεί, με αυξημένο όγκο, αρχικά η αντίσταση των 900/905 όπως ορίζεται από την αρνητική γραμμή τάσης και τον Εκθετικό Κινητό Μέσο Ορο των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών). Στη συνέχεια τα επίπεδα των 935 μονάδων παραμένουν στο στόχαστρο.

Ο FTSE 25

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η εικόνα είναι λίγο πιο πολύπλοκη αφού το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους και "trigger point" είναι οι 253 μονάδες ή οι 264 μονάδες που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο του δείκτη φέτος. Ο δείκτης κινήθηκε έως τις 268 μονάδες χθες,οτε με τα επόμενα επίπεδα προσοχής να είναι οι 283/285 μονάδες, οι 295/300 μονάδες και οι 310 μονάδες όπου συναντώνται τόσο ο ΕΚΜΟ 200 ημερών όσο και το 61,8% της διόρθωσης από τα υψηλά των 411 μονάδων στις 253 μονάδες στις αρχές του Απριλίου.

Οι τοποθετήσεις

Στη χθεσινή συνεδρίαση, και πάλι παρατηρήθηκαν τοποθετήσεις σε τίτλους σηματωρούς της αγοράς. Στη μετοχή του ΟΤΕ, μόλις κινήθηκε στα πέριξ της στήριξης του ΕΚΜΟ των 200 ημερών, σχεδόν αυτόματα ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς. Ο τίτλος αποτελεί προπομπό για το πώς θα κινηθεί το Χ.Α. και είναι η πρώτη επιλογή των ξένων επενδυτών στα χαρτοφυλάκια τους. Η μετοχή του ΟΤΕ, όταν η αγορά βρέθηκε σε παρόμοια επίπεδα, ήταν χαμηλότερα των 5 ευρώ.

Ο τίτλος των ΕΛ.ΠΕ, έπειτα από 33% διόρθωση από το υψηλό των 9,30 ευρώ, κινήθηκε και πάλι πάνω από τα 6,75 ευρώ. Η ΔΕΗ δεν έπεσε κάτω από τα 6,5 ευρώ και διατηρεί μια δικής της δυναμική στο ταμπλό του Χ.Α.

Ταυτόχρονα, μια σειρά μετοχών βρίσκονται γύρω από σημαντικά ψυχολογικά και τεχνικά όρια, όπως η Ελλάκτωρ και τα ΣΩΛΚ στα 2,4 ευρώ, η Motor Oil στα 7,5 ευρώ του ΕΚΜΟ των 200 ημερών, ο τίτλος του Μυτιληναίου στα 4,5 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ στα 9,5 ευρώ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ πάνω από τα 4 ευρώ όπου κινείται και ο ΕΚΜΟ των 200 ημερών κ.ά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v