Το πιο σοβαρό πλήγμα στο... success story της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση του Χ.Α. απειλεί να επιφέρει η σοβούσα κυβερνητική κρίση, με αφορμή τους χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΤ, καθώς επαναφέρει μετά από έναν χρόνο συνθήκες πολιτικής αστάθειας και μαζί τους τον κίνδυνο εκλογών.
Μόλις μερικά 24ωρα μετά το «φιάσκο» στην πώληση της ΔΕΠΑ και την ώρα που η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ «καρκινοβατεί», η κυβερνητική κρίση και η επακόλουθη εκλογολογία ήταν το τελευταίο που επιθυμούσε η αγορά.
Παρά τις απογοητευτικές εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, οι ξένοι στη συντριπτική τους πλειονότητα διακρατούν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές. Μετά τις 17 Μαΐου οι ξένοι διέκοψαν τις επιθετικές αγορές τους, αλλά δεν μείωσαν σημαντικά τις θέσεις τους στο Χ.Α. παρά τη διόρθωση.
Η χθεσινή συνεδρίαση την τελευταία ώρα των συναλλαγών ανέτρεψε την παραπάνω εικόνα.
Μετά τη διαρροή από το Μαξίμου της πρόθεσης της κυβέρνησης να προσφύγει στη Βουλή ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, εκδηλώθηκε μπαράζ πωλήσεων από ξένους σε σειρά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Πρόκειται, σύμφωνα με χρηματιστές, για «προληπτικές» πωλήσεις, καθώς κάποια hedge funds επέλεξαν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα παρά να αναλάβουν τον μικρό, προς το παρόν, κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας.
Η πλειονότητα των ξένων, με βάση τους ίδιους, παραμένει προς το παρόν ψύχραιμη, θεωρώντας ότι η κυβερνητική κρίση θα ξεπεραστεί και θα βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με περισσότερη τόλμη στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα hedge funds συνέχισαν και χθες να αγοράζουν warrants Alpha Bank, μειώνοντας την ίδια στιγμή την έκθεσή τους σε μετοχές της τράπεζας, ενώ αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων για συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Παρ' όλα αυτά, η χθεσινή συνεδρίαση και ιδιαίτερα η τελευταία ώρα συναλλαγών κατέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αγορά αλλά και γενικότερα για την οικονομία. Η επαναφορά του κινδύνου των εκλογών επισκίασε τις θετικές ειδήσεις των αυξημένων εισροών στο Χ.Α. λόγω της υποβάθμισης από τον MSCI αλλά και τον θετικό απόηχο από την αποφασιστική κίνηση διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Αν η κυβερνητική αστάθεια παραταθεί, οι πωλήσεις θα ενταθούν, προειδοποιούν χρηματιστές που ειδικεύονται στην εκτέλεση συναλλαγών ξένων, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τις αποτιμήσεις.
Η σημαντική πτώση που κατέγραψαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις οι τιμές των κρατικών ομολόγων είναι άλλη μία σημαντική προειδοποίηση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επέστρεψε πάλι σε επίπεδα υψηλότερα του 10% (10,41%), αποτυπώνοντας την αύξηση του ρίσκου χώρας εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.
Σε αντίθεση με τον περασμένο μήνα, η διάθεση ανάληψης ρίσκου διεθνώς έχει υποχωρήσει και αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τη σημαντική διόρθωση που καταγράφει το Χ.Α. από τα πρόσφατα υψηλά του.
Ταυτόχρονα, ο άκαρπος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ και οι συνεχιζόμενοι ατυχείς χειρισμοί που παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ όχι μόνο στερούν από την αγορά καταλύτες αλλά επιπλέον εντείνουν την ανησυχία των ξένων ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη φιλικό για επενδύσεις.
Τέλος η τεχνική εικόνα της αγοράς έχει επιδεινωθεί γεγονός που ενδέχεται να δώσει ένταση και βάθος στην πτώση καθώς αρκετοί επενδυτές θα προχωρήσουν σε κινήσεις stop losses.
Η αγορά έχει δώσει σήμα πώλησης από την ώρα που ο FTSE ASE 25 έχασε τις 338-340 μονάδες και η εικόνα της επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την απώλεια των 308-310 μονάδων.
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, το επόμενο ισχυρό επίπεδο στήριξης στον 25άρη είναι οι 275 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσκαιρης ανοδικής αντίδρασης.
*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;
Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.