Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι «σηματωροί» σε κρίσιμη καμπή

Αισιοδοξία δημιουργεί στους οπαδούς της τεχνικής ανάλυσης η παραμονή του Γ.Δ. πάνω από τις 975 μονάδες. Ποιοι ποντάρουν σε άνοδο. Ποια blue chips δείχνουν «υπερπουλημένα».

XA: Οι «σηματωροί» σε κρίσιμη καμπή

Η αγορά επέστρεψε σε υψηλότερα επίπεδα συναλλαγών εμφανίζοντας από τη μια υψηλό volatility και χάνοντας από την άλλη τελικά τις 1.000 μονάδες.

Κρίσιμο στοιχείο ωστόσο ήταν ότι τελικά κράτησε τη στήριξη των 975 μονάδων καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 983 μονάδες. Υπό αυτό το πρίσμα η εικόνα του δείκτη δημιουργεί υπόνοιες ότι το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι τελειώνει. Αν αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιωθεί, οι τεχνικοί αναλυτές βλέπουν στο βάθος το επίπεδο των 925 μονάδων.

Οι τραπεζικές μετοχές είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο αφού το ντεμπούτο του δικαιώματος της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της ΕΤΕ αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησαν τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 122 εκατ.

Από την άλλη πλευρά, οι μη τραπεζικές δυνάμεις της αγοράς συνεχίζουν τη διόρθωση σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντικές μετοχές του δείκτη FTSE/Athex Large Cap και σηματωροί τίτλοι του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προσεγγίζουν πλέον σημαντικά επίπεδα στήριξης, ακόμα και κάτω από τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε το προηγούμενο ανοδικό κύμα (leg), οπότε και αναμένεται να δούμε τα όποια περιθώρια αντίδρασης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε το σημαντικό επίπεδο των υψηλών του Φεβρουαρίου στις 1.053 μονάδες, και μάλιστα με σημαντικό όγκο συναλλαγών. Η αγορά δεν αντέδρασε στα επίπεδα των 1.025 μονάδων, χάνοντας τη στήριξη με ευκολία χωρίς οι αγοραστές να αντιδρούν. Έτσι, η επόμενη “ασφαλής περιοχή” για τους επενδυτές θεωρείται το επίπεδο των 975 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης έχασε το πεδίο ισχυρής σημασίας που ήταν οι 360 μονάδες και όπως είχε φανεί οι 350 μονάδες δεν αποτέλεσαν σε καμία περίπτωση αξιόλογη περιοχή αντίστασης. Τελικά ο δείκτης των blue chips πραγματοποίησε χαμηλό στις 330 μονάδες και επανήλθε στις 335 μονάδες, διατηρώντας τη στήριξη της περιοχής των 328-333 μονάδων. Η πιο δυνατή στήριξη παρέχεται ωστόσο στις 310-315 μονάδες, από όπου και διέρχεται ο Εκθετικός Κινητός Μέσος όρος 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200), επίπεδο που άλλωστε αποτέλεσε και το σημείο εκκίνησης της ανόδου στις 400 μονάδες.

Τα βαριά χαρτιά

Για τις δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές της αγοράς, σημασία έχει το γεγονός ότι πολλοί τίτλοι έχουν διορθώσει αισθητά από τα υπεραγορασμένα τους επίπεδα και κάποιοι έχουν αρχίσει και εισέρχονται σε βραχυπρόθεσμα σημεία υπερπώλησης.

Ο ΟΤΕ διατήρησε τα 6,40 ευρώ που είναι το βραχυπρόθεσμο επίπεδο στήριξής του και επίσης από εκεί διέρχεται ο ΕΚΜΟ 55 ημερών. Χαμηλότερα όμως υπάρχουν τα 5,60 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ, η τιμής της μετοχής εισήλθε σε υπερπωλημένα επίπεδα, ενώ δεν απέχει πλέον αρκετά από τον ΕΚΜΟ των 200 ημερών στα 6,41.

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε δικό της mode, αφού παραμένει με ευκολία πάνω από τα 7,5 ευρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chips.

Για τη Μέτκα, η πτωτική κίνηση επιταχύνθηκε και πλέον το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ είναι πιθανή στήριξη, αν και πιο σημαντικό επίπεδο θεωρείται το χαμηλό των 9,487 ευρώ στο μεγάλο «λευκό» κερί της 9ης Απριλίου.

Για τη Βιοχάλκο στα 4,5 ευρώ η πρώτη στήριξη, λίγο πριν εισέλθει σε υπερπουλημένα σημεία, και έπειτα τα 4,15 ευρώ.

Για τα ΕΛ.ΠΕ. η κίνηση κάτω από τα 8 ευρώ ανά μετοχή δείχνει προς τα 7,5 ευρώ, ενώ η Jumbo βρήκε στήριξη στα πέριξ των 6,5 ευρώ.

Τέλος για τη Motor Oil, κάτω από τα 7,90 ευρώ βρίσκεται η ισχυρή στήριξη του ΕΚΜΟ των 200 ημερών, στα 7,65 ευρώ.

 

 O ΔΕΙΚΤΗΣ FTSE

 

O ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v