ΧΑ: Τα οχυρά που άντεξαν στην πτώση

Παρά τα συνεχή χτυπήματα, στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκαν και αξιοσημείωτες αντοχές. Ποιες μετοχές έδειξαν «αντιστάσεις». Τι σηματοδοτεί η κίνηση της αγοράς.

ΧΑ: Τα οχυρά που άντεξαν στην πτώση
Σε ένα δύσκολο χρηματιστηριακό περιβάλλον, τα τεχνικά προβλήματα δεν βοηθούν. Οι δυσκολίες λόγω Τράπεζας Κύπρου, εν' όψει της πρεμιέρας των warrants μόλις μια μέρα πριν τις αποφάσεις του MSCI συν τη βοήθεια που προσέφερε το κάζο της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, μπορεί να κάνουν το -4,7% στο Γενικό Δείκτη να ακούγεται αρκετά φυσιολογικό.

Παρότι η αγορά τείνει να ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 950 μονάδες, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι και η πλειονότητα των συμμετεχόντων διακατέχονται από αρνητική προδιάθεση για την πορεία των μετοχών.

Η χθεσινή πτώση πάντως ήταν αρκετά ξαφνική και εν' μέρει... περίεργη. Θετικό, πάντως, παραμένει το γεγονός ότι η αγορά μπόρεσε να ισορροπήσει υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας και να παραμένει «long» η μεσοπρόθεσμη εικόνα.

Επίσης, μόλις απαντηθεί το ερώτημα για το ποιο θα είναι το μελλοντικό μέτρο σύγκρισης της αγοράς μας (το αν δηλαδή είναι αναδυόμενη ή αναπτυγμένη), θα αποκαλυφθούν και οι προτιμήσεις των ξένων.

Βραχυπρόθεσμα, η βουτιά κάτω από τη στήριξη των 950 μονάδων με μεγάλη ευκολία δεν ήταν καλό νέο για την αγορά, παρότι η μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση διατηρείται θετική όσο η αγορά δεν κατεβαίνει στα επίπεδα του Εκθετικού Κινητού Μέσου Ορου (ΕΚΜΟ) των 200 ημερών και τις 910 μονάδες. Αρκετά καλύτερη η συμπεριφορά των αγοραστών αλλά και των μετοχών συνολικότερα, μετά την προσέγγιση του επιπέδου των 935 μονάδων, το οποίο αποτελεί και τη ζώνη διόρθωσης του 61,8% από το υψηλό των 1.160 μονάδων στις 20 Μαΐου έως το χαμηλό των 799 μονάδων στις 8 Απριλίου.

Αν η πτωτική κίνηση ολοκληρώθηκε, η κίνηση σε ανώτερα επίπεδα με σημαντικό όγκο συναλλαγών ξεκινάει και πάλι και η επόμενη ζώνη των 1.000 - 1.050 μονάδων. Αυτός παραμένει ο πρώτος στόχος, με απώτερο τη ζώνη των 1.160 μονάδων.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, η ζώνη των 330 μονάδων δεν αποτέλεσε σημαντικό «οχυρό» για τους αγοραστές, ωστόσο το σημείο των 315 μονάδων, όπου συναντώνται τόσο ο ΕΚΜΟ 200 ημερών όσο και το 61,8% της διόρθωσης από τα υψηλά των 411 μονάδων στις αρχές του Απριλίου, όπως και στον ΓΔ, παρείχαν αξιοπρόσεκτη στήριξη στις τιμές των μετοχών.

Για ακόμα μια συνεδρίαση, το στοιχείο που διατηρεί την... ψυχολογία είναι η επιλεκτική επίθεση που κρατούν οι αγοραστές. Όταν τίτλοι-σηματωροί της αγοράς διαμορφώνονται σε ελκυστικά και κρίσιμα επίπεδα, οι τοποθετήσεις είναι παρούσες.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, μόλις κινήθηκε κάτω από τα 6,4 ευρώ, πέριξ της στήριξης του ΕΚΜΟ των 55 ημερών, σχεδόν αυτόματα ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, αφού η μετοχή αποτελεί προπομπό για το πώς θα κινηθεί το Χ.Α. και την πρώτη επιλογή των ξένων επενδυτών στα χαρτοφυλάκια τους.

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ, επίσης δεν κινήθηκε κάτω από τη στήριξη των 6,75 ευρώ, ενώ μόλις «άγγιξε» τον ΕΚΜΟ 200 ημερών (31 Μαϊου) η μετοχή αντέδρασε και έβγαλε αγορές με κίνηση προς τα 7 ευρώ.

Η ΔΕΗ δεν έπεσε κάτω από τα 7,5 ευρώ και διατηρεί τη δικής της δυναμική στο ταμπλό του Χ.Α., αφού η μετοχή δεν συμμετέχει στη διόρθωση της αγοράς.

Ταυτόχρονα, μια σειρά τίτλων βρίσκονται γύρω από σημαντικά ψυχολογικά και τεχνικά όρια όπως η Ελλάκτωρ και τα ΣΩΛΚ στα 2 ευρώ, η Motor Oil στα 7,7 ευρώ του ΕΚΜΟ των 200 ημερών, ο τίτλος του Μυτιληναίου στα 4,5 ευρώ, η ΜΕΤΚΑ στα 10,5 ευρώ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 4 ευρώ όπου κινείται και ο ΕΚΜΟ των 200 ημερών κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v